Actualitate

Clujul a “hack-uit” Londra

Cinci clujeni, câştigătorii Marelui Premiu la hackathon-ul din Londra.

O echipă formată din cinci programatori clujeni a reuşit să câştige Marele Premiu în cadrul Disrupt London Hackathon 2016. Aceştia au construit în 24 de ore o aplicaţie intitulată Jurnalul Emoţiilor. De asemenea, o a două echipă de clujeni, a câştigat premiul oferit de Alexa Amazon.

Cei cinci programatori care au câştigat competiţia sunt colaboratori ai unei companii din Silicon Valley, SF AppWorks. Aplicaţia care le-a adus premiul cel mare, un Jurnal al Emoţiilor, detectează, folosind inteligenţa artificială şi recunoaşterea vocii, felul în care un individ se simte de-a lungul timpului, oferind o analiză a sentimentelor în timp real. Aplicaţia stochează toate datele, iar astfel utilizatorul îşi poate vedea starea de spirit de-a lungul timpului. Pentru crearea aplicaţiei, clujenii au folosit IBM Watson pentru analiza emoţiilor în timp real, atât prin introducerea manuală a textului, cât şi prin vorbire directă.


“Sunt foarte mândru de rezultatele obţinute în Londra. Aceste premii validează faptul că avem o echipă de calitate în Cluj care este capabilă să implementeze o idee într-un produs impresionant. Hackatoanele sunt distractive, dar în schimb cer focus, perseverenţă, organizare şi foarte multă muncă, toate concentrate pe parcursul a 24 de ore. Se pare că am găsit combinaţia perfectă şi am reuşit să “hack-uim" Londra”, a spus Darius Zăgrean, CTO la SF Appworks.

Clujenii au participat pentru prima dată la o astfel de competiţie, iar premiile câştigate au fost o reală surpriză. “Am participat mai mult pentru experienţă, am vrut să vedem cum e la un hackathon, ce tehnologii noi au mai apărut, ce alte idei au alţi participanţi în a rezolva diverse probleme. Ideea Jurnalului Emoţiilor ne-a venit în urma discuţiilor interne legate de aplicaţii care ar putea ajuta societatea în general. Una dintre problemele dezbătute a fost şi cazul copiilor emotivi, pentru care un prieten virtual cu care să discute i-ar putea ajuta mult. Ulterior datele stocate în jurnal pot fi preluate şi analizate de un psiholog, de exemplu. La început nu ne-am gândit că trebuie să câştigăm, ci doar să facem ceva funcţional. In drumul spre Londra am povestit despre mai multe idei pe care le aveam, dar decizia de a implementa această aplicație am luat-o la fața locului. După ce am văzut celalalte prezentări şi ce idei au mai fost în competiţie, ne-am dat seama că avem şanse să câştigăm şi aşa a fost”, a povestit Daniel Petrican, team manager la SF Appworks şi tototdată unul dintre participanţi.


Pe viitor, pe lângă alte proiecte, compania are în plan finalizarea aplicaţiei. “Îmi doresc să continuăm să lucrăm la această aplicaţie deoarece găsesc fascinantă conexiunea între oameni şi calculatoare, iar inteligenţa artificială este un domeniu în care se pot face foarte multe”, a spus si Andrew Greenstein, CEO al companiei.

Premiul "Best Alexa Voice"

A doua echipă clujeană, tot colaboratori ai companiei americane, a luat un alt premiu important - Premiul Sponsorului Alexa Amazon. Aceştia au creat o aplicaţie intitulată Hotel Host, folosind Alexa, Twillio şi Radix, care îmbunătăţeşte timpii de aşteptare la formalităţile de check-in/ check-out şi totodată oferă utilizatorilor recomandări de vizite, o listă de restaurante din apropiere şi îţi trimite sms cu direcţiile către restaurantul selectat.


“Ideea pentru acest proiect ne-a venit spontan, după ce am aşteptat mai bine de 45 de minute la recepţia hotelului din Londra unde am fost cazaţi. Aşa că, în timp ce aşteptam acolo, ne-am gândit că ar fi interesantă o astfel de aplicaţie şi am implementat-o a doua zi”, a povestit Daniel.

Disrupt Hackathon a avut loc weekendul trecut la Londra şi a reunit câteva sute de programatori din toată lumea. Cele 63 de echipe participante la concurs au încercat să construiască un nou produs având la dispoziţie doar 24 de ore. (Andreea Vlad)

abonare newsletter