Actualitate

UPDATE CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului. Nu a judecat OUG 13 pe fond, pe motiv că a fost abrogată

Curtea Constituţională a dezbătut joi sesizarea depusă de Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei 13, prin care Guvernul Grindeanu a încercat să modifice Codurile Penale, şi a decis că e inadmisibila, pentru că între timp ordonanţa a fost abrogată.

UPDATE

Prin urmare, CCR nu a mai dezbătut pe fond, adică nu a decis asupra constituţionalităţii articolelor din OUG 13, potrivit ziare.com.

Victor Ciorbea a atacat vineri ordonanţa Iordache la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis şi după ce Parchetul General i-a furnizat o serie de argumente. Duminică, însă, Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 14, care abroga OUG 13.

Avocatul Poporului şi procurorul au cerut imperios CCR să se pronunţe pe constituţionalitatea OUG 13, argumentând că deşi a fost abrogată, ea poate intra în vigoare oricând, de exemplu dacă OUG 14 ar fi respinsă de Parlament. În acest caz, o pronunţare ulterioară a CCR ar fi tardiva şi pur teoretică, pentru că nu ar mai putea opri ordonanţa să producă efecte în instanţă, odată intrată în vigoare.

----------------------------------------------------


Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a precizat săptămâna trecută că OUG privind Codurile, care dezincriminează mai multe infracţiuni, scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.

"Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 13/2017, care va pleca în câteva minute spre CCR. (...) OUG este neconstituţională în ansamblu, în opinia noastră", a spus vineri Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.


El a menţionat că în excepţia de neconstituţionalitate se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării acestei ordonanţe, dar sunt incluse şi obiecţii cu privire la modul de legiferare în privinţa abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi "scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România".

Prin această limitare, a explicat Victor Ciorbea, se scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate de către Avocatul Poporului şi sesizarea CCR.


Avocatul Poporului a precizat că a anexat la excepţia de neconstituţionalitate privind OUG pe Justiţie, trimisă CCR, şi o scrisoare de 25 de pagini primită de la procurorul general Augustin Lazăr, în care sunt sesizate elemente de neconstituţionalitate.

Preşedintele Curţii Constituţionale Valer Dorneanu a declarat, miercuri, după analiza sesizărilor lui Klaus Iohannis şi CSM privind OUG 1,  că nu există un conflict juridic de natură constituţională în privinţa OUG 13 de modificare a Codurilor penale şi că guvernul Grindeanu a acţionat legal în sfera lui de competenţă.


"În situaţia de fapt noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern", a declarat preşedintele CSM, Valer Dorneanu, cu privire la sesizarea transmisă CCR de preşedintele României şi CSM ca existând între puterea legislativă şi Guvern pe de-o parte, între CSM şi Guvern.

Ultimele Stiri
abonare newsletter