Actualitate

30 de cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor confirmate în 2016, la Cluj!

Psiholog clujean: “Foarte multe abuzuri nu se depistează. Abuzatorul, de cele mai multe ori ameninţă copilul, îl şantajează emoţional să nu povestească, iar copilul nu spune mai departe”

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj a primit 269 de sesizări de abuzuri anul trecut, iar 201 dintre ele s-au confirmat, potrivit datelor comunicate la cererea Monitorul de Cluj. 30 dintre aceste au fost abuzuri sexuale, un caz de exploatare sexuală, 70 emoţionale, 54 fizice, 46 de neglijare.

Şi acestea, în condiţiile în care, la nivelul DGASPC Cluj sunt înregistrate cazuri de neglijare sau abuz, în principal, prin sesizări scrise din partea persoanelor fizice şi instituţiilor care au ca şi beneficiari copii, cum sunt primăriile, unităţile sanitare sau unităţile şcolare.


Specialiştii spun că abuzurile sunt, cu siguranţă, mult mai multe, dar copiilor le este teamă să povestească.

 “Foarte multe abuzuri nu se depistează. Abuzatorul, de cele mai multe ori ameninţă copilul, îl şantajează emoţional să nu povestească, iar copilul nu spune mai departe. Copiii nu spun decât foarte târziu, eventual în adolescenţă sau când sunt adulţi, de abia atunci vorbesc despre abuzul prin care au trecut”, explică pentru Monitorul de Cluj, psihologul Stela Neamţ.


De multe ori, nici măcar părinţii nu le vin în ajutor copiilor.

“ În unele situaţii, dacă mama provine dintr-o familie săracă, dintr-o situaţie defavorizată şi social şi economic, atunci se mai întâmplă să închidă ochii. Tocmai părinţii ar trebui să le ofere zona de confort, zona în care ar trebui să fie acceptaţi, iubiţi, protejaţi necondiţionat, valorizaţi. Ori dacă exact din microunivers, zona în care se formează, nu primesc aceste lucruri, repercursiunile sunt destul de mari, fiindu-le foarte greu să mai aibă încredere în cei din exterior, dacă tocmai cei care te învaţă să relaţionezi, să iubeşti, să ai încredere în tine, să-ţi dezvolţi abilităţile, sunt cei care îşi taie aripile”, continuă psihologul.


Abuzurile merg mână în mână

„Abuzul fizic sau abuzul sexual automat afectează şi emoţional. Şansele ca un copil abuzat sexual să ducă o viaţă normală sunt destul de mici, doar dacă apelează la terapeut şi fac terapie, care nu este niciodată de scurtă durată, câţiva ani se lucrează pe această problemă şi sigur, poate să-şi amelioreze foarte mult capacitatea de relaţionare. Copiii, când cresc şi devin adulţi şi nu pot să relaţioneze cu persoana de sex opus, abia atunci vin şi spun prin ce au trecut. Cu cât se intervine mai repede, cu atât se repară mai repede, este valabil pentru orice problemă”, conchide  Stela Neamţ.

Sesizările prin Telefonul Copilului, la început, la Cluj

Doar 25 de cazuri au fost sesizate în 2016, la Cluj, prin intermediul liniei Telefonul Copilului, dintre acestea fiind confirmate 21, de neglijare, abuz fizic şi emoţional. Numărul este într-o uşoară creştere faţă de 2015, când, potrivit datelor furnizate de DGASPC Cluj, s-au înregistrat 22 de sesizări, dintre care 18 cazuri confirmate.


La nivel naţional s-au contabilizat prin Telefonul Copilului 4.565 de situații de abuz asupra copiilor - abuzuri de tip bullying, violență în familie, discriminare- dintre care 1.877 de cazuri de agresiune fizică — cu 46,75% mai multe față de anul 2015.

90.000 de apeluri ,la nivel naţional

Datele celui mai recent raport al Asociaţiei Telefonul Copilului sunt îngrijorătoare. Anul trecut, din aproape 90.000 de apeluri, peste 10.000 au reclamat cazuri foarte grave, în care a fost nevoie de intervenţia autorităţilor.


Vrancea, Constanţa, Teleorman, Vaslui şi Neamţ sunt judeţele unde s-au înregistrat cele mai multe reclamaţii.

Linia europeană "Telefonul Copilului", 116.111, poate fi apelată gratuit între orele 8.00 şi 24.00, şapte zile din şapte.

abonare newsletter