Actualitate

Se împlinesc 75 de ani de la naşterea, în judeţul Cluj, a actorului Ovidiu Iuliu Moldovan

Personalitate emblematică a scenei și ecranului românesc, actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, dăruit cu un talent inconfundabil al rostirii poeziilor lui Eminescu, s-a născut la 1 ianuarie 1942, în localitatea Sărmaşu, aflată la acel moment în judeţul Cluj.

Ovidiu Iuliu Moldovan, îndrăgit actor de teatru şi film, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964, la clasa profesorilor Pop Marțian și Octavian Cotescu, potrivit site-ului Teatrului Național din București, citat de Agerpres, care îi dedică actorului un portret-documentar. El debutează în 1965 pe scena Teatrului Naţional din Timişoara unde va juca timp de patru ani, în spectacole regizate, între alţii, de Aurelia Manea, Constantin Anatol, Emil Reus şi Ianis Veakis.  A jucat şi într-un spectacol regizat Liviu Ciulei, „Furtuna”, de W. Shakespeare, la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Între 1970 şi 2002 este angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde este prezent într-o multitudine de titluri consacrate ale literaturii dramatice, Radu Penciulescu, Dan Nasta, Sanda Manu, Andrei Şerban, Victor Ion Frunză şi Mihai Măniuţiu numărându-se între regizorii cu care a colaborat.


Ultimele spectacole

Ultimul său spectacol a fost în 2002, ''Celălalt Cioran'' după ''Caietele'' lui Emil Cioran, regizat special pentru el de Radu Penciulescu, fiind inclus în repertoriul Teatrului Național din București. "Celălalt Cioran" a fost inclus în proiectul "Voci și spectacole memorabile", al UNITER și al Societăţii Române de Radiodifuziune, reprezentând "cartea audio" a acestei creații în care actorul îl interpretează pe Cioran, fiind înregistrat pe CD.

Alături de actorii Valeria Seciu, Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian Octav Popa, Ovidiu Iuliu Moldovan a urcat pe scena naționalului bucureștean în data de 15 ianuarie 2008,  pentru ultima oară, în cadrul recitalului extraordinar "Trecut-au anii...", dedicat împlinirii a 158 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.


Actor de film

Ovidiu Iuliu Moldovan a devenit o figură cunoscută în multiple filme artistice, între care ''Despre o anume fericire'' (1974), ''Pe aici nu se trece'' (1974), ''Profetul, aurul și ardelenii'' (1978), ''Artista, aurul și ardelenii'' (1978), ''Un om în loden'' (1979), ''Copilul, petrolul și ardelenii'' (1980), ''Bietul Ioanid'' (1980), ''Dreptate în lanțuri'' (1984), ''Horea'' (1984), ''Cuibul de viespi'' (1988), ''Flori de gheață'' (1989), ''Nopți de cristal'' (1994, producție Grecia), ''Crăciun însângerat'' (1996, producție Canada) și ''Craii de Curtea Veche'' (1997), ultima sa creație. A avut de asemenea roluri în mai multe filme pentru televiziune şi a deținut peste 60 de roluri în piese de teatru radiofonic și a colaborat la peste 80 de emisiuni de poezie, în care a recitat versuri de Mihai Eminescu. În 2004, Ovidiu Iuliu Moldovan a fost distins cu Premiul pentru întreaga carieră, acordat de Senatul UNITER pentru efortul depus în slujba cinematografiei. 

Decorat post-mortem

Ovidiu Iuliu Moldovan a murit la 12 martie 2008, la vârsta de 66 de ani. Îndrăgitul artist, de confesiune greco-catolică, a fost înmormântat la cimitirul Bellu din capitală, pe Aleea actorilor, slujba religioaasă fiind oficiată de episcopul Florentin Crihălmeanu, de Cluj-Gherla și de episcopul auxiliar Mihai Frățilă, al Arhiepiscopiei de Făgăraș și Alba-Iulia.


Președinția României i-a conferit lui Ovidiu Iuliu Moldovan, post-mortem, în 2008, Ordinul "Steaua României", în grad de cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră artistică, pusă în slujba scenei și a filmului din țara noastră".

S-a născut în judeţul Cluj

Actor de teatru şi film îndrăgit, Ovidiu Iuliu Moldovan poate fi considerat clujean după încadrarea administrativă a localităţii în care s-a născut acum 75 de ani. Sărmaşu era pe atunci reşedinţă a plasei Sărmaş din judeţul Cluj interbelic, iar din 1952 sediu al raionului cu acelaşi nume din judeţul Cluj. În 1960 comuna este arondată raionului Luduş,  şi din 1968 face parte din judeţul Mureş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter