Actualitate

Elevii unei şcoli din Cluj învaţă în condiţii inumane. Peste o mie de copii se înghesuie în câteva săli de clasă. Şcolarii învaţă cu rândul

Mai mulţi părinţi de la o şcoală din municipiului Cluj-Napoca s-au plâns de condiţiile inumane în care învaţă copiii lor. Ei au cerut primarului Emil Boc şi primăriei să cumpere o clădire de lângă şcoală pentru a crea condiţii decende de studiu.

Comitetul de părinţi al Şcolii Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca din cartierul Mănăştur au venit în plenul Consiliului Local unde au solicitat “urgentarea rezolvării situaţiei spaţiului” în care se desfăşoară activitatea şcolară a 39 de clase, cu o medie de 28 elevi/clasă, totalizând 1100 de elevi în numai 24 de săli de clasă.

„Subliniem înrăutăţirea situaţiei în ultimii ani din cauza numărului tot mai mare de copii înscrişi în clasele pregătitoare. În anul şcolar 2016/2017 clasele a VI-a, a IV-a şi a III-a vin tot anul după-amiază de la ora 12.00 la orele 17.00 sau 18.00. Clasele a V-a vin două zile pe săptămână după-amiază. Clasele a VII-a ce au 28-29 de ore pe săptămână vin în unele zile de la ora 7.00. Acest program de rotaţie duce la multiple efecte negative asupra copiilor: epuizarea fizică şi psihică, imposibilitatea de a avea în program activităţi extraşcolare, sănătatea copiilor este afectată datorită unei alimentaţii dezechilibrate”, au spus părinţii.


Ei au amintit ajutorul pe care Primăria Cluj-Napoca l-a acordat altor şcoli din oraş.

“Ţinând cont de situaţia gravă în care ne aflăm cu toţii şi de ajutorul acordat de Primăria Cluj în cazul altor şcoli - Ion Agârbiceanu, Avram Iancu, Mihai Eminescu, Ioan Bob, Gheorghe Şincai, Emil Racoviţă - solicităm includerea sumelor necesare achiziţionării şi amenajării clădirii Telekom, strada Padin, în bugetul local pe 2017. Considerăm că această soluţie este singura viabilă, costurile aferente fiind 1% din cheltuielile bugetare pentru dezvoltare în 2016. Această clădire este gard în gard cu şcoala, la mai puţin de 70 de metri, este solidă şi se pretează unei amenajări de 14-18 săli de clasă. Toate clasele ar avea cursuri dimineaţă”, au mai spus părinţii.


Primarul Emil Boc a spus că situaţia se va rezolva anul viitor pentru că în 2016 nu s-au găsit resursele bugetare necesare.

“Această problemă a mai fost ridicată în Consiliul Local. Situaţia este exact cum aţi descris-o. Prevederile bugetare ale anului 2016 nu ne-au permis să ne angajăm la o sumă care depăşea 400.000 de euro pentru achiziţioarea unei clădiri. Nu pot propune în Consiliul Local proiecte care nu au acoperire bugetară. Vom avea anul viitor în vedere problema şcolii dumneavoastră. Sperăm că în 2017 să reuşim o negociere. Consilierii locali, indiferent de opţiunea politică, şi-au exprimat susţinerea pentru acest proiect. Când vom adopta bugetul local pe 2017 vom vedea de unde luăm resursele. Vrem să încurajăm şcolile de cartier, ele sunt performante. Vreau să vă asigur că anul 2017 este momentul în care efectiv se va putea rezolva această problemă”, a spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter