Actualitate

Clujenii spun lucruri trăznite. Ce i-au cerut lui Boc să facă cu banii oraşului: “Aşa ar fi creştineşte”

O mână de oameni s-au strâns luni seara la sediul Primăriei Cluj-Napoca unde s-a dezbătut bugetul oraşului pe anul 2017. Dacă pe lista de priorităţi a primarului Emil Boc se află aceleaşi proiecte de ani buni, nici clujenii nu s-au lăsat mai prejos întrecându-se în inepţii chestionaţi în legătură cum şi pe ce să se cheltuie banii.

În 2017, bugetul municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 300 milioane euro, mai mare cu 53 de milioane de euro față de 2016.

Mai puţin de 20 de persoane s-au arătat interesate pe ce va cheltui Primăria Cluj aceşti bani. Mai mult, unii dintre aceştia au avut propuneri de-a dreptul haioase.


Clopot pentru morţi

De exemplu, Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei, propune ca primăria să cumpere o clopotniţă şi un clopot care să bată la fiecare mort în parte până ajunge la groapă. De asemenea, Coltor propune construirea unui observator economic pentru ca tinerii să nu mai consume droguri.

“În legătură cu oraşul martir Cluj-Napoca, nu s-a finalizat înlocuirea plăcilor de la cele patru intrări ale Clujului. Dacă se poate anul acesta să se finalizeze. Vreau să se înfiinţeze o piaţetă Cuza Vodă, statuia să fie mai în centrul piaţetei ca să încapă mai multă lume pentru că pe 24 ianuarie se aglomerează. Orice creştin când merge pe ultimul drum e urmărit de un clopot. Eu propun ca Cimitirul Central să ia o clopotniţă şi un clopot la orice creştin să îi bată când porneşte cortegiul până la groapă. 2-3 minute. Să fie creştineşte. Propun, de asemenea, construirea unui observator astronomic popular pentru relaxarea tineretului şi evitarea consumului de droguri şi băuturi”, a spus Coltor.


Plafonarea chiriilor

Un alt clujean, sociolog de meserie, exasperat probabil de creşterea alarmantă a preţurilor la chirii, i-a propus primarul Emil Boc plafonarea chiriilor.

Iosif Pop, care conduce Consiliul Civic Local, un grup de lucru care critică activitatea Primăriei, i-a cerut primarului Emil Boc “să pună forţă” pe Consiliul Judeţean pentru a finaliza faimosul Centru de Deşeuri.


“Dacă municipalitatea nu pune forţă pe Consiliul Judeţean să finalizeze Centrul de Deşeuri, ne paşte un infrigement. Aşteptăm încă rezultate pentru estetica oraşului, vrem ca toate construcţiile reprezentative să fie renovate”, a spus Pop.

"O panseluţă nu dă oxigen ca şi un arbore"

O altă clujeancă, membră a unui partid politic, a înşirat din programul electoral:


“Nu sunt profesori de informatică în gimnaziu, nu cred că nu sunt fonduri pentru profesorii de informatică. Mi-aş dori ca acest oraş să fie mai verde, să se extindă Cluj Bike, să se găsească variante pentru spaţii verzi, parkinguri de biciclete, piste, parkinguri, stimulente, orice pe domeniul bicicletei, face să avem mai puţine persoane bolnave. Vreau să se planteze copaci, să se investească în amenjarea de spaţii verzi pe verticală, o panseluţă nu dă atâta oxigen decât dacă s-ar planta un copac pe marginea drumurilor sau în curţile şcolilor. Vreau ca Făgetul şi Hoia să devină parcuri ale Clujului”, a spus aceasta.

Boc a replicat, în ceea ce priveşte lipsa profesorilor de informatică, că nu e de competenţa Primăriei angajarea de profesori şi modificarea programei şcolare.


Un alt clujean a cerut ca Primăria să aibă grijă la modalitatea în care se face toaletarea arborilor.

Promisiuni neonorate

La dezbatere, primarul a enumerat pe ce se vor duce banii anul acesta.

“Componenta de învăţământ ocupă 33%, de asemenea, putem observa că 15% merge pe transport şi străzi, iar 11% asigurări şi asistenţă socială. Sunt cheltuielile cele mai importante pe care le avem în buget. În ceea ce priveşte dezvoltarea, observăm o componentă importantă de 38% la transort şi străzi, la infrastructură şi transport în comun în valoare de 159.780.000 lei. În ceea ce priveşte sănătatea, vom aloca cu 20% mai mult decât anul trecut şi se concretizează în investiţii la Spitalul Clinic Municipal şi în cabinetele medicale. Alocarea cu 20% mai mult faţă de 2016 se datorează creşterii cheltuielilor cu salarii. Vom finaliza Piaţa Unirii, Podul Traian, vom aloca bani pentru concursul de soluţii pentru Cetăţuie, pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric, construirea unui patinoar în Parcul Central şi finalizarea proiectelor care vizează Lombul”, a spus Boc.

Cât despre parkinguri, aceleaşi promisiuni: “Bugetul pentru parkinguri este de 17 milioane lei, vom finaliza Parkingul Mehedinţi pe 30 septembrie 2017, avem în licitaţie parkingul Haşdeu, în proiectare parkingul Primăverii şi alte parkinguri în diverse faze de pregătire, Mogoşoaia, Azuga, Trotuşului. În privinţa spaţiilor verzi, Baza Sportivă Gheorgheni aduce un plus valoare, ne gândim şi în Mănăştur să construim o astfel de bază, dorim să creăm o bază sportivă de nivelul celei din Gheorgheni în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur”, a mai spus Boc.

CITEŞTE ŞI

Dezbatere pe bugetul Clujului. Peste 300 de milioane de euro așteaptă să fie cheltuiți. Pe ce se vor duce banii

CITEŞTE ŞI

Boc şi eterna listă de priorităţi. Ce investiţii va face Primăria Cluj în 2017? Proiectele sunt identice cu cele de anul trecut

Ultimele Stiri
abonare newsletter