Actualitate

Piedici în reabilitarea castelului Banffy de la Răscruci

Consiliul Judeţean Cluj anunţa cu surle şi trâmbiţe restaurarea din fonduri europene a Castelului Banffy din satul Răscruci. Până când ansamblul monument istoric va putea fi vizitat de turişti, mai trebuie trecut un hop: birocraţia sau etapa hârtiilor.

În luna octombrie, reprezentanţii CJ Cluj anunţau că ansamblul de la Răscruci va fi restaurat din fonduri europene şi din fondurile Consiliului Judeţean Cluj, valoarea investiţiei ridicându-se la 4,5 milioane de euro.

De abia în ultima săptămână din luna noiembrie, funcţionarii din Consiliul Judeţean au depus proiectul spre finanţare.


“Eu sper foarte mult să avem semnale pozitive de la minister, de la fond şi să putem face acea perlă frumoasă a judeţului”, spunea Vakar Istvan, vicepreşedintele CJ Cluj în şedinţa din luna noiembrie.

Diana Coman, şefa Serviciului de Dezvoltare Locală din cadrul CJ Cluj spune că va mai dura cel puţin 6 luni până se va afla dacă proiectul va fi finanţat.


“La Castelul Banffy de la Răscruci am propus reabilitarea atât a castelului cât şi a parcului, se va face o reabilitare conform fotografiilor care există în arhivă. Este un proiect de 4,5 milioane de euro şi sperăm ca în maxim 6 luni de zile să aflăm rezultatul dacă va fi finanţat din Programul Operaţional Regional, finanţare de 98% nerambursabilă. Totul este inclus, inclusiv iazul, care va fi repus conform imaginilor din arhivă, pavilion şi o serie de alte aspecte care se regăseau în fotografii şi acum nu mai sunt”, a spus Coman.

O veste bună pentru turişti este că, odată reabilitat, castelul va putea fi vizitat gratuit.


“Timp de cinci ani de zile, după finalizarea lucrărilor, nu avem voie să generăm venituri, ca atare, vizitarea va fi gratuită, se vor tăia bilete gratuit şi, la fel, spaţiile vor fi puse la dispoziţie pentru organizare de evenimente culturale, tot ce ţine de industriile creative se poate organiza şi acolo după reabilitare. Asta am propus, iar cinci ani de zile totul va fi gratuit. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Consiliului Judeţean. E o condiţie a finanţatorului să nu generăm venituri timp de cinci ani”, a mai spus Diana Coman, în plenul Consiliului Judeţean.

Castelul Banffy din Răscruci a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit, în stil neoclasic eclectic și folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy, fiind înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în Pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Oaspeţii sunt întâmpinaţi de inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”).


În ultimii ani, Consiliul Judeţean Cluj a organizat Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Răscruci, eveniment realizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, pentru a atrage interesul publicului asupra protejării patrimoniului construit şi a valorilor culturale ale monumentelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter