Actualitate

Curtea de Apel Cluj: Fraţii acuzaţi de uciderea şefului postului de Poliţie din Vişeu de Jos rămân după gratii

Cei doi fraţi acuzaţi că l-au omorât pe şefului postului de Poliţie din Vişeu de Jos, judeţul Maramureş, au mai fost condamnaţi cu suspendare în alte cauze, unul în Franţa pentru tentativă de furt cu distrugere, iar altul pentru tâlhărie.

Cei doi fraţi acuzaţi de uciderea şefului Postului de Poliţie din localitatea maramureşeană Vişeu de Jos au fost condamnaţi cu suspendare în alte cauze privind infracţiuni de furt sau tâlhărie, inclusiv unele comise în Franţa, arată judecătorii în motivarea deciziei de arestare preventivă. De asemenea, instanţa precizează că a dispus această măsură întrucât unul dintre cei doi suspecţi a mai avut un ”incident violent” cu poliţistul în 21 decembrie.

Curtea de Apel Cluj a respins, marţi, contestaţia depusă de fraţii Tomoiagă din Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, la măsura arestului preventiv decisă de Tribunalul Maramureş, astfel că Marius Ovidiu Tomoiaga şi Ioan Aurelian Tomoiaga rămân după gratii.


Cei doi sunt principalii suspecţi în cazul uciderii şefului de post din comună, Gheorghe Nistor.

Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat, marţi, că instanţa a respins contestaţia lui Ioan Aurelian Tomoiagă şi Marius Ovidiu Tomoiagă la măsura de arestare preventivă pe 30 de zile luată în 7 ianuarie de Tribunalul Maramureş, astfel încât cei doi rămân după gratii.


„Respinge, ca nefondate contestaţiile declarate de inculpaţii T. M. O. şi T. I. A. împotriva încheierii penale a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Maramureş…Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 17 ianuarie 2017”, se arată în încheierea judecătorilor clujeni.

Judecătorii de la Tribunalul Maramureş arată în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor doi bărbaţi acuzaţi că l-au ucis în 4 ianuarie pe Gheorghe Nistor, şeful Postului de Poliţie din Vişeu de Jos, că unul dintre suspecţi a mai ”un incident violent” cu poliţistul în 21 decembrie, dar şi că acesta a fost condamnat, în 2005, la închisoare cu suspendare în Franţa, pentru furt cu distrugere sau degradare.


”Inculpatul T.I.A a mai avut un incident violent cu victima în 21 decembrie 2016 şi a mai fost condamnat la pedeapsa de o lună închisoare cu suspendare pentru tentativă la infracţiunea de furt cu distrugere sau degradare, în 2005, de Tribunalul Boulogne-Sur-Mer din Franţa”, se arată în documentul citat.

Potrivit motivării de arestare preventivă, şi celălalt suspect a fost condamnat, în 2013 şi 2014, la închisoare cu suspendare pentru lovire şi tâlhărie.


”Inculpatul T.M.O. a mai fost condamnat anterior pentru alte infracţiuni cu violenţă – la pedeapsa de 500 lei amendă pentru infracţiunea de lovire şi infracţiunea prevăzută de art.2 alin.1 pct.1 din Legea nr.61/1991 republicată prin sentinţa penală nr.399/2013 a Judecătoriei Vişeu de Sus şi la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru tâlhărie prin sentinţa penală nr.1169/2014 a Judecătoriei Cluj-Napoca”, se arată în motivarea instanţei.

În documentul citat se precizează că, în 21 decembrie 2016, şeful de post de la Vişeu de Jos a mers, împreună cu alţi doi poliţişti, să predea două citaţii în localitate, fiind urmărit de către cei doi fraţi, unul dintre aceştia adresându-i injurii şi ameninţându-l, motiv pentru care pe numele celor doi au fost întocmite citaţii pentru a veni la Poliţie. În acest context, unul dintre suspecţi a dat foc cu bricheta citaţiei respective, apoi a aruncat-o în maşina de poliţie.


”În 21 decembrie 2016, victima N.G. , agent de poliţie la Postul de Poliţie Vişeu de Jos, a mers împreună cu agenţii de poliţie H. I. V. şi V. V., de la Postul de Poliţie Leordina, înspre Judecătoria Vişeu de Sus, iar pe drum s-au deplasat şi în Vişeu de Jos pentru a preda două citaţii. Victima a coborât din maşină, apoi, după ce s-a întors, a fost urmărită de inculpaţii T.I.A. şi T. M. O., iar primul inculpat i-a adresat injurii şi ameninţări astfel că victima şi agentul de poliţie H.I.V. le-au întocmit şi predat citaţii la postul de poliţie – moment în care inculpatul T.I.A. i-a dat foc cu bricheta citaţiei şi a aruncat-o în maşina poliţiei, iar inculpatul T.M.O.  l-a ameninţat pe agentul de poliţie H.I.V.”, se mai arată în motivarea instanţei.

Tribunalul Maramureş mai precizează, în documentul citat, că şeful de post din Vişeu de Jos a fost ucis cu trei lovituri de cuţit.

”În4 ianuarie 2017, inculpaţii T.I.A. şi T.M.O. au mers în clădirea în care se află sediul Postului de Poliţie Vişeu de Jos (aflat la mansardă, iar la parter se află sediul Primăriei Vişeu de Jos), au intrat în clădire fără a intra în vreun birou al primăriei, au mers în biroul victimei N.G.  căreia se presupune că i-au aplicat trei lovituri cu un cuţit – una în zona cervicală şi două în zona toracelui (în urma cărora victima a decedat ulterior), apoi au închis uşa biroului cu cheia şi au părăsit clădirea prin partea din spate a acesteia. Victima a fost găsită decedată în biroul ei în aceeaşi zi”, menţionează judecătorii.

Surse judiciare au declarat că suspecţii nu şi-au recunoscut înca fapta, dar că există suficiente probe în acest caz.

"Victima a fost găsită decedată în biroul ei în aceeaşi zi. Există, în consecinţă, indicii în sensul că cei doi inculpaţi au comis o infracţiune intenţionată contra vieţii. Tribunalul apreciază că inculpaţii au încercat să ascundă mijloace materiale de probă. Având în vedere faptul că, în speţă, există suspiciunea rezonabilă că cei doi inculpaţi au comis o infracţiune intenţionată contra vieţii şi întrucât raportat la natura, gravitatea presupuselor fapte dată de modalitatea în care se prezumă că au fost comise, aplicarea de multiple lovituri cu un cuţit, în zone vitale, asupra unui agent de poliţie, în chiar sediul poliţiei, în timp ce la parterul clădirii se aflau multe persoane – ceea ce denotă o periculozitate deosebită a acestora, şi la persoana inculpaţilor, lăsarea lor în libertate prezintă un pericol ridicat pentru ordinea publică”, se arată în motivare.

În 6 ianuarie, cei doi fraţi au fost reţinuţi, iar o zi mai târziu Tribunalul Maramureş a dispus arestarea preventivă a acestora pentru omor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter