Actualitate

Preşedintele Societăţii de Microbiologie: "Nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel naţional"

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel naţional, ci despre manifestări de tip epidemic la nivel local, mai ales în partea de sud a ţării, în special în Bucureşti şi Constanţa.

FOTO unica.ro FOTO unica.ro

"Nu putem discuta despre o epidemie de gripă la nivel naţional, dar putem discuta de manifestări de tip epidemic la nivel local, pentru că circulaţia virusului gripal este intensă mai ales în partea de sud a ţării, mă refer în primul rând la municipiul Bucureşti şi judeţul Constanţa. Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, însă ceea ce este de semnalat e faptul că numărul total al virozelor respiratorii a înregistrat o creştere foarte mare şi nu este atât de important faţă de săptămâna precedentă, cât mai degrabă în comparaţie cu săptămâna similară a anului trecut. O creştere de aproape 40% a numărului de viroze respiratorii, ceea ce ne demonstrează că discutăm despre o situaţie care este preocupantă, pentru că adresabilitatea este mare la spitalele de boli infecţioase, la camerele de gardă. Este mare şi la noi la Institutul "Matei Balş" în această perioadă", a explicat Alexandru Rafila.

El a precizat că deja s-au izolat, în cadru sistemului "santinelă" instituit de Institutul Naţional de Sănătate Publică, un număr de 230 de cazuri confirmate de gripă, în marea lor majoritate fiind vorba de virus AH3N2, un alt subtip decât cel care a dominat circulaţia în cursul anului trecut, înregistrându-se deja şi şase decese din cauza gripei.


Potrivit microbiologului, grupele la risc sunt în primul rând persoanele cu patologii cronice asociate cu probleme cardiace, boli cronice respiratorii, dar şi copiii sau femeile gravide.

"Trebuie remarcat faptul că în acest sezon numărul de doze administrate de vaccin, în cadrul programului Ministerului Sănătăţii, este sub 500.000, în jur de 470.000 - 480.000 de doze. În această lună încă există recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc. Numărul este foarte mic comparativ cu o acoperire vaccinală suficientă la aceste grupe la risc. Toate cele şase persoane care au decedat, din diferite grupe de vârstă, nu erau vaccinate împotriva gripei. (...) Vaccinarea este eficientă. Studiile care au fost făcute în diverse ţări arată că protecţia împotriva gripei este undeva între 70 - 80% şi, chiar dacă ea nu este absolută, în orice caz riscul de evoluţie către formele complicate este mult mai mic în cazul persoanelor vaccinate. În unele ţări este obligatoriu ca personalul medical să se vaccineze împotriva gripei", a susţinut preşedintele SRM.


El a declarat pentru Agerpres că gripa este o infecţie care se răspândeşte în general pe cale aeriană, prin intermediul mâinilor murdare. "Mâinile se contaminează uşor şi virusul gripal se poate răspândi foarte uşor prin intermediul mâinilor. De aceea este recomandat, ca măsură de prevenţie, spălatul mâinilor. Alături de măsuri igienice, cum ar fi utilizarea batistelor de unică folosinţă, şi măsuri generale, cum ar fi evitarea aglomeraţiei, a zonelor unde riscul de îmbolnăvire este mai mare", a arătat Alexandru Rafila. Conform acestuia, gripa poate să complice afecţiuni preexistente sau poate să producă ulterior complicaţii infecţioase bacteriene, întrucât infecţia gripală este foarte agresivă şi de multe ori decompensează apărarea imună a organismului şi poate duce la infecţii grave - pneumonii, bronhopneumonii şi alte manifestări grave cardiace sau cerebrale.

Rafila a precizat însă că există o medicaţie specifică pentru infecţia cu virusul gripal, însă aceasta se poate administra exclusiv la recomandarea medicului specialist.

Ultimele Stiri
abonare newsletter