monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Drumul lui Dacian Cioloş spre Comisia Europeană a început din Cluj: "Am fost la stagii în UE şi am comparat cu ce se făcea la noi"

Premierul Dacian Cioloş dezvăluie, într-un mesaj adresat cu ocazia aniversării de către România a zece ani de când este membră UE, că apropierea sa de structurile europene a început încă din studenţie, pe care fostul Comisar European pentru Agricultură a petrecut-o la Cluj-Napoca.

FOTO Arhivă

"Aş îndrăzni să spun că eu sunt într-un fel sau altul, din punct de vedere profesional, produsul acestei apropieri şi integrări a României în Uniunea Europeană. Am început încă din perioada studenţiei, când, datorită apropierii României de Uniunea Europeană, am avut posibilitatea să fac stagii practice în ferme din ţări din Uniunea Europeană, în primul rând din Franţa, să compar modul de a face agricultură de acolo cu ceea ce se face la noi şi să pot să îmbunătăţesc lucrurile din punct de vedere profesional, acasă. Tot în acea perioadă am avut ocazia să cunosc aşa-numitul Bruxelles cu instituţiile europene din interior prin intermediul unui stagiu practic, pe care am putut să-l fac la Comisia Europeană. Totodată, experienţa din România mi-a fost apoi utilă pe perioada celor 5 ani, cât am fost comisar european, practic reprezentantul României în ceea ce am putea numi într-un anumit fel Guvernul Uniunii Europene, unde m-am ocupat de agricultură şi dezvoltare rurală", afirmă Dacian Cioloş într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Student la USAMV Cluj

Născut la Zalău în 1969, Dacian Cioloş a fost student al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj între 1989-1994, obținând diploma de inginer horticultor. Conform biografiei sale de pe portalul Wikipedia, actualul premier a fost reprezentant al studenților în senatul USAMV și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj, dar şi coordonator al programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj în ferme agricole din Franța (1992-1995). Un alt moment legat de apropierea sa de organismele europene s-a petrecut în anul 2000, când a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene. Între 2010-2014 Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, din partea României, perioadă în care, susţine el, în mesajul indicat, a fost reformată politica agricolă comună. În 2015 USAMV Cluj i-a acordat lui Dacian Cioloş titlul de Profesor Honoris Causa.


„Zece ani de dezvoltare a democraţiei”

În cadrul mesajului publicat pe Facebook, Dacian Cioloş subliniază că  „zece ani în Uniunea Europeană, pentru România, înseamnă zece ani de creştere, de dezvoltare, de consolidare a democraţiei”. „Pentru oamenii din România, zece ani în Uniunea Europeană se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea să studieze, să aibă experienţe profesionale în ţări din Uniunea Europeană până la primarul de comună rurală, care, cu fonduri europene, a reuşit să facă pentru săteni un drum mai acătării”, a adăugat el.

Mesaje de la Klaus Iohannis şi Corina Creţu

Aniversarea a zece ani de când România a aderat la Uniunea Europeană este marcată pe pagina de Facebook a Comisiei Reprezentanţei UE în România de mesaje adresate şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, respectiv Corina Creţu, comisar european pentru Dezvoltare Regională şi Leonard Orban, primul comisar european din partea României, în intervalul 2007-2010, pentru multilingvism.