Actualitate

Ger de crapă pietrele, dar şcolile nu "îngheaţă” la Cluj

Activitatea a doar cinci unităţi de învăţământ din cele peste 200 din judeţul Cluj a fost afectată de gerul cumplit care a cuprins în ultimele zile aproape întreaga ţară, dar şi oraşul din inima Transilvaniei. Trei dintre situaţii au fost remediate şi cursurile continuă normal în restul şcolilor şi grădiniţelor din judeţ. Doctorii spun că o îmbrăcăminte adecvată şi o expunere limitată la frig îi fereşte de riscuri pe elevii din ciclul primar.

Activitatea şcolară este suspendată astăzi în doar două şcoli din judeţ, într-una dintre ele parţial. FOTO ARHIVĂ Activitatea şcolară este suspendată astăzi în doar două şcoli din judeţ, într-una dintre ele parţial. FOTO ARHIVĂ

Şcolile din comunele Măguri-Răcătău şi Mărişel, grădiniţa din Jucu de Mijloc, şcoala din Luna (parţial) şi şcoala din Corneşti sunt singurele unităţi de învăţământ din cele 218 din judeţul Cluj a căror activitate a fost perturbată de gerul cumplit de afară, care a coborât termometrele până în jurul a -15 grade. Primele trei unităţi amintite îşi reiau activitatea marți şi doar ultima, şcoala din Luna, rămâne afectată. Se lucrează la remedierea sistemului de încălzire de la parterul clădirii respective, fiind suspendate cursurile elevilor din nivelul preşcolar şi clasele pregătitoare până la clasa a III-a.

Şcoala din Corneşti, închisă marți

Între timp reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Cluj au anunţat luni că a fost identificată o nouă problemă cu sistemul de încălzire, de această dată la şcoala gimnazială din comuna Corneşti, unde cursurile sunt suspendate marți, 10 ianuarie 2017. Andreea Goldiş, purtătoarea de cuvânt a ISJ Cluj, a precizat pentru Monitorul de Cluj că în municipiul Cluj-Napoca nu s-a înregistrat nicio o problemă de funcţionare a sistemelor de încălzire din şcoli. Reprezentantul ISJ a adăugat că potrivit Regulamentului de funcţionare interioară a şcolilor de stat din România, sistarea cursurilor se poate face în „situaţii obiective de urgenţă”, prin sesizarea Inspectoratului de către directorul şcolii, în urma unei decizii luate de Consiliul de Administraţie. „Inspectorii şcolari au discutat în weekend cu toate şcolile din judeţ, tocmai pentru a se asigura că orele se pot desfăşura în condiţii normale. S-a întrerupt activitatea, preventiv, în comune precum Măguri şi Mărişel, unde s-a constatat că elevii ar putea fi în imposibilitatea deplasării la şcoli sau acolo unde au fost probleme la sisteme de încălzire”, a explicat Andreea Goldiş.


Cursurile continuă şi pe ger

Temperaturile de afară, reprezentate de un „minus” urmat de două cifre şi care pot crea un disconfort real mai ales unui preşcolar, nu par să constituie un motiv „obiectiv” care să impună sistarea cursurilor: „Noi trebuie să ne asigurăm că orele se desfăşoară în condiţii adecvate în unităţile de învăţământ. Pentru asigurarea condiţiilor necesare copiilor de a ajunge în siguranţă la şcoală (în Cluj-Napoca, n.red.)) responsabilitatea principală le revine părinţilor. Nu trebuie neglijat faptul că dacă se sistează orele acestea trebuie şi recuperate”, a adăugat reprezentantul ISJ Cluj. În judeţul Cluj funcţionează 218 unităţi de învăţământ, dintre care 172 sunt şcoli iar celelalte sunt grădiniţe cu personalitate juridică şi buget de stat.

Îmbrăcăminte adecvată

Drumul multor copii de grădiniţă şi ciclu primar până la grădiniţe şi şcoli presupune durate de timp ce pot ajunge şi până la o oră. Chiar dacă transportul se face cu maşina şi cel puţin o bucată de drum este parcursă la o temperatură mai scăzută decât cea adecvată unui copil de până la 10 ani, specialiştii spun că îmbrăcămintea adecvată şi limitarea expunerii la frig îi feresc pe cei mici de riscuri de sănătate: “Copiii şi vârstnicii au riscuri, vârstele extreme sunt mai sensibile şi mai puţin rezistente. Termoreglarea e mai mică la ei decât la adulţi, adică nu-şi pot menţine temperatura. Dacă e frig şi sunt prost îmbrăcaţi pot să facă hipotermie, deci trebuie îmbrăcăminte adecvată. Dacă sunt bine îmbrăcaţi şi expunerea nu este una de lungă durată, stau afară între 15 şi 30 de minute, nu 3,4 ore atunci e ok, nu sunt riscuri. Dacă sunt prost îmbrăcaţi şi stau mult pot să facă degerături. Totodată, imunitatea scade pe frig şi pot să facă tot felul de viroze”, explică Richard Florescu, medic de familie clujean.


Cum ne menţinem căldura corpului în sezonul rece

O serie de trucuri recomandate de experţii în sănătate se pot dovedi extrem de utile pentru a combate frigul pe timp de iarnă şi pentru a păstra căldura corporală. Specialişti în fizioterapie, cardiologi, psihologi, chiro practicieni, nutriţionişti au contribuit la realizarea unui mic îndrumar pentru sezonul rece, publicat de revista medicală Good Health.

Păstraţi temperatura constantă în casă


Pentru a evita sindromului lui Raynaud, ce determină contractarea bruscă a vaselor de sânge şi răcirea acută a membrelor, când se face trecerea bruscă de la frig la cald, medicii recomandă păstrarea unei temperaturi constante în interior şi nu supraîncălzirea camerelor pe timp de iarnă.

Beţi ceai şi cafea fără cofeină


Pe timp de iarnă se recomandă băuturile decofeinizate, deoarece cofeina determină pierderea căldurii corporale.

Nu ţineţi mâinile în buzunare


Pe timp de iarnă, oamenii au tendinţa de a merge cu mâinile în buzunare şi cu corpul aplecat în faţă. Mâinile, însă, nu trebuie ţinute în buzunare, ci pe lângă corp, legănatul acestora în timpul mersului intensifică activitatea musculară.

Mâncaţi alimente bogate în proteine

Activitatea de digestie a proteinelor creşte temperatura corpului într-o măsură mai mare decât carbohidraţii şi grăsimile, deoarece corpul depune un efort mai mare pentru asimilarea proteinelor, conţinute în carnea roşie, soia, nuci şi alune.

Nu purtaţi căciuli de lână

O căciulă din lână permite pierderea mai rapidă a căldurii decât căciulile din alte materiale, cum ar fi moltonul moale, care poate reţine mai bine căldura. De asemenea, o căciulă trebuie să acopere foarte bine şi urechile, care pierd foarte uşor căldura.

Folosiţi creme hidratante

Pe timp de iarnă, se recomandă în mod special folosirea cremelor hidratante, mai ales dacă pielea este afectată de eczeme şi dermatite. În acest din urmă caz, se pierde mai multă căldură decât de obicei, deoarece sângele circulă mai aproape de suprafaţa pielii când aceasta este inflamată.

Întârzierile de la Aeroport, „de la ei”

Condiţiile meteorologice din ultimele zile,  au generat o serie de probleme pentru cursele aeriene operate de pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, însă nu şi luni, când s-a reluat inclusiv cursa de Malaga, reprogramată de două ori, menţionează reprezentanţii instituţiei. “Din cauza noastră n-au fost întârzieri. Au fost întârzieri din cauza condiţiilor destul de rele din Europa, Turcia, de la Otopeni. Au fost şi la Frankfurt, şi la Munchen. Deci, întârzieri au mai fost, dar nu generate de la noi. Am avut şi o anulare spre Malaga, cursă reprogramată de două ori, dar din motivele companiei, motive tehnice, nu ale aeroportului. În cele din urmă, astăzi (ieri, n.red.) s-a efectuat zborul spre Malaga. Iarăşi, de la Otopeni, când a fost vijelia, am avut anulat un zbor. Întârzierile au fost de două-trei ore şi nu au fost foarte multe”, a spus Iuliu Pop, directorul operaţional al Aeroportului din Cluj.

Cod portocaliu de ger

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenţionare cod portocaliu de ger, valabilă luni şi marţi, pentru aproape toată ţara, judeţul Cluj figurând şi el pe harta „portocalie”, în accepţiune meteo, a României. Meteorologii avertizează că, în intervalul menţionat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade. 

(Angelica TEOCAN, Ovidiu CORNEA)

Ultimele Stiri
abonare newsletter