Actualitate

Jurnalişti din SUA, cu origini româneşti, sar în apărarea imigranţilor

Doi jurnalişti de top din SUA, cu origini româneşti, au făcut un apel către preşedintele Donald Trump pentru a avea o atitudine mai îngăduitoare cu emigranţii.

Nicholas Kristof este câştigător a două premii Pulitzer Nicholas Kristof este câştigător a două premii Pulitzer

Nicholas Kristof, jurnalist la New York Times, cu origini româneşti, câştigător a două premii Pulitzer, foloseşte povestea tatălui său - român din Cernăuţi  imigrat în SUA, pentru a-i solicita lui Donald Trump să fie îngăduitor cu imigranţii şi spune că el nu ar fi existat dacă tatăl său n-ar fi reuşit să ia viaţa de la capăt în America. Rukmini Maria Callimachi, jurnalistă româno-americană, corespondentă la NY Times, a postat pe Twitter mai multe mesaje de solidarizare cu refugiaţii.

Din România în SUA

„Tatăl meu s-a născut în România, pe teritoriul aflat acum în Ucraina. Familia făcea parte dintr-o reţea de spionaj pentru rezistenţa poloneză. S-au opus atât naziştilor, cât şi sovieticilor. Avem rude ucise de nazişti la Auschwitz, dar şi ucise de sovietici în Siberia. O parte a familiei a plecat în Polonia, o parte în România. Tatăl meu a riscat enorm şi a fugit în Iugoslavia”, spune Nicholas Kristoff, editorialist la New York Times, într-un material video postat pe ediţia electronică a publicaţiei, difuzat, cu traducere şi de Digi24.ro. „A fost trimis într-un lagăr de concentrare. A fost mutat de acolo cu un tren, dar jumătate dintre refugiaţii români erau executaţi, jumătate erau eliberaţi. El a fost în jumătatea norocoasă”, adaugă jurnalistul. Video-ul cu mărturia lui Nicholas Kristoff, câştigător a două premii Pulitzer, însoţeşte un editorial al jurnalistului în prestigioasa publicaţie.


Primit cu braţele deschise

„Când intrau în portul New York, o femeie din Boston i-a spus bun venit, tinere american. Ideea că urma să fie american, deşi nici nu ştia engleză, deşi nici un pusese piciorul pe pământ american, a fost foarte emoţionantă”, povestește Nicholas Kristof. „Dacă biserica nu l-ar fi sponsorizat, probabil n-ar fi ajuns în Statele Unite, eu nu l-aş fi cunoscut niciodată, familia noastră nu ar fi apărut. Sunt foarte, foarte recunoscătoare”, evidenţiază soția jurnalistului. „Când această biserică l-a ajutat pe tatăl meu în 1952, asta nu a rezolvat problema globală a refugiaţilor. Nu a avut niciun efect. A fost ca o picătură într-o găleată. Dar a transformat complet familia Kristof. A transformat complet. Vă mulţumesc foarte mult”, afirmă Nicholas Kristof.

Articol în New York Times

În editorialul publicat sâmbătă în New York Times jurnalistul aminteşte că inclusiv familia din care provine Trump a suferit din cauza unor atitudini anti-germane, trebuind să pretindă că este suedeză. În final, îi aminteşte preşedintelui atitudinea avută de SUA de-a lungul timpului faţă de imigranţi: „Domnule preşedinte, vă rog amintiţi-vă: este o ţară construită de refugiaţi şi imigranţi, strămoşii dumneavoastră şi ai mei. Când îi supunem acuzaţiilor şi îi înjosim, ne prejudiciem propriile rădăcini”, încheie Nicholas Kristof.


Postări pro refugiaţi

Jurnalista Rukmini Maria Callimachi, corespondent la New York Times, specializată pe Al-Quaeeda şi ISIS, a postat mai multe mesaje pe Twitter cu privire la decizia preşedintelui Donald Ttrump de a restricţiona accesul cetăţenilor din mai multe state musulmane în SUA. Jurnalista româno-americană consideră că demersul respectiv nu va avea niciun impact asupra reducerii riscului terorismului şi oferă în acest sens un link la un articol din NY Times. „Un singur ordin executiv a făcut mai mult în a convinge lumea că suntem în război cu Islamul decât toate articolele din Dabiq (revista de propagandă a „Statului Islamic”, n.red.) la un loc”, a scris jurnalista. Ea subliniază frustrarea internaţională care va fi creată ca urmare a deciziei de a interzice accesul cetăţenilor din şapte state musulmane şi a le oferi prioritate creştinilor. Rukmini Callimachi ilustrează suferinţa cauzată de ordinul executiv al lui Donald Trump printr-un mesaj primit recent de la un bărbat din Irak aflat pe ultima sută de metri cu procedura de obţinere a vizei.

Restricţie a accesului în SUA

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri o înăsprire serioasă a cadrului legal în materie de imigrație și primire de refugiați, în scopul stopării eventualei intrări pe teritoriul american a unor "teroriști islamiști radicali", a transmis AFP, citată de Agerpres. Potrivit decretului și anexelor sale, difuzate vineri de Casa Albă, autoritățile americane vor interzice timp de trei luni sosirea resortisanților din șapte țări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. Washingtonul va opri de asemenea, timp de patru luni, programul federal de primire și reinstalare a refugiaților, de toate naționalitățile, din țări aflate în război.

abonare newsletter