Actualitate

75% dintre clujeni îşi cumpără locuinţele cu bani cash

Anul trecut s-au consemnat doar 1.800 de tranzacţii cu locuinţe finanţate prin credite bancare, restul de 5.200 de contracte de vânzare-cumpărare au fost finanţate din sursele proprii ale cumpărătorilor, potrivit statisticilor Primăriei Cluj-Napoca.

Potenţialul imens al pieţei a stârnit şi apariţia unui val de noi dezvoltări imobiliare. Spre exemplu, anul acesta se va încheia cu 3.500 de locuinţe finalizate, incluzând şi Floreşti, o cifră în creştere cu 50% faţă de anul anterior, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Adoptarea legii dării în plată şi epuizările plafoanelor destinate Prima Casă au dus la o temperare a creşterii preţurilor locuinţelor din Cluj-Napoca, aceasta rămânând însă cea mai mare la nivel naţional, de peste 10% pe segmentul nou şi de aproximativ 17% pe segmentul locuinţelor finalizate înainte de 1990.


90% dintre apartamentele finalizate în acest an, în Cluj-Napoca, s-au vândut deja

Gradul de absorbţie estimat al locuinţelor finalizate în acest an de către dezvoltatori este unul ridicat, de peste 90% în Cluj – Napoca şi peste 70% în Bucureşti, potrivit studiului de piaţă Residenţial Market 2016 Overview.

Astfel, cu un număr record de locuinţe finalizate şi o creştere a tranzacţiilor, anul 2016 va fi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială locală, susţine un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară.


Şansa de a cumpăra la un preţ mai mic bate riscul de ţeapă

Agenţii imobiliari clujeni confirmă datele studiului. “Într-adevăr, în Cluj-Napoca imbilele care se construiesc, până la momentul întocmirii cărţii funciare sunt 90% vândute”, spune Tudor Marc consilier Welt Imobiliare.

El spune că se poate ajung până la 150 de euro pe mp discount pentru cei care plătesc majoritatea sumei înainte de livrare, la această sumă adăugându-se şi câştigul dat de timpul trecut de la achiziţie, timp în care apartamentele s-au scumpit.


“Având în vedere că în ultimii doi ani preţurile au tot crescut, cei care au achiziţionat în fază de proiect atunci, au făcut-o la un preţ mai mic . Totodată, în funcţie de planul de plată ales, spre exemplu dai un avans de 10% şi restul banilor la final, ai un anumit preţ, dacă dai un avans de 40%, încă 30% pe parcurs şi încă 30% la final ai alt preţ, dacă plăteşti 70% avans şi restul la final, ai alt preţ. În principiu între aceste trepte diferenţa este undeva la 50 de euro pe metru pătrat”, explică Tudor Marc.

Potrivit agentului imobiliar majoritatea oamenilor nu se mai tem de ţepe imobiliare. “Sunt unii care pun răul în faţă, dar în principiu cine lucrează cu agenţii beneficiază de un filtru de verificare, agenţiile ştiu deja constructorul, dacă au dubii asupra lui se verifică autorizaţiile la primărie, dar şi majoritatea constructorilor lucrează prin birouri notariale şi aici este un alt filtru“, adaugă specialistul în imobiliare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter