Actualitate

S-a modificat legea. Drepturi mai multe pentru biciclişti pentru a nu mai exista şicane în trafic cu şoferii

La sfârşit de ani, guvernanţii le-au făcut cadou bicicliştilor modificarea legii privind circulaţia pe drumurile publice şi au schimbat, în favoarea acestora, legislaţia rutieră. Noile prevederi intră în vigoare din 21 ianuarie 2017.

Radu Mititean, directorul Clubului de Cicloturism Napoca (CCN) spune că noua lege aduce, printre altele, și primele modificări în favoarea bicicliștilor în legislația rutieră, “după aproape 15 ani în care aceasta doar s-a înrăutățit în privința lor”.

“Astfel, de la reușita eliminării, în 2002, după zece ani de muncă de lobby a absurdei interdicții de a circula cu bicicleta pe orice drum clasificat ca european, în loc să se facă și alți pași în direcția normală, de promovare a utilizării bicicletei, nu doar că s-au menținut neschimbate multe interdicții și restricții nejustificate, dar s-au făcut modificări în sensul accentuării restricțiilor, uneori până la absurd. În continuare însă legislația rutieră din România rămâne printre cele mai desuete și antibiciclistice din Europa, în ciuda eforturilor organizațiilor de bicicliști din ultimii 25 de ani. Totuși, modificările aduse, deși sunt un pas relativ mic, sunt unul în direcția pozitivă, inversând în sfârșit direcția de evoluție a legislației rutiere, de la o direcție în favoarea autovehiculelor și în defavoarea pietonilor și bicicliștilor, la o direcție normală, de promovare și protejare a participanților mai vulnerabili la traficul rutier și în defavoarea acelor forme de mobilitate care ocupă mai mult spațiu public și deci contribuie major la ambuteiaje și în plus și poluează fonic și cu noxe”, spune Mititean.


Ce s-a modificat

Potrivit directorului CCN, bicicliștii vor putea folosi claxoane de orice tonalitate sau intensitate “nu doar clasicele sonerii care erau imposibil de auzit de către șoferi și, în multe cazuri, greu sau imposibil de auzit din timp și de către pietoni sau alți bicicliști”, este obligatorie numai pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă echiparea bicicletei cu lumini și catadioptri, “astfel că se pune capăt posibilității de interpretare abuzivă a prevederilor legale în sensul sancționării bicicliștilor că nu aveau montate pe bicicleta în timpul zilei sursele de iluminare” sau s-a eliminat cerința ca elementele sau dispozitivele fluorescent-reflectorizante amplasate pe roți (care, în mișcare, formează un cerc continuu) să fie de culoare portocalie și să fie fixate pe spițele roților. Prin urmare vor putea fi și de altă culoare.

De asemenea, au fost limitate cazurilor în care bicicliștii trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente flourescent-reflectorizante, doar în cazul când circulă în afară localităților sau în localități în care nu funcționează iluminatul public, nemafiind obligatoriu să poarte așa ceva vreodată în localități în care funcționează iluminatul public.


Noua lege mai recomandă păstrarea unei distanțe laterale de minim 1,5 m la depășirea bicicletelor.

“Precizarea este utilă, pentru că pune capăt unor interpretări eronate sau abuzive ale regulii generale care impune, la depășirea unui vehicul, lăsarea unei distanțe laterale suficiente față de vehicul depășit, și deci nici șoferii, nici polițiștii, nici judecătorii, nu vor mai putea considera că cerința legală a fost respectată și când un autovehicul a trecut în viteză mare pe lângă un biciclist la numai câțiva zeci de centimetri”, este de părere Mititean.


De asemenea, s-a eliminate din legislaţie obligația bicicliștilor de a utiliza, în locul carosabilului, eventualele 'căi laterale' sau 'poteci'.

„Din cauza aberantei referiri la 'poteci' biciclistul de șosea era forțat să se transforme în mountain biker de ocazie sau să riște o amendă de minim 750 lei din partea Poliției dacă paralel cu drumul în cauză se putea vedea vreo 'potecă'. Iar așa-zisa 'cale laterală', în lipsa de definiție legală sau precizări, era interpretată de unii polițiști și judecători ca incluzând nu doar eventuale drumuri mai puțin circulate de mijloace motorizate, aflate în paralel cu drumul mai principal, ci și rute alternative de deplasare. Din cauza aberantei referiri la 'căi laterale' fără alte precizări, biciclistul era forțat să ocolească pe drumuri secundare de proastă calitate sau să riște o amendă de minim 750 lei din partea Poliției dacă acesta aprecia că între localitatea A și B ar fi putut ajunge nu doar pe drumul național, ci și pe ceva combinație de drumuri județene și comunale, sau în locul drumului județean, pe ceva combinație de drumuri comunale”, a mai precizat directorul CCN.


O importantă modificare vizează obligațiile de încadrare la intersecții. Noua reglementare permite biciclistului să se încadreze înainte de intersecții ca orice alt vehicul pe banda corespunzătoare direcției în care intenționează să continue.

“S-a eliminat una din marile aberații și anume obligația biciclistului care circulă pe un drum cu mai multe benzi pe sensul de mers de a se încadra la intersecții pe banda întâi, cu excepția cazului când urma să vireze stânga și banda întâi nu avea o asemenea destinație. Din vechiul text reieșea că, dacă direcția de mers a biciclistului era înainte, iar prima bandă era destinată numai virajului la dreapta, el nu ar fi avut voie să se încadreze, ca alte vehicule, pe bandă a doua, ci ar fi trebuit să pornească spre înainte tot de pe banda întâi, tăind calea autovehiculelor care de pe banda întâi virau dreapta, situație tipică de risc major de accidente grave”, a mai spus Mititean.


Noua lege interzice amenajarea de parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni şi dă posibilitatea ridicării autovehiculelor care blochează anumite piste de biciclete.

“Aceasta reactivare a posibilității legale de ridicare a vehiculelor staționate neregulamentar este și de interes pentru bicicliști, pentru că autoritățile pot, cel puțin pentru unele piste de biciclete, să ridice autovehiculele care ar staționa pe acestea, nu doar să le sancționeze contravențional”, a mai spus directorul CCN.

Ultimele Stiri
abonare newsletter