Actualitate

Tenorul român care a cântat la inaugurarea Operei din Dubai vine la Cluj, în ianuarie

Tenorul Bogdan Mihai, unul din cei mai apreciaţi artişti lirici români în lume, singurul artist din România care a evoluat în reprezentaţia inaugurală a Operei din Dubai, deschisă în acest an, este invitatul special al spectacolului „Bărbierul din Sevillan” de la Opera Română din Cluj, miercuri 11 ianuarie.

Bogdan Mihai a făcut parte în septembrie 2016 din distribuţia spectacolui inaugural al celei mai noui instituţii muzicale din lumea arabă – Opera din Dubai, o construcţie futuristă cu 2.000 de locuri (conform Radio România Muzical). El a interpretat rolul care i-a adus cea mai mare popularitate până acum, contele Almaviva, în care a ajuns la 190 de reprezentanţii, din populara operă „Bărbierul din Sevilla” a lui Gioacchino Rossini. Solistul va interpreta același rol peste mai puțin de o lună la Cluj.

Pe 11 ianuarie 2017, de la ora 18.30, tenorul va fi invitatul special al primei reprezentaţii din Noul An a spectacolului „Bărbierul din Sevilla” la Opera Naţională Română din Cluj. Prezenţa sa pe scena instituţiei muzicale clujene reprezintă o premieră. Tenorul va cânta cu această ocazie şi aria "Cessa di piu resistere", foarte rar cântată în România datorită dificultății pe care o impune, inclusă în mod excepțional în cadrul acestei reprezentații, informează reprezentanţii Operei clujene.


Considerat un talent rar şi una dintre vocile de înaltă ținută recunoscute internațional Bogdan, Mihai şi-a perfecţionat tehnica sub îndrumarea unor soprane de prestigiu, precum Mirella Freni, în Italia şi Mariana Nicolesco, în România, la Braşov.

Rolul contelui Almaviva a fost primul rol interpretat vreodată pe o scenă lirică de către Bogdan Mihai, în 2008 la Opera Națională din București. Au urmat apoi alte roluri în opere cunoscute, succedate de ascensiunea pe scena internaţională. Tenorul a debutat în 2009 la Staatsoper Stuttgart, sub bagheta dirijorului David Parry, în rolul Almaviva, urmat de rolul „Cântărețul" Italian în apreciata producție a Operei din Stuttgart, Der Rosenkavalier. A cântat apoi la Garsington Opera, fiind invitat apoi la o celebră serie de Recitaluri Rosenblatt, din Londra.


Apariţii recente

„Cele mai recente și memorabile apariții ale tenorului Bogdan Mihai includ debutul său pe scenele Semperoper Dresden, Deutsche Oper Berlin și Théâtre du Châtelet, Paris cu acest  rol, abordat în mod unic: Contele Almaviva. Prezența la Festivalul Rossini din Pesaro, interpretarea rolului titular în Aureliano in Palmira de G. Rossini, la Festivalul Martina Franca, debuturile ca Ernesto în Don Pasquale de G. Donizetti, la Opera din Zürich și Nemorino în L’Elisir d’amore la Teatrul Mikhailvsky din St. Petersburg – sunt toate în egală măsură remarcabile”, transmit reprezentanţii Operei Române din Cluj, într-un comunicat transmis presei.

Inaugurarea Operei din Dubai

„Cu un repertoriu impresionant, tenorul Bogdan Mihai  strălucește pe orice scenă a lumii, lăsând amintirea unei interpretări impecabile, plină de esență și trăire. Aceleași calități excepționale i-au adus și invitația de a inaugura primul teatru liric înființat în Dubai, în aclamatul său rol Almaviva, cu ocazia premierei operei Il Barbiere di Siviglia. Interpretarea sa a fost, desigur, extraordinară, îmbogățind repertoriul care numără deja, în zece ani de carieră internațională, peste 190 de apariții în acest rol. De asemenea, a cântat rolul Ernesto din Don Pasquale la National Center for the Performing Arts din Beijing”, se mai arată în comunicatul amintit.


Pentru stagiunea 2017-2018 tenorul are în program interpretări muzicale în La Sonnambula de Vincenzo Bellini la Teatro Verdi din Trieste, în Don Giovanni de Mozart la Dubai Opera House, în Otello de Rossini, într-un turneu cu Teatro San Carlo din Napoli în Seul, Hong Kong și Coreea și va debuta la Teatro Massimo din Palermo, Teatro Reggio din Torino și pe multe alte scene.

Spectacolul „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini, programat pe 11 ianuarie 2017 la Opera din Cluj este al doilea pe care îl va susţine instituţia anul viitor, după „Sebările iernii – Mariachi de Anul Nou”, care va avea loc pe 8 ianuarie, de la 18.30.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter