Actualitate

Clujenii au provocat mai puţine incidente electorale decât în alte campanii

Clujenii s-au dovedit mai liniştiţi decât în alte campanii electorale, până acum înregistrându-se doar patru incidente cu caracter electoral la nivelul judeţului, niciunul dintre ele nefiind soldat cu dosar penal.

„Au fost sesizate 3 incidente cu caracter electoral la nivelul juţdeţului Cluj, prin Biroul Electoral, care s-au confirmat în urma verificărilor efectuate. Acestea se referă la afişarea materialelor electorale în locuri nepermise. În aceste situaţii au fost dispuse sancţiuni electorale şi s-a dispus înlăturarea afişelor. De asemenea, într-o situaţie care privea răsturnarea şi deteriorarea unui panou electoral poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi au aplicat sancţiune electorală. Situaţiile s-au înregistrat pe raza localităţilor Bonţida, Jucu de Sus, Gădălin şi Gilău”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj.

Bilanțul Ministerului de Interne la nivel naţional, nu arată la fel de bine, dar intră în aceeaşi linie de scădere a numărului de incidente faţă de alte alegeri. Astfel, au fost înregistrate  35 de dosare penale în urma incidentelor electorale şi 308 sesizări la apelul de urgență 112.


" În general, ceea ce am observat, cu ocazia acestui proces electoral, a fost că, în general, s-au respectat măsurile și normele din cadrul legal privind modul de desfășurare a campaniei electorale. Am avut mult mai puține incidente și sesizări decât cu ocazia altor alegeri desfășurate la noi. În perioada 11 noiembrie- 8 decembrie au fost înregistrate 308 sesizări, dintre care 26 nu s-au confirmat, 21 au fost transmise pentru soluționare către Autoritatea electorală Permanentă și una către Biroul Electoral Județean respectiv. În urma verificărilor au fost sancționate contravențional 164 de persoane pentru contravenții prevăzute de Legea 208 din 2015 privind alegerile și au fost deschise 35 de dosare penale, dintre care 21 pentu coruperea alegătorilor. În această cifră sunt incluse și acele dosare la care s-a făcut referire în spațiul public de către diverși lideri politice, care am văzut că și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care ministerul monitorizează aceste sesizări. Vreau să dau toate asigurările, nu există sesizare, nu a existat sesizare în această perioadă care să nu fie urmărită conform legii de către structurile Ministerului de Interne", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.

Pentru organizarea în siguranță a scrutinului de duminică au fost mobilizate 45.000 de forțe ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru măsuri de ordine în secțiile de votare, a mai precizat oficialul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter