Actualitate

Consilierii judeţeni “au cântat” mai puţin decât colindătorii

Ultima şedinţă de Consiliu Judeţean din acest an a durat mai puţin decât momentul artistic oferit de colindători. Clujenii vor plăti peste un milion de euro să acopere „mizeria” de la Pata Rât. Probabil cu gândul la vacanţă şi la microrevelioane, consilierii au votat pe bandă rulantă toate proiectele de pe ordinea de zi. Nici măcar nu şi-au dat interesul să pună punct risipei de bani publici.

Programată miercuri de la ora 13.00, şedinţa de Consiliu Judeţean Cluj a debutat cu un concert de colinde. Colindătorii le-au cântat şi i-au încântat pe consilierii judeţeni mai bine de 15 minute, după care s-a trecut la ordinea de zi. În jurul orei 13.30 şedinţa era terminată deja.

Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a ajuns să coste peste 8 milioane de euro. Din cauza volumului mare de deşeuri depozitate ilegal, închiderea rampei necesită costuri suplimentare care se ridică la peste 1,3 milioane de euro, bani care nu vor fi decontaţi din fonduri europene şi vor trebui plătiţi din bugetul Consiliului Judeţean.


Situaţia este cunoscută încă de pe vremea mandatului fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Mihai Seplecan, din vara anului 2015, însă, de atunci, nimeni nu a luat vreo măsură.

Anul trecut, în iunie 2015, Asocierea SC Nord Conforest SA - SC Finara Consult SRL - SC Interdevelopment SRL a câştigat o licitaţie în valoare de 6 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, pentru închiderea şi ecologizarea rampei de gunoi de la Pata Rât, în total 18 hectare de teren.


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj la acea dată Mihai Seplecan şi managerul de proiect al Centrului de Deşeuri Mariana Raţiu anunţau cu surle şi strâmbiţe că firma Nord Conforest, câştigătoarea licitaţiei, are la dispoziţie un an de zile să închidă groapa de gunoi de la Pata Rât şi să ecologizeze zona. Timpul a trecut şi nici vorbă de închiderea rampei de gunoi.

Firma care se ocupă de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a sesizat Consiliul Judeţean despre faptul că pe fosta rampă de gunoi a oraşului au fost depozitate suplimentar peste 500.000 metri cubi de deşeuri doar în ultimul an.


Era o încercare a antreprenorului Nord Conforest să obţină mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean. „Diferenţele extrem de mari constatate sunt de natură să afecteze grav soluţiile iniţiale de închideri propuse şi asumate, în special din punct de vedere al preţului contractului”, spuneau atunci reprezentanţii firmei Nord Conforest.

Timpul a trecut, iar în luna mai 2016, după solicitări repetate de suplimentare a contractului pentru „închiderea ecologică” a gropii de gunoi de la Pata Rât, consilierii județeni au cedat, suspect de ușor, și au alocat 800.000 de euro firmei Nord Conforest pentru presupuse cheltuieli cu stingerea incendiului de la groapa de gunoi de la Pata Rât. Banii au fost un „supliment” faţă de cele 6 milioane de euro pe care le primeşte pentru închiderea şi ecologizarea rampei neconforme.


1,3 milioane de euro, cheltuieli neeligibile

În urma şedinţei de miercuri, consilierii au aprobat alocarea sumei de 1,3 milioane de euro fără TVA “cheltuieli neeligibile suplimentare necesare închiderii şi ecologizării deşeurilor depozitate la Pata Rât”.

Când s-a discutat acest proiect de hotărâre, niciun consilier judeţean nu a fost interesat să afle de ce instituţia mai trebuie să scoată bani să acopere ilegalităţile petrecute de-a lungul vremii la groapa de gunoi de la Pata Rât.


Consilierul judeţean Remus Lăpuşan a avut o tentativă să scormonească în mizeria petrecută la Pata Rât şi să afle cine se face vinovat de acele depozitări ilegale.

“În  2014, când am făcut licitaţia era o anumită cantitate în rampă, acum s-a constat că deşeurile sunt mult mai mari. Cine se face vinovat de creşterea cantităţilor, cum recuperăm suma aceasta? Nu noi suntem vinovaţi, noi doar plătim. Mă interesează să aflu dacă această sumă se poate plăti fără să existe licitaţie”, a spus  Lăpuşan.

Fără să-i răspundă la vreo întrebare, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe s-a rezumat să citească mecanic din proiectul de hotărâre.

“Există o plângere penală, responsabilitatea...cine este responsabil, urmează să se stabilească în concret cine le-a pus, cine le-a dus. Ne-am constituit parte civilă cu această valoare care reprezintă cheltuieli neeligibile. Noi trebuie să închidem toată rampa, asta este situaţia la ora actuală”, a spus Tişe.

Diferența dintre cantitatea de deseuri luată în considerate la întocmirea ofertei tehnice – noiembrie 2013 și cea constatată cu ocazia culegerii datelor pentru proiectare și întocmirea studiilor de specialitate, respectiv iunie 2015, este de 541.835 metri cubi la depozitul de deşeuri Pata Rât.

Potrivit hotărârii, cele 1,3 milioane de euro, cheltuieli neeligibile vor fi recuperate de la “persoanele fizice și/sau juridice vinovate de activitățile ilicite care au determinat cantitățile suplimentare de deșeuri care au condus la aceste cheltuieli neeligibile”.

”Deoarece deșeurile au fost depozitate după termenul prevăzut de calendarul de sistare a activității precum și datorită faptului că activitatea de depozitare a încălcat prevederile legale, Consiliului Județean a depus în iulie 2015 la Direcția Națională Anticorupție, o plângerea penală referitoare la depozitul de deșeuri Pata Rât, urmând ca, după cuantificarea prejudiciului prin plata către antreprenor a sumei aferente lucrărilor suplimentare, beneficiarul să uzeze de toate pârghiile legale în vigoare pentru recuperarea acestuia”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Ultimele Stiri
abonare newsletter