Actualitate

Parking de 8,2 milioane de euro în Mănăştur. “Clujenii plătesc 25.000 de euro pentru o parcare şi au în garaj maşini de 5000 de euro”

Clujenii vor plăti din propriul buzunar nici mai mult, nici mai puţin de 8,2 milioane de euro pentru viitorul parking suprateran din Mănăştur. Proiectul a trecut de votul consilierilor locali nu înainte ca aceştia să se certe în legătură cu preţul exorbitant care urmează să fie plătit pentru ridicarea lui.

Încă de acum doi ani Primăria Cluj-Napoca a început demersurile pentru construirea celui de al patrulea parking suprateran din cartierul Mănăştur. Consilierii locali au aprobat luni în şedinţă indicatorii tehnico-economici la obiectivul de investiţii parking suprateran amplasat pe strada Primăverii nr. 20 – Aleea Gârbău nr.7.

“Terenul pe care se propune construirea parkingului are suprafaţa de 2000 mp, într-un spaţiu nesistematizat, ocupat în prezent de două pachete de garaje (13+3) construite în sistem provizoriu şi demontabile, acces la două grupuri de garaje (19+5) construite în acelaşi sistem în continuarea celor menţionate. Toate garajele individuale, cele existente pe amplasament, inclusiv cele din arealul studiat se propun spre demolare”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.


Parkingul suprateran ar urma să aibă 6 etaje cu o capacitate de 400 de locuri. Valoarea totală a investiţiei este de 37.223.510 lei fără TVA (8,2 milioane de euro). Potrivit municipalităţii, finanţarea investiţiei se face din bugetul local. Durata de realizare a parkingului este de 18 luni.

“De ce este așa de scump? Un proprietar care are o maşină de 5000-10.000 de euro nu poate să plătească 25.000 de euro pentru o parcare. Această parcare trebuie să fie un model şi pe baza acestui model am construi încă vreo 2-3 în alte cartiere, dacă modelul nostru este deja din start destul de scump.... La celelalte parkinguri clujenii au plătit între 6000 şi 8000 de euro pe loc de parcare. 750 de euro pe mp pentru un parking pare enorm, nu a mai fost o altă variantă de lucru? Nu e profesionistă abordarea, în altă parte se poate mai ieftin, aici de ce nu se poate? ”, l-a întrebat Dan Morar, consilier local PSD pe Emil Boc.


Primarul spune că din cauza zonei preţul este aşa de ridicat, dar că după licitaţie, preţul va scădea.

“Şi eu am avut observaţii şi reţineri, dar sunt două categorii de parkinguri care sunt propuse, parkinguri unde structura terenului presupune o procedură de adaptare la teren datorită configuraţiei. Aici, zona, din nefericire, este o aglomeraţie urbană foarte mare şi este necesară existenţa acestui parking. Din cauza faptului că e o configuraţie atipă şi extremă a terenului, aveam această soluţie oferită de specialişti, dacă poate fi o parte bună în această poveste este că, în urma licitaţiei, preţurile vor scădea. Eu aş menţine soluţia pentru realizarea acestui parking din cauza nevoii din zonă, şi complementar, celelalte soluţii de parking care în marea lor majoritate sunt parkinguri pe structură metalică, pe 2-3 nivele, pe care le vom amplasa în funcţie de metri pătraţi pe care îi avem la dispoziţie, 1500 mp, 2000 de mp. Din nefericire, aici în Mănăştur nu se poate propune o structură modulară. Date fiind soluţiile avansate la acest proiect, am muncit la el doi ani de zile ca să-l pregătim, oamenii îl aşteaptă cu mare nerăbdare, ca să-l putem opri. După licitaţie costul va scădea şi se va încadra în costul standard. Aceşti bani există în buget. Acestea sunt parkinguri publice, costurile pentru cetăţeni vor fi la fel ca în restul parkingurilor. Eu v-am spus ce mi-au zis specialiştii, este o soluţie tehnică dată de proiectant. Când se licitează va scădea preţul, zona este critică. Vă propun să mergem mai departe şi la licitaţie preţul va fi unul decent”, a spus Boc.


Două parkinguri există deja în Mănăştur

În cartierul Mănăştur, a fost construit în urmă cu câţiva ani un parking suprateran, tot pe strada Primăverii şi încă unul pe strada Mehedinţi. Acesta din urmă are capacitatea de 126 de locuri. În acelaşi cartier, anul trecut au început lucrările la un alt parking nou, pe strada Negoiu, dar la scurt timp au fost blocate din cauză că firma constructoare a intrat în faliment.

abonare newsletter