Actualitate

Bani pentru susținerea investițiilor publice locale din Cluj

Primarii din judeţ susţin că priorităţile sunt proiectele de infrastructură, care vor începe în perioada următoare.

Bani pentru susținerea investițiilor publice locale din Cluj Bani pentru susținerea investițiilor publice locale din Cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre pentru nominalizarea sumei de 40.000.000 de lei constituită din cota de 20% din impozitul pe venit și din sume defalcate din TVA, pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru achitarea arieratelor, rambursarea ratelor la împrumuturile contractate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. 

Suma reprezintă cota care revine județului Cluj potrivit comunicării oficiale a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice, respectiv 7.002.000 lei sume defalcate din TVA, 32.850.000 lei din cote defalcate din impozit pe venit încasat și 148.000 lei sume rămase nerepartizate la finele anului 2016.


“Astfel, se propune repartizarea unor sume semnificative pentru cofinanțarea unor lucrări de investiții care vizează, în principal, întreținerea drumurilor comunale, pietruiri de drumuri și ulițe, proiectarea și construirea de poduri și podețe, amenajarea de trotuare, edificarea sau reabilitarea căminelor culturale și a buzelor sportive, reparații la cabinetele medicale, dotarea unor școli și grădinițe, amenajarea sau reabilitarea locurilor de joacă pentru copii, reabilitarea de piețe, modernizări ale punctelor de colectare selectivă a deșeurilor”, spun reprezentanţii CJ Cluj.  

Primarii din judeţul Cluj enumeră, de altfel, câteva dintre principalele lucrări de infrastructură pe care le au în vedere şi care vor începe în perioada următoare.


Primarul localităţii Bonţida Emil Carhaţ vrea un cămin cultural nou şi totodată, vrea să fie modernizate câteva străzi. “Vrem să finalizăm un cămin nou cultural în Coasta, avem de asemenea, o stradă pe care vrem să o terminăm de modernizat în Bonţida- strada Belteni- mai sunt, totodată, două străzi care urmează să intre de săptămâna viitoare în modernizare. Uliţa Sicului şi strada Valea Peteroaie. Acestea sunt priorităţile noastre acum”, a spus primarul de la Bonţida.

Şi primarul de la Huedin Mircea Moroşan menţionează câteva dintre proiectele de infrastructură. “La noi sunt câteva proiecte de infrastructură, concret -modernizarea DN 60, spre Oradea, cu trotuare, de asemenea, avem centrul civic vechi a oraşului care necesită lucrări de infrastructură, avem baza sportivă care intră în modernizare, avem un patinoar de făcut. Am 31 de proiecte, din care trebuie să alegem câteva, şi aşa va face fiecare primărie”, a spus Moroşan.  


Şi primarul de la Dej Morar Costan aminteşte câteva priorităţi.

“Noi nu avem arierate, dar nu mi se pare o soluţie corectă, pentru achitarea arieratelor. În rest, fiecare localitate are priorităţi, noi avem proiecte legate de infrastructură subterană şi supraterană, tot ce înseamnă extindere canalizare, reabilitare străzi, aceasta e principala opţiune pe proiecte mari, dar şi investiţii pentru unităţile de învăţământ sunt o prioritate”, a spus Morar Costan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter