Actualitate

Actorul Miklós Bács şi regizorul Yuri Kordonsky aduc singurele nominalizări ale Clujului la UNITER 2017

Actorul şi profesorul de actorie Miklós Bács este nominalizat la ediţia 2017 a Galei Premiilor UNITER, pentru evoluţia sa din spectacolul „În adâncuri”, după Maxim Gorki, de la de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Regizorul Yuri Kordonsky este nominalizat pentru cea mai bună regie a spectacolului amintit.

Miklós Bács, în rolul Satin din spectacolul În adâncuri de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. FOTO huntheater.ro Miklós Bács, în rolul Satin din spectacolul În adâncuri de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. FOTO huntheater.ro

Lista nominalizărilor a fost anunţată astăzi de Senatul UNITER. Gala Premiilor UNITER 2017, care vizează spectacolele cu premiera între 1 ianuarie – 31 decembrie 2016 va avea loc în 8 mai la la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Nominalizare pentru Miklós Bács

Actorul Miklós Bács, totodată unul din cei mai apreciaţi pedagogi de actorie din ţară, a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru rolul Satin din spectacolul „În adâncuri”, de Maxim Gorki, de la Teatrul Maghiar din Cluj.


„Ce poate fi mai mare mulţumire decât să fii nominalizat cu foştii tăi studenţi! Sunt ‘îngrozitor’ de mândru de ei!”, a scris artistul pe contul său de Facebook.

Yuri Kordonski

Regizorul Yuri Kordonski este nominalizat la UNITER pentru regia spectacolului "În adâncuri", bazat pe un text pe care îl consideră „opera cea mai inspirată, cea mai contradictorie, cea mai frumoasă, relevantă pentru zilele noastre”.  Regizorul rus, totodată cetăţean american şi profesor de regie la Yale University, este o prezenţă constantă după anii 2000 pe scenele teatrale din România, în special la Teatrul Bulandra şi Teatrul Naţional din Bucureşti, dar şi la „Radu Stanca” din Sibiu şi Teatrul German de Stat. Spectacolul de la TMSC reprezintă prima sa colaborare cu instituţia teatrală clujeană.


Absolvenţi de Cluj, evidenţiaţi

Trei dintre foştii studenţi ai lui Miklós Bács de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB sunt nominalizaţi la UNITER 2017: Adrian Damian – la categoria „Cea mai bună scenografie”, pentru scenografia din „Iarna” de la Teatrul „Nottara” Bucureşti, Lavinia Pele - Debut, graţie rolului Doruleţ din spectacolul „Visul unei nopţi de iarnă” la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte şi Ciprian Nicula – „Cel mai bun actor în rol principal” – pentru rolul Christopher din spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

"Mentor al tinerei generaţii de actori"

Născut în 1964 la Bucureşti, Miklós Bács a absolvit Academia de Teatru Szentgyörgyi István din Târgu Mureş şi este angajat al Teatrului Maghiar de Stat Cluj din 1988. Este unul din membrii corpului profesoral fondator al şcolii de teatru  clujene (1991) şi a secţiei maghiare (1992), coordonator a cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române şi iniţiatorul în 2004 al festivalului studenţesc Galactoria. În prezent este conferenţiar universitar doctor la secţia română a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din UBB Cluj.


Este considerat unul din cei mai valoroşi pedagogi de teatru din România şi în 2016 a primit premiul special UNITER în calitate de „mentor al tinerelor generaţii de actori”. Tot în 2016 a fost ales şi director artistic al Galei Tânărului Actor HOP, cel mai important festival dedicat promovării tinerilor absolvenţi de actorie. A fost şi membru al Senatului UNITER în trecut, dar a decis să îşi dea demisia.

Cele mai importante distincţii


Amintim, Premiile UNITER sunt considerate cele mai importante distincţii din mediul teatral autohton.

Chiar dacă a cules două nominalizări, „În adâncuri” nu a bifat o nominalizare şi la categoria „Cel mai bun spectacol”. De asemenea Teatrele din Cluj nu au nicio nominalizare la capitolul cel mai bun actor / cea mai bună actriţă în rol principal.


Juriul de nominalizări al ediţiei 2017 a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu.

Etichete: uniter
abonare newsletter