Actualitate

Consiliul Judeţean anunţă, din nou, că reia lucrările la Centrul de Deşeuri. Cine mai crede în promisiuni?

Consiliul Judeţean anunţă, pentru a nu ştiu câta oară, continuarea lucrărilor la Centrul De Deşeuri, proiect care stagnează de mai bine de doi ani de zile.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a semnat joi contractul de lucrări rămas de executat la CMID, celula nr. 1, cu asocierea “Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (IPSE)”.

CITEŞTE ŞI


Dezastru cu repetiţie? Cine se află în spatele firmelor care au depus oferte pentru continuarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri

“Termenul de realizare este de 14 luni (cu termen de proiectare de 4 luni), pentru lucrările de remediere a deficienţelor constatate, cât şi pentru realizarea staţiei de tratare şi a staţiei de sortare. Valoarea contractului este de 111.103.998,44 lei plus TVA (aproximativ 24 milioane de euro), bani europeni. Mă bucur că am reuşit să deblocăm acest proiect şi să putem semna contractul de lucrări. Criza gunoaielor în judeţul Cluj este o chestiune extrem de serioasă, tocmai de aceea vom încerca să urgentăm finalizarea acestui proiect cu succes. Vom acorda toată asistenţa şi vom face toate diligenţele pentru a sprijini constructorul pentru a executa contractul în termenul stabilit” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.


CITEŞTE ŞI

Centrul de Deşeuri, mai scump cu 22,6 de milioane de euro. Câţi bani trebuie să plătească judeţul pentru dezastrul actual


Alin Tişe a spus că firma Kranz Eurocenter se va ocupa doar de finalizarea primei celule, care va costa 24 milioane de euro, celula a doua fiind înlocuită cu un incinerator de deşeuri.

Ce spunea Tişe în vara acestui an când se gândea să renunţe la acest proiect


“Un proiect care ştim că nu va funcţiona nici în 2022 (…) Acest proiect este compromis în totalitate (…) Deja sunt estimate câteva milioane de euro, ca și costuri neeligibile, în cazul în care decidem să continuăm lucrările la depozitul de deșeuri (…) 18 luni este durata de execuţie a primei celule, ne ducem în 2018 dacă se termină la timp. Dar ce lucrare aţi văzut dumneavoastră să se termine la timp? Poate va fi gata în 2019”

CITEŞTE ŞI


Tişe, dispus să renunţe la Centrul de Deşeuri

Kranz Eurocenter este o firmă controversată, iar patronul acesteia este un apropiat al democrat-liberalilor, afişându-se mai ales la întâlnirile onorate de greii partidului. Ce garanţii dau membrii echipei de implementare că în faza a II-a a proiectului nu se va (re)edita haosul precedent din perioada 2012-2014? Niciuna.

CITEŞTE ŞI

Kranz Eurocenter, firma controversatului om de afaceri Corin Boian, a câştigat licitaţia pentru finalizarea Centrului de Deşeuri. Firma este anchetată de DNA pentru evaziune fiscală. Boian, afaceri “penale” cu Elena Udrea

Kranz Eurocenter SRL a intrat în urmă cu doi ani în atenţia procurorilor anticorupţie. În 2014, firma controlată de Corin Boian, apropiat al fostei guvernări PDL, a fost anchetată de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală. Boian este cercetat penal pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală.

Centrul de Deşeuri, mai scump cu 22,6 de milioane de euro

Consiliul Judeţean Cluj merge mai departe cu construcţia Centrului de Deşeuri în ciuda declaraţiilor lui Alin Tişe care s-a arătat dispus să renunţe la investiţie. În acest sens, instituţia va încerca să atragă noi fonduri europene pentru a acoperi dezastrul precedent.

CITEŞTE ŞI

Cât au cerut bani de salarii autorii dezastrului de la Centrul de Deşeuri

“Având în vedere că proiectul a fost fazat, Consiliul Judeţean va depune pentru partea a doua a proiectului o nouă cerere de finanţare. Valoarea totală a proiectului «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj» – faza II este de 209.219.641 lei (aproximativ 47 milioane de euro) bani care vor proveni, în primă fază, din bugetul CJ Cluj”, spun reprezentanţii CJ Cluj.

11,5 milioane de euro, incompetenţa echipei de implementare

“Deja sunt estimate câteva milioane de euro, ca și costuri neeligibile, în cazul în care decidem să continuăm lucrările la depozitul de deșeuri. Sunt bani care nu se vor deconta de la UE”, spunea în luna iulie Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj

CITEŞTE ŞI

Ce convenabil. Tişe şi Vakar AU LIPSIT de la şedinţa de Consiliu Judeţean unde s-a votat hoţia de la Centrul de Deşeuri

Acele “câteva milioane de euro” s-au transformat în zeci de milioane de euro.

CITEŞTE ŞI

Contractul pentru Centrul de Deşeuri, OFICIAL REZILIAT

Potrivit unui proiect de hotărâre votat de consilieri, Consiliul Judeţean Cluj va trebui să plătească 51,5 milioane (11,5 milioane de euro) reprezentând cheltuieli neeligibile a proiectului și TVA-ul aferent cheltuielilor neeligibile.

2011 - valoarea întregului proiect al Centrului de Deşeuri era de 107.520.012,54 lei

2016 – valoarea fazei II a proiectului Centrului de Deşeuri este de 209.219.641 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter