Actualitate

Părinţii şi copiii de la Şcoala Iuliu Haţieganu, “duşi cu zăhărelul” şi în acest an?

Anul trecut, Monitorul de Cluj semnala cazul elevilor de la Şcoala Generală Iuliu Haţieganu din Mănăştur care învaţă în condiţiile inumane: peste 1000 de copii stau îngrămădiţi în câteva săli de clasă, şcolarii fiind nevoiţi să meargă la cursuri pe schimburi. Luni, părinţii au venit, din nou, la Primărie să ceară rezolvarea situaţiei.

Părinţii şi copiii de la Şcoala Iuliu Haţieganu, “duşi cu zăhărelul” şi în acest an? Părinţii şi copiii de la Şcoala Iuliu Haţieganu, “duşi cu zăhărelul” şi în acest an?

Un părinte al Şcolii Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca din cartierul Mănăştur a venit luni la dezbaterea bugetului local pe anul 2017 şi a cerut “urgentarea rezolvării situaţiei spaţiului” în care se desfăşoară activitatea şcolară a 39 de clase, cu o medie de 28 elevi/clasă, totalizând 1100 de elevi în numai 24 de săli de clasă.

„Subliniem înrăutăţirea situaţiei în ultimii ani din cauza numărului tot mai mare de copii înscrişi în clasele pregătitoare. În anul şcolar 2016/2017 clasele a VI-a, a IV-a şi a III-a vin tot anul după-amiază de la ora 12.00 la orele 17.00 sau 18.00. Clasele a V-a vin două zile pe săptămână după-amiază. Clasele a VII-a ce au 28-29 de ore pe săptămână vin în unele zile de la ora 7.00. Acest program de rotaţie duce la multiple efecte negative asupra copiilor: epuizarea fizică şi psihică, imposibilitatea de a avea în program activităţi extraşcolare, sănătatea copiilor este afectată datorită unei alimentaţii dezechilibrate”, au spus părinţii.


Părinţii i-au transmis anul trecut primarului Emil Boc să achiziţioneze clădirea Telekom de pe strada Padin.

“Această clădire este gard în gard cu şcoala, la mai puţin de 70 de metri, este solidă şi se pretează unei amenajări de 14-18 săli de clasă. Toate clasele ar avea cursuri dimineaţă”, au spus anul trecut părinţii.


Primarul le-a replicat părinţilor în decembrie 2016 că nu sunt bani pentru cumpărarea imobilului respectiv şi le-a promis că situaţia se va rezolva anul acesta.

„Avem o solicitare privind modul în care am putea să rezolvăm lipsa spațiului pentru cea mai mare școală generală din Cluj-Napoca. Vreau să vă reamintesc, în decembrie, am pomenit de clădirea fostei Poște, acum a Telekomului – să luați în calcul solicitarea noastră”, a declarat, luni, Marius Pașca, reprezentant al părinților de la Școala Generală Iuliu Hațieganu.


Boc a promis că anul acesta va cumpăra fosta clădire a Poștei, care ar costa peste 400.000 euro.

„Anul trecut nu am mai avut bani la capitolul achiziționare imobile. Anul acesta, în capitolul care vizează achiziționarea de imobile o să fie printre primele pentru că este printre școlile cu cele mai bune rezultate și trebuie să oferim o soluție cât mai aproape de domiciliul elevilor. Eu susțin acest demers și este momentul să facem real ce am promis în decembrie. Școala are nevoie de spații de educație suplimentare”, a declarat Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter