Actualitate

Maghiarii au cerut din nou plăcuţe... „multilingve", "nu de frână”, dar nu a fost cine să-i asculte. Emil Boc a lipsit de la sărbătoare

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită miercuri la prânz în centrul Clujului, iar reprezentanţii UDMR au solicitat din nou Primăriei amplasarea de plăcuţe multilingve la intrările în oraş. Primarul Emil Boc nu a fost prezent însă la eveniment.

Noul preşedinte executiv al UDMR la nivel naţional, Porcsalmi Balint, a reiterat miercuri, în cadrul discursului său de la Cluj, cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, necesitatea amplasării de plăcuţe multilingve la intrările în oraş:

Vor plăcuţe multilingve

„Egalitatea înseamnă că legea e lege pentru toţi indiferent de naţionalitate. Fraternitate nu înseamnă izolare şi conflict, dimpotrivă înseamnă înţelegere şi convieţuire. Dezideratele comunităţii maghiare, ale noastre, nu diminuează drepturile şi libertăţile comunităţile româneşti. Un semn clar de egalitate şi fraternitate ar fi amplasarea plăcuţelor... nu de frână, ci multilingve. Clu, Koloszvar, Klausenburg şi cred că tărie că ar fi într-adevăr o dovadă vie a libertăţii noastre, a tuturor clujenilor”, a declarat Porcsalmi Balint.


Destinatarul principal al mesajului, Emil Boc, nu a fost prezent însă în acest an la ceremonii. În 2016 edilul a luat parte la manifestare, fiind huiduit de un participant în timpul discursului său, tocmai din cauza neamplasării plăcuţelor.

Asociaţia Musai-Muszáj i-a cerut recent primarului Emil Boc ca în acest an să nu participe la eveniment dacă nu va amplasa plăcuţe bilingve la intrările în oraş. “Cu prilejul comemorărilor din 15 martie mișcarea Musai-Muszáj vă adresează rugămintea ca, în caz că veți înainta recurs împotriva deciziei Tribunalului care obligă Primăria la amplasarea plăcuțelor multilingve, să nu participați la manifestare doar pentru a vă lăsa aplaudat degeaba”, a fost mesajul asociaţiei amintite.


Absent în acest an

Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a declarat că primarul Emil boc a fost invitat şi în acest an la manifestări, dar nu ştie motivul pentru care edilul nu a fost prezent: „A participat în general la manifestare, nu neapărat anual, dar în 2016 a fost”, a explicat liderul local al UDMR.

Ceremonia dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj a urmat acelaşi traseu ca în fiecare an: Colegiul Reformat din Piaţa Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie – biserica Sfântul Mihail, unde a avut loc o slujbă religioasă.


Mulţumea de etnici maghiari, în frunte cu tineri în costume tradiţionale purtând steagul României şi cel al Ungariei a ajuns apoi pe strada Avram Iancu, în faţa clădirii „Biasini” unde au fost rostite tradiţionalele discursuri şi s-a desfăşurat depunerea de coroane.

Autorităţile române au fost reprezentate la eveniment doar de prefectul Gheorghe Vuşcan, care a rostit un mesaj din partea premierului Sorin Grindeanu.


Lider PPMT, amendat

Dacă prezenţa steagurilor Ţinutului Secuiesc a devenit deja obişnuită în ultimii ani în cadrul manifestării, mai multe drapele ale Transilvaniei au iscat un mic incident între cei care le-au purtat în marş şi jandarmi. Forţele de ordine l-au amendat cu 500 de lei pe Fancsali Ernő, liderul PPMT Cluj-Napoca, pentru că nu a respectat indicaţia lor de a renunţa la steagul respectiv. Jandarmii ar fi susţinut că organizatorii sunt cei care au prevăzut ca astfel de simboluri să fie arborate, însă liderul UDMR Cluj contrazice varianta:  

Liderul filialei judeţene a PPMT; Soós Sándor, care a purtat un steag al Transilvaniei, alături de cel al Ungariei, a fost chestionat şi el de jandarmi dar susţine că a scăpat în cele din urmă de amendă. După ce a asistat la slujba din biserica Sfântul Mihail cu steagurile strânse lângă el, tânărul le-a purtat până la casa Biasini, unde le-a afişat public, fără a mai exista vreo intervenţie din partea jandarmilor. 


Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, spune că arborarea atât a steagului Ţinutului Secuiesc precum şi a celui al Transilvaniei nu aduce niciun afront nimănui, cu atât mai mult cu cât stema Transilvaniei, cu vulturul, un soare şi semiluna, respectiv simbolurile celor "şapte cetăţi" este integrată şi în stema naţională a României.

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter