Actualitate

Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei

Aproape 700.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea şi derivate ale acestora îşi sărbătoresc onomastica. Ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică şi este zi liberă din 2012.

Sfântul Andrei se bucură la noi în țară de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român. Numeroase biserici și mănăstiri l-au luat ca ocrotitor, prăznuindu-l în fiecare an, relatează Agerpres.

În ședința din mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, între sfinții mari ai Ortodoxiei.


Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului românesc.

Tradiția și folclorul românesc amintesc despre prezența Sfântului Apostol Andrei în părțile Dobrogei, unde apostolul și însoțitorilor săi și-au găsit loc de odihnă într-o peșteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfințit acest așezământ cu numele de "Peștera Sfântului Apostol Andrei". În prezent, în acest loc a fost ridicat un complex monahal, "Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei".

Ultimele Stiri
abonare newsletter