Actualitate

FOTO & VIDEO Artiştii #rezistă la Cluj, pe orice tip de scenă: „Altă întrebare?”

Patru artişti, trei dintre ei actori la Teatrul Naţional din Cluj, au prezentat recent într-o cafenea din centrul oraşului un spectacol-lectură care pune sub lupă mişcările de masă din România ultimelor trei săptămâni.

Spectacolul-lectură „#Rezist? # Insist” începe cu protagoniştii "adoptând" controversata Ordonanţă 13, sub un cearşaf, în beznă, "noaptea, ca hoţii” şi se încheie cu ei în haine vărgate.

„Altă întrebare?” este "viralul" politic emis de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache şi care s-a regăsit, ironic, pe buzele a zeci de mii de români în ultimele săptămâni. Este şi leitmotivul primei părţi a spectacolului-lectură „#Rezist? # Insist”, pe care Ionuţ Caras, Matei Rotaru, Patricia Brad – trei din cei mai cunoscuţi actori de la Teatrul Naţional din Cluj şi Viktor Hegedus, cu ajutorul lui Paul Stroia - light design, l-au pus în scenă luni seară la cafeneaua Insomnia din centrul oraşului. 


Insistă să reziste

"#Rezist? #Insist"-ul celor patru actori este un colaj de texte cu declaraţii şi relatări din presă, respectiv cu imagini de la desfăşurarea de forţe din România ultimelor săptămâni, care a survenit aprobării la oră târzie – de unde faimosul „noaptea, ca hoţii” din stradă - a controversatei Ordonanţe 13, fapt care a iscat cele mai mari proteste post-decembriste din ţară. „Am fi vrut să rămânem în zona literară dar nu s-a putut. Am hotărât să rezistăm / insistăm și să facem o scurtă recapitulare a întâmplărilor pe care le-am trăit sau la care am asistat în ultima lună în România”, au declarat artiştii în teaser-ul premergător spectacolului: „Nu avem pretenția de a acoperi un subiect atât de vast. Este imposibil. Sunt multe dezbateri, declarații, puncte de vedere și se pare (din fericire) că ele curg, se adună în continuare și mișcă societatea. Nesimțirea guvernanților este departe de a fi un subiect închis. În același timp și modalitățile noastre de a ne opune / rezista / insista sunt nenumărate”, au adăugat ei.

Îşi schimbă rolurile

În show-ul jucat în faţa câtorva zeci de spectatori, în cafeneaua amintită, cei patru protagonişti redau personaje ca Florin Iordache – fostul ministru al Justiţiei, Liviu Dragnea -  preşedintele PSD, Sorin Grindeanu – primul-ministru, fostul preşedinte Ion Iliescu, Klaus Iohannis – preşedintele României, scriitorul Mircea Cărtărescu sau o protestatară din faţa palatului Cotroceni. Actorii intră prin rotaţie şi în postura de jurnalist, recreând atmosfera unor conferinţe de presă, mai mult sau mai puţin spontane, devenite celebre în ultimele săptămâni, context în care s-a născut şi faimoasa replică a fostului ministru de Justiţie: „Altă întrebare?”.


Proteste şi teatru

Deşi cei patru artişti, sau cel puţin unii dintre ei, au fost parte activă a protestelor de la Cluj, spectacolul nu este unul militant, în sensul de a lua o turnură pronunţată într-o anumită direcţie. Demersul aduce mai degrabă a teatru-documentar sau chiar jurnalism, ilustrând poziţia tuturor părţilor implicate într-o dispută. Artiştii rămân solidari în acelaşi timp cu mesajele din stradă: „E un soi de rezistenţă asumată întrucât am demonstrat publicului şi până acum că ne pasă şi că susţinem toată mişcarea. În fond parcă altceva ne-a unit acolo în frig. Ceva în afara universului politic. De aia s-a amestecat si teatrul...”, a povestit pentru Monitorul de Cluj Patricia Brad.

Toate personajele, sub lupă

Sunt ironizate prin intermediul gesticii şi a intonaţiei obiedienţa evidentă a lui Sorin Grindeanu în faţa preşedintelui PSD Liviu Dragnea, siguranţa de sine a celui de-al doilea sau ridicolul unor replici ale lui Florin Iordache – între care tronează „Altă întrebare?”, reluată de 24 de ori într-un colaj. De "lupa" actorilor nu scapă nici personaje din dreapta eşichierului politic, precum preşedintele Klaus Iohannis, al cărui discurs începe poticnit, pentru a prinde un ritm decent abia pe parcurs, ajungând să rostească şi el „Altă întrebare?” sau fostul preşedinte Traian Băsescu, ale cărui replici amuzate din Parlament par să sfideze starea de tensiune şi nemulţumire a străzii.


În haine vărgate

Din spectacol nu lipseşte, ca personaj, nici Ion Iliescu, unul exuberant, care încearcă să convingă audienţa că imaginile cu mulţimile din stradă sunt doar o manevră de manipulare. În a doua parte a show-ului, trei dintre personaje, ne nominalizate, dar a căror identitate poate fi uşor desluşită, îmbracă haine vărgate, ipostază pe care manifestanţii au reclamat-o la adresa unora din liderii Guvernului respectiv ai principalului partid de guvernământ.  De altfel pe un ecran se derulează mai multe mesaje de la proteste: „Mai am un singur dor / Să-l văd pe Dragnea scriitor” este unul dintre ele. 

Citate din Cărtărescu

Sunt ilustrate, fără încrâncenare şi protestele din faţa Palatului Cotroceni, inclusiv suspiciunile de controlare a acestora de către actuala "putere", pentru ca show-ul să devină liric, la propriu, când pe ritmurile piesei „Exerciţiu” a lui Valeriu Sterian, cu versuri reinterpretate, este citit un fragment dintr-un text pe pe tema protestelor semnat de Mircea Cărtărescu. Într-un articol apărut în presa internaţională, scriitorul face o analiză a stării României şi a relaţiei locuitorilor ei cu „stăpânii acestei ţări”. Prin ponderea consistentă pe care o primeşte în spectacol textul pare să fie şi mesajul de subtext cu care rezonează artiştii.


Manifest artistic

În ceva mai bine de o oră, cât durează show-ul, cei patru protagonişti îşi manifestă propria rezistenţă culturală și umană, într-un demers de responsabilitate civică, prelungit pe scenă, la unison cu principalul mesaj al protestelor: în România secolului XXI guvernanţii nu pot faulta bunul simţ, logica şi integritatea, fără a fi „amendaţi”... în stradă, într-o sală de spectacol, sau într-o cafenea.

„Nu puteam juca altceva”

Ionuţ Caras, cel care a „sistematizat” textele, a explicat că reprezentaţia este cea de-a şasea din programul de „Texte bune în Insomnia” şi că a înlocuit un alt spectacol-lectură: „Când am văzut ce se întâmplă în jur am zis că nu putem sta pasivi. Aveam programat alt spectacol-lectură, dar ar fi fost ca şi cum ‘ţara arde şi baba se piaptănă’. Nu pot rămâne indiferent la ce se întâmplă în jur şi din fericire, nici alţii. Cred că s-a risipit un fel de nor (între guvernanţi şi ceea ce se întâmplă în societate, n.red.), lumea a devenit mai informată şi mai reactivă”, a explicat Ionuţ Caras.


Prezenţi la proteste

Concomitent cu protestele, Ionuţ Caras a purtat în câteva rânduri, la finalul aplauzelor de pe scena Teatrului Naţional din Cluj, pancarte cu mesaje gen „Murim pe scenă, înviem în stradă” sau „Suntem aşteptaţi în stradă”. Asta pe lângă invitaţiile adresate studenţilor săi de la Teatru prin care i-a îndemnat să se solidarizeze cu protestele şi să ia parte la ele. Patricia Brad a fost şi ea la manifestaţiile din Piaţa Unirii din Cluj, chiar şi după ce Ordonanţa a picat: „Toţi mă întrebau pentru ce mai merg la proteste când situaţia noastră e pe cale de a se îmbunătăţi? Pentru că, probabil aceasta îmbunătăţire trebuia să vină demult şi nu folosită ca momeală ca să ne uitam un pic în alta parte”, a explicat actriţa pentru Monitorul de Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter