Actualitate

Primăria anunță sâmbătă rezultatele concursului de soluții pentru Turnul Pompierilor

Festivitatea de anunțare a premiilor concursului „Turnul celor Trei Vârste”, care are ca obiectiv revitalizarea Turnului Pompierilor din Cluj-Napoca va avea loc sâmbătă, 4 februarie 2017, începând cu orele 17.00 la sala de expoziții de pe str. Iuliu Maniu nr. 4.

Turnul Pompierilor Turnul Pompierilor

Câștigătorul concursului va obține premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 365.823 de lei. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 22.000 de lei, iar pentru cel de-al treilea, de 13.000 de lei.

Concursul a fost lansat la finalul anului 2016, până la data-limită de 26 ianuarie 2017 intrând în comisia tehnică un  număr de 25 de proiecte participante. Dintre acestea, juriul evaluează și alege trei proiecte premiante, care vor fi anunțate în cadrul festivității.


Juriul competiției este format din arh. Ligia Subțirică, arh. Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), precum și din arh. Szabolcs Guttman, președintele filialei Transilvania a OAR, arh. Ionuț Radu Filip, arh. Irina Meliță, arh. Oana Bogdan și arh. Adrian Hagiu și Florin Moroșanu, directorul Casei Municipale de Cultură.      

Provocarea concursului a fost de a identifica soluția cea mai bună care să pună în valoare partea istorică a Turnului, dar și să îl revitalizeze prin ameliorarea existentului și eventuala completare a acestuia. Astfel, baza Turnului este reprezentată de unul din turnurile de intrare în incinta fortificată a orașului, construită în secolul XV, în timp ce al doilea segment este reprezentat de o construcție neoclasică de secol XIX. Vârful turnului actual este ocupat de o piramidă din tâmplările de metal și învelitoare de sticlă, care este într-un stadiu avansat de degradare. S-a considerat oportună completarea celor două părți   istorice, construite la distanță de patru sute de ani, cu un element relevant pentru arhitectura secolului XXI, Turnul devenind astfel, un simbol al vârstelor orașului, motiv pentru care numele concursului este „Turnul celor Trei Vârste”. 


De asemenea, prin acest proiect se va reabilita și pietonaliza strada Tipografiei, pe zona din jurul Turnului. Expoziția proiectelor va putea fi vizitată până în 16 Februarie 2017.

abonare newsletter