Actualitate

FOTO/VIDEO Copii, colinde şi coroane, la comemorarea Revoluţiei din Cluj: „Nu am ştiut de lovitură de stat. Unii s-au instalat că au 'şmecherit', e altceva”

Evenimentele din decembrie 1989 în care 26 de persoane şi-au pierdut viaţa la Cluj-Napoca au fost marcate miercuri, în locurile din oraş unde martirii revoluţionari au fost împuşcaţi acum 27 de ani.

Câteva zeci de revoluţionari au parcurs şi în acest an itinerariul marşului  de 21 decembrie prin care marchează evenimentele petrecute în decembrie 1989 la Cluj. Una din opririle principale a fost în Piaţa Unirii, la monumentul „Stâlpilor împuşcaţi”, unde a avut loc o slujbă religioasă şi o depunere de coroane, totul sub „protecţia” pancartei alb-negru, cu tricolor în colţ, a Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj.

Un steag cu stema socialistă arsă, a fost fluturat la manifestare la fel cum se întâmpla în 1989, când drapelul „găurit” a devenit un simbol al revoluţiei.


Preşedintele asociaţiei amintite, Aurel Coltor, a ţinut să întărească la finalul ceremoniilor, faptul că termenul de „lovitură de stat”, vehiculat în media, este în ultimă instanţă o ofensă la adresa revoluţionarilor.

„Noi am ştiut atunci de lovitură de stat? Noi am ieşit împotriva... Ceauşescu a fugit nu din cauza unui pluton de execuţie, ci din cauza  revoluţionarilor. Şi cine s-a instalat nu s-a instalat cu puşca mitralieră, ci că o ‘şmecherit’, asta e altceva. Noi întărim ideea de a fi revoluţia română”, a transmis Coltor.


Un grup de elevi din ciclul primar de la Liceul greco-catolic din oraş au fost prezenţi şi ei la faţa locului şi au intonat două colinde. Adulţii, revoluţionari, urmaşi ai martirilor şi funcţionari de la instituţiile statului,  au cântat şi ei o colindă, după care s-a trecut la intonarea imnului naţional.

Primarul Emil Boc a asistat la manifestare, municipalitatea alocând de altfel anual fonduri pentru evenimentele care marchează evenimentele din 1989 la Cluj. „A fost deschiderea drumului spre libertate şi sentimentul că te-ai născut a doua oară”, a punctat Boc, care apare într-o filmare din 22 decembri 1989 la balconul vechiului sediu al primăriei. „Este o lecţie de istorie vie, libertatea noastră este cel mai preţios bun pe care îl avem pe această lume şi de fapt pentru libertate trebuie să te lupţi în fiecare zi şi să ţi-o aperi”, a punctat edilul cu privire la ce pot învăţa copiii, tineri, din comemorarea evenimentelor din urmă cu 27 de ani.


Marşul revoluţionarilor a mai trecut pe la hotel Astoria şi Fabrica de Bere, celelalte locuri unde au murti oameni în ’89 (o persoană a decedat şi în Piaţa Mărăşti atunci, n.red.) şi s-a încheiat la Cimitirul Eroilor Revoluţiei de pe Calea Turzii.

Citeşte şi:


21 decembrie 1989 - Revoluţia a început şi la Cluj, unde militarii au tras în manifestanţi

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter