Actualitate

UPDATE - Peste 10.000 de clujeni AU PROTESTAT ÎMPOTRIVA ORDONANȚELOR GRAȚIERII! GALERIE FOTO-VIDEO

ORA 00:15 - Peste 10.000 de persoane protestează în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca împotriva proiectelor de acte normative privind graţierea şi modificarea codurilor penal şi de procedură penală prin Ordonanțe de Urgență.

Protestatarii au pornit în marş spre cartierul Mărăşti, blocând complet Calea Dorobanţilor.


Câteva mii de persoane au mărşăluit pe străzile Clujului, în jurul miezului nopţii, într-un protest spontan împotriva actelor normative privind graţierea şi modificarea codurilor penale, adoptate în cursul serii de Guvern.


Oamenii s-au adunat în centrul municipiului şi, ca şi zilele anterioare de proteste, au pornit în marş spre periferie, pe Calea Dorobanţilor spre cartierul Mărăşti, blocând o arteră întreagă de circulaţie cu patru benzi.

Manifestaţii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a partidului de guvernământ, dar şi de mobilizare la protest, agitând pancarte şi steaguri tricolore. Pe străzi a răsunat: "Ieşiţi în stradă nu staţi în casă", "Cine nu sare, nu vrea schimbare", "Bucureşti nu uita, Clujul e de partea ta", "Nu staţi la ferestre, haideţi la proteste".


Clujenii au cerut retragerea definitivă a celor două ordonanţe de urgenţă şi spun că, aparent, Guvernul n-a înţeles nimic în urma protestului de duminică.


Protestatarii s-au adunat în jurul orei 18.30 şi poartă pancarte pe care scrie ”Vrem justiţie, nu corupţie”, „Vrem consultare, nu asumare” sau „Referendum” şi au scandat “Fără hoţie în democraţie”, „Clujul cere fără graţiere”, „Hoţii”, „Demisia”, „Dragnea, nu uita, puşcăria-i casa ta”, „PSD, ciuma roşie”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, „DNA, fă-ţi treaba”.


„Protestăm pentru faptul că vrem să se respecte legile. Nu s-a ieşit la vot, ok, nu a ieşit rezultatul pe care l-am vrut noi, cei care suntem acum în stradă, respectăm rezultatul votului, dar în cazul acesta, ceea ce se întâmplă în guvern, în parlament trebuie să fie cu respect faţă de lege. Faptul că modificăm Codul Penal, faptul că introducem nişte ordonanţe de urgenţă care clar nu ar trebui să fie de urgenţă ... Nu este nicio urgenţă. Toate lucrurile astea ne fac să ieşim în stradă şi să spunem şi noi că ne pasă şi că nu vrem să se întâmple aşa ceva. E o situaţie care nu ar trebui să existe într-un stat democratic”, a declarat unul dintre protestatari, Diana Vasile, studentă la Facultatea de Drept.

De la portavoce, o tânără i-a îndemnat pe oameni să ia legătura cu deputaţii şi senatorii clujeni şi să-i tragă de mânecă.

“Acesta este un protest spontan, e un fel de joc de-a şoarecele şi pisica în momentul de faţă pentru că noi depunem tot efortul acesta să venim de pe o jumătate de oră pe alta pentru că alegem în ce stat vrem să trăim. Aparent, mâine de la ora 9.00 există o şansă mare să fie publicată ordonanţa privind modificările aduse Codului Penal. Ordonanţa cu graţierea este foarte periculoasă. Miza uriaşă pentru majoritatea politicienilor este redefinirea abuzului în serviciu, dezincriminarea conflictului de interese, adică toate rubedenile, prietenii, naşii o să fie angajaţi la Parlament şi prin alte locaţii. Practic, alegem dacă vrem să trăim într-un stat de drept în care respectarea legii e fundamentală pentru toţi sau unul în care legea nu mai e valabilă pentru niciunul dintre noi. S-ar putea să fim în alertă şi mâine de la ora 9.00, nu ştim ce se va întâmpla, dar ştim că dacă un singur minut intră în vigoare ordonanţa va beneficia de ea mulţi politicieni. Eu sunt dispusă să ies în stradă până când ordonanţa va fi retrasă definitiv. Trebuie să fim câteva mii în faţa fiecărei instituţii până o retrag. Nu există negociere aici, ei nu înţeleg democraţia, nu înţeleg ce înseamnă să asculţi vocea cetăţenilor. Vreau să fac un apel votanţilor PSD-ALDE, aleşii lor formează coaliţia de guvernare, sunt responsabili pentru că noi am ieşit astăzi. Dumneavoastră sunteţi primii care trebuie să ieşiţi în stradă alături de noi”, a spus alt protestatar.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în urma apelurilor lansate pe reţelele de socializare.

„Alertă! Acesta este un protest spontan. Ne vedem la 18.30 în Piaţa Unirii. Aparent Guvernul nu a înţeles nimic în urma protestului de Duminică şi va încerca să promoveze mâine Ordonanţa de Urgenţă care aduce modificări ale codului penal dedicate tuturor politicienilor condamnaţi penal sau cercetaţi. Azi şi mâine decidem în ce fel de ţară vrem să trăim. Una guvernată de respectul faţă de legi şi statul de drept, sau alta în care cele două nu mai înseamnă nimic. Mâine scapă toţi!”, se spunea în apelul de pe Facebook.

Ultimele Stiri
abonare newsletter