Actualitate

Deputații britanici au votat calendarul guvernului pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May a obținut o victorie miercuri seara prin votul deputaților în favoarea calendarului său pentru declanșarea ieșirii din Regatului Unit din Uniunea Europeană, chiar dacă va trebui să-și dezvăluie mai întâi strategia, comentează AFP.

În total, 448 de deputați din 650 au votat 'pentru' și 75 'împotriva' moțiunii dezbătute miercuri după-amiază.

Redactat de opoziția laburistă, iar apoi amendat de guvern, acest text prevede ca Theresa May să accepte să-și dezvăluie intențiile cu privire la Brexit cu condiția ca parlamentul să ceară "guvernului să invoce până la 31 martie 2017 articolul 50' din Tratatul de la Lisabona, în prealabil lansării procedurii de separare de UE.


Dezbaterea parlamentară în jurul acestei moțiuni fusese prezentată de presa eurosceptică drept "probă de forță' între guvern și deputații eurofili suspectați că ar vrea să întârzie lansarea negocierilor.

'Amendamentul nostru se adresează celor care spun că respectă rezultatul referendumului, dar al căror comportament sugerează că vor face totul pentru a împiedica și a face să eșueze Brexit-ul', le-a declarat ministrul David Davis deputaților în cadrul dezbaterilor.


Amendamentul guvernului invită de fapt deputații 'să respecte dorința exprimată de Regatul Unit în cadrul referendumului din 23 iunie' de a părăsi UE, în timp ce majoritatea deputaților sunt în favoarea menținerii Marii Britanii în UE.

Dar votul nu are nimic constrângător și opoziția laburistă, chiar dacă a votat în majoritate pentru moțiune, a subliniat că va ști să se arate vigilentă și insistă să i se comunice detaliile planului de ieșire din UE.


Această neîncredere se datorează faptului că Theresa May, reticentă în a-și dezvălui planul prea devreme responsabililor europeni cu care va trebui să negocieze viitoarea relație între UE și țara sa, a spus că a expus deja ceea ce ea consideră a fi planul său: să obțină "cel mai bun acord posibil' pentru Regatul Unit în materie de schimburi comerciale cu UE, să multiplice acordurile comerciale bilaterale în afara blocului european și să controleze imigrația.

În timp ce deputatul conservator pro-Brexit Iain Duncan Smith a calificat votul drept "moment istoric', estimând că 'guvernul are de acum un cec în alb' pentru a gestiona Brexit-ul, cotidianul Daily Telegraph a amintit că votul deputaților 'nu declanșează articolul 50', ci este "doar un angajament că o va face înainte de sfârșitul lunii martie'.


Cotidianul a subliniat că dacă Curtea supremă obligă guvernul să consulte parlamentul, deputații vor avea oportunitatea să blocheze articolul 50.

Ultima zi de audiere în fața Curții supreme este prevăzută a fi joi, ea urmând să-și comunice decizia la începutul lunii ianuarie.


(Agerpres)

Etichete: marea britanie
Ultimele Stiri
abonare newsletter