Actualitate

Bicicliştii din Cluj cer piste decente, „nu cârpeli” și critică oprirea proiectului Cluj Bike pe timpul iernii

Aproximativ 30 de biciclişti clujeni au organizat, sâmbătă, un marş prin cartierele oraşului, în semn de protest faţă de modul în care autorităţile locale înţeleg să îşi onoreze promisiunile în ceea ce priveşte folosirea acestui vehicul ca mijloc de deplasare.

Imagine genrică, de la marşul organizat în luna ianuarie / FOTO Clubul de Cicloturism Napoca Imagine genrică, de la marşul organizat în luna ianuarie / FOTO Clubul de Cicloturism Napoca

Bicicliştii au criticat şi suspendarea de către Primărie a sistemului de închiriere de biciclete din proiectul Cluj Bike, pe timpul iernii.

„Bicicleta e privită ca un moft”

Directorul executiv al Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititean, a declarat, pentru agenţia Agerpres, că atitudinea autorităţilor locale din Cluj-Napoca, dar şi din alte oraşe faţă de mersul pe bicicletă e la fel.  "Autorităţile locale clujene şi, din păcate, edilii majorităţii oraşelor din România privesc bicicleta ca pe un moft şi chiar dacă, declarativ, în ultimii ani, nu mai spun că vor să nu existe biciclete în oraşul lor, practic fie nu fac demersuri concrete, fie fac nişte cârpeli pe care le numesc infrastructuri pentru biciclete, care ajung câteodată să facă mai mult rău decât bine, şi bicicliştilor, şi mobilităţii urbane. Aceasta este şi tema celui de-al 113-lea marş lunar al bicicliştilor clujeni, pe care îl facem cu frecvenţă lunară din septembrie 2007, pentru că suntem sătui de promisiuni şi vrem să vedem lucrurile concrete şi de calitate", a spus Radu Mititean.


Critică oprirea Cluj Bike

Potrivit organizatorilor, marşul este o nouă ocazie de a le reaminti autorităţilor locale, publicului şi presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca o componentă esenţială a mobilităţii urbane durabile şi alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun şi deplasarea pietonală.

"Marşul este legat şi de suspendarea completă a sistemului de biciclete comunitare (deşi nu există motive obiective pentru o oprire completă a ClujBike, pentru că în oraş se poate circula bine biciclistic şi revizia bicicletelor se putea face pe rând) şi de nemulţumirile de fond privind politica de mobilitate urbană în continuare pro-automobilistică şi anti-biciclistică, vizibilă şi prin lăţirile de carosabil şi prin îndrăzneala de a declara finalizat cu succes proiectul ClujBike de biciclete comunitare şi noi piste de biciclete, deşi în mod evident proiectul nu este adecvat finalizat, şi trebuie considerat mai degrabă eşuat", au arătat organizatorii marşului.


Primăria: "Mai mulţi clujeni circulă cu bicicleta"

Pe 21 ianuarie, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spuneau că din anul 2016 în oraş există 12.000 de utilizatori ai sistemului de bike sharing. ''Aceşti oameni au ales să solicite un card de utilizator, au semnat un contract şi au acces la un site care conţine elementele esenţiale de legislaţie şi informaţii referitoare la siguranţa bicicliştilor în trafic. În ciuda faptului că sistemul este unul perfectibil, iar proiectul este doar la prima sa etapă, urmând a fi extins, în mod cert avem azi la Cluj-Napoca mai mulţi oameni care se deplasează cu bicicleta decât în urmă cu doi - trei ani. Municipalitatea are asumat un întreg plan de mobilitate urbană, în care alternativele de genul sistemului de bike sharing ocupă un loc important'', susţinea atunci, într-o declaraţie pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. 

Municipalitatea recomandă alte mijloace de transport iarna


În ceea ce priveşte folosirea bicicletei pe timpul iernii, din raţiuni de securitate a utilizatorilor, s-a decis ca anual sistemul de bike sharing să fie suspendat în perioada decembrie - martie.

''Pistele de biciclete nu sunt înzăpezite la Cluj-Napoca. Recomandarea noastră este ca atunci când în oraş ninge puternic şi se depune un strat gros de zăpadă sau gheaţă să alegem cu toţii alte modalităţi de deplasare decât bicicleta'', spunea Oana Buzatu. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter