Actualitate

Un clujean face greva foamei în faţă la Primărie: “Mor de frig şi nimeni nu mă ajută” - FOTO

Iosif Zagor, clujeanul care în luna august a protestat în faţa Prefecturii, intrând în greva foamei, protestează vineri dimineaţa în faţa Primăriei.

Iosif Zagor (71 de ani) este disperat de nepăsarea autorităţilor care îl pasează de la o instituţie la alta. Cu toate că a fost operat de cinci ori la coloană şi bolnav de diabet, bărbatul a protestat în faţa Prefecturii Cluj în luna august şi pentru că de atunci situaţia i-a rămas neschimbată protestează în faţa Primăriei. El susţine că trăieşte în condiţii mizere, fără apă şi fără căldură, şi cere o locuinţă, locuinţă la care, susţine protestatarul, are drept să o primească.

“Din luna august nu m-a ajutat nimeni cu nimic. Niciodată nu mă ajută. Mor de frig. Stau în faţa Primăriei de azi dimineaţă de la ora 8. Rămân aici în frig. Am îngheţat, nu mă simt bine, dar nu am unde să mă duc, ce să fac, unde locuiesc nu pot face foc, nu am unde să fac căldură, Prefectul mi-a spus să merg la primăriei pentru că primarul este obligat să-mi dea o locuinţă. Nimeni din Primăriei nu a ieşit să stea de vorbă cu mine”, a spus Iosif Zagor.


Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că bărbatul nu poate beneficia de locuinţă socială.

Repartizarea locuinţelor sociale se face nominal, în ordinea listei de priorităţi, stabilită conform criteriilor de punctare. Din documentaţia depusă de Iosif Zagor la dosar, cu ocazia solicitărilor de locuinţă socială, începând cu data de 29 iunie 2009 –prezent, respectiv din arhiva autorităţii locale, Direcţia Taxe şi impozite, rezultă că dânsul a deţinut trei proprietăţi pe teritoriul României: imobilul situat în Cluj-Napoca, strada Bucureşti, nr. 29,  cu suprafaţa utilă de 27, 28 mp, imobilul situat în Cluj-Napoca, strada Gârbău, nr.13, cu suprafaţa utilă de 19,45 mp, imobilul situat în Cluj Napoca, strada Ciobanului, nr.6, cu suprafaţa utilă de 27,14 mp. Urmare celor precizate, solicitanţii şi/sau membrii familiei de grad I ai acestora, care au deţinut, deţin şi/sau au înstrăinat o locuinţă proprietate personală sau o cotă parte din suprafaţa utilă a unei locuinţe, mai mare de 18 mp, pe teritoriul României, după 1 ianuarie 1990, nu pot beneficia de locuinţă socială. Mai mult decât atât, prin acțiunea ce a făcut obiectul unui dosar depus la Tribunalul Cluj, Zagor Iosif a solicitat să i se pună  la dispoziție o locuință socială din fondul locativ de stat și încheierea unui contract de închiriere pe durată nedeterminată, iar instanța de judecată prin sentința civilă nr. 2940/2015 rămasă definitivă, a respins cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată, reținând în judecată faptul că dânsul nu este îndreptățit la atribuirea unei locuințe sociale”, au declarat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea Monitorul de Cluj.


CITEŞTE ŞI

Fost angajat al IPJ Cluj, în greva foamei


Povestea lui Iosif Zagor (71 de ani) este cu adevărat dramatică. Potrivit declaraţiilor acestuia el a fost înainte de Revoluţia din 1989 fotograful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. A plecat până în Ungaria cu soţia sa, iar la întoarcere, pentru că Revoluţia era în desfăşurare şi apele erau tulburi nu i s-a permis accesul în ţară.

“Casa de pe strada Lutoasă nr. 2, în zona Piaţa Cipariu, a fost în proprietatea mea. Am fost plecat în Ungaria ca să aduc materiale de acolo. Pe când să vin în ţară, a venit Revoluţia şi n-am putut să intru în ţară. Atunci am rămas în Ungaria pentru că erau închise graniţele. Aşa că ne-am dus la muncă acolo împreună cu nevasta mea. După trei ani de zile am reuşit să ajungem acasă în Cluj. Aici am avut foto studio şi laborator. Când am venit acasă am găsit casa demolată. Soţia mea a leşinat pe loc. Am muncit atâţia ani de zile să ne facem un laborator şi studio şi totul era distrus”, îşi începe, trist, povestea Iosif Zagor.


Cu o casă la pământ, fără acoperiş deasupra capului, a început să se intereseze cum poate fi despăgubit. În teorie totul părea simplu, dar în practică nici până în ziua de astăzi nu a fost despăgubit.

CITEŞTE ŞI


Protestatarul care a intrat în greva foamei a ajuns la spital

În momentul de faţă Iosif Zagor trăieşte dintr-o pensie amărâtă de 446 de lei pe lună, din care plăteşte chirie 250 de lei. Locul în care-şi duce zilele cu greu poate fi numit casă: 8 metri pătraţi, fără căldură şi apă, fără să se poată spăla, bolnav de diabet şi operat de cinci ori pe coloană, pensionarul are parte de o bătrâneţe urâtă.

Tot ceea ce-şi doreşte clujeanul este să fie despăgubit de autorităţile statului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter