Actualitate

Din motive de siguranţă, Wizz Air pleacă de la Târgu Mureş. Ce destinaţii vor veni pe aeroportul din Cluj / UPDATE

Compania low-cost Wizz Air îşi redirecţionează zborurile din următoarele două zile de pe Aeroportul Târgu Mureş la Cluj. Vor fi afectaţi pasagerii care au zboruri spre Londra (Luton), Frankfurt Hann şi Roma (Ciampino).

“Din cauza restricțiilor operaționale actuale la aeroportul Târgu Mureş Transilvania zborurile de pe acest aeroport din 16 și 17 noiembrie va fi operat de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. Pentru pasagerii zborurilor afectate din 16 și 17 noiembrie, Wizz Air va oferi transferuri gratuite cu autobuzul între Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Pasagerii pot alege să călătorească pe cont propriu, în acest caz cheltuielile urmând a fi rambursate de către Wizz Air”, se arată pe site-ul Wizz Air.

Deocamdată, Wizz Air şi-a redirecţionat doar zborurile din următoarele două zile de la Târgu Mureş la Cluj, dar potrivit unor surse toate cursele vor fi mutate la Cluj.


Aeroportul Târgu Mureş, pericol public

Potrivit unor documente, pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş s-a instituit recent o restricţie de capacitate (foto 2) potrivit căreia pe căile de rurale şi platforma aeroportului nu pot găzdui aeronave a căror greutate depăşeşte 5700 de kilograme.

De pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş zboară doar Wizz Air, care deține o flotă de aeronave Airbus A320 cu o greutate doar a unui singur avion de peste 42.000 de kilograme.


Dacă într-adevăr Wizz Air îşi va muta cursele pe Aeroportul Cluj, un avantaj îl va constitui faptul că operatorul aerian va fi nevoit să aducă pe Aeroportul Avram Iancu destinaţii în premieră, cum ar fi cele spre Budapesta şi Frankfurt-Hahn, operate în prezent doar de pe Aeroportul din Târgu Mureş.

Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, spune că în acest caz traficul va creşte substanţial.


“Există premisele ca în 2017 să ajungem la 3 milioane de pasageri. Este foarte important că am reuşit să prelungim pista la 2100 de metri. Dacă nu o făceam, traficul pleca de pe aeroport”, a spus Ciceo.

El a vorbit şi despre problemele de siguranţă de pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş.


”Acolo, capacitatea pistei nu este suficientă pentru numărul de zboruri pe care le au aeronavele Airbus 320. Este o chestiune de ultimă oră pentru că Aeroportul Târgu Mureș a fost nevoit să publice capacitatea reală pe care o au. Capacitatea pistei publicată anterior nu era reală. Autoritatea Aeronautică Civilă a luat măsuri pentru a publica datele reale. Conform capacității actuale, numărul de zboruri este limitat pentru o astfel de pistă”, a mai spus Ciceo.

Aeroportul Târgu Mureş intenţionează să modernizeze pista, dar lucrările nu ar putea fi finalizate mai repede de un an.

abonare newsletter