Actualitate

Transportul public în Clujul de altădată, prezentat la Casino printr-o serie de fotografii

Expoziţia care este deschisă de astăzi până pe 15 ianuarie prezintă Clujul văzut prin intermediul mijloacelor de transport în comun, de la „trenuletul” care trecea prin centrul orașului la sfarsitul secolului al XIX-lea, la autobuzele cu burduf alimentate cu imense butelii de gaz metan care străbăteau oraşul în perioada comunistă.

“Am încercat să cuprindem în expoziţie cele mai interesante mijloace de transport în comun din Clujul de altădată, începând cu trenuleţul acela care avea un traseu de trei kilometri, din Mănăştur până la gară şi retur. Transporta şi mărfuri şi persoane. Interesant e faptul că ultimul transport pe care l-a făcut a fost cu grupul statuar Matia Corvin, în 1902”, a declarat Ucu Bodiceanu.

Acesta a mai spus că trenuleţul a circulat circa zece ani şi că apoi s-a renunţat la el, probabil din cauza deselor accidente în care era implicat.


Ucu Bodiceanu a mai spus că interesante sunt şi primele autobuze care au circulat la Cluj şi cărora li se spuneau 'cutii de chibrituri'.

“Clujul văzut prin intermediul mijloacelor de transport în comun, de la 'trenuleţul' care trecea prin centrul oraşului la sfârşitul secolului al XIX-lea, la autobuzele cu burduf alimentate cu imense butelii de gaz metan care străbăteau oraşul în perioada comunistă. Inaugurarea liniei de tramvai, un moment de repaus al autobuzului care făcea legătura cu aeroportul în perioada interbelică, taximetre elegante şi călători grăbiţi, toate într-o expoziţie care surprinde transformările urbei, dar şi evoluţia mijloacelor de transport mecanizate”, se arată într-o informare a organizatorilor.


Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este între 10.00 - 18.00.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter