Actualitate

Profilul protestatarilor: tineri, educați, implicați politic, de centru-dreapta

Un sondaj realizat de Centrul de Studii în Idei Politice în data de 5 februarie 2017 în Piața Victoriei oferă câteva indicii despre cei care au protestat în ultimele două săptămâni împotriva guvernului Grindeanu.

Conform analizei realizate de Centrul de Studii în Idei Politice, 83% dintre cei care au participat la protestele din Piața Victoriei au votat la ultimele alegeri.

Principalii agenți ai corupției sunt considerați a fi noii îmbogățiți și foștii membri ai aparatului comunist de partid și de stat, dar și nepotismul și lipsa educației. O altă categorie percepută drept agent al corupției este aceea a funcționarilor publici.


91% dintre protestatari considera ca politicienii mai degraba servesc scopuri persoanele decat binele public. 51,15% considera ca politicienii nu mai tin cont de alegatorii lor dupa ce sunt alesi in functii.

PSD este considerat cel mai corupt partid din România, urmat la mică distanță de ALDE. PMP este pe locul al treilea, urmat de UDMR. Cel mai puțin corupte sunt considerate PNL și, la mare distanță de toate celelalte, USR.


Protestar "de meserie"

Aproape 70% dintre protestatari au participat la protestele care au avut loc în România în ultimii ani:  36,84% la protestul de după Colectiv, 16,23% la protestele de după Roșia Montană.


Cei mai multi dintre protestatari isi iau informațiile de pe Facebook (19,13%) și televiziuni (19,13%) dar și din presa on-line (18,72%).

Majoritatea protestatarilor au declarat că au o poziție politică de centru, centru-dreapta și dreapta, aproximativ 90%, doar 10% declarându-se de stânga.


Aproape 55% dintre protestatari erau absolvenți de facultate în timp ce alți 20% erau absolvenți de master. 15% dintre participanți au absolvit doar liceul.

66% dintre protestatari erau bărbați și 34% femei. Cea mai numeroasă grupă de vârstă în Piața Victoriei a fost aceea a persoanelor între 28 și 33 de ani (aproximativ 27%), urmată de cea între 22 și 27 de ani (aprox. 21%) si de cea intre 34 si 39 de ani (19%). O categorie de vârstă importantă din perspectiva protestelor a fost și cea între 40 si 45 de ani (16%). 


Citiți studiul AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter