Actualitate

Zucchero i-a lăsat fără glas pe ziariştii clujeni: „Daţi-mi un nume-două” FOTO/ VIDEO

Cunoscutul cântăreţ şi compozitor italian Zucchero a ajuns vineri seară pe Aeroportul din Cluj şi a discutat mai bine de o jumătate de oră cu ziariştii, despre concertul pe care îl susţine astăzi seară, sâmbătă şi despre o parte din experienţele sale din cei peste 30 de ani de carieră.

Muzicianul a dialogat destins cu jurnaliştii iar spre finalul întrevederii i-a rugat să îi recomande una-două trupe româneşti, cunoscute în străinătate, pe care să le asculte şi el. Asta după ce numele Inna nu l-a convins, neuzind de ea, iar pianistul Radu Lupu, unul din cei mai apreciaţi pianişti internaţional, nu e tocmai genul lui. Discuţia a rămas câteva clipe în suspans, iar ziariştii nu s-au dovedit prea „darnici” cu artistul, limitându-se la „clasicele” recomandări Iris sau Compact, respectiv Vama Veche sau Viţa de Vie, trupe cunoscute însă în primul rând intern. Muzicianul a mărturisit anterior că a cunoscut un singur artist român, „o soprană” (Angela Gheorghiu, n.red.) când a lucrat la un proiect dedicat lui Luciano Pavarotti.

Ce ascultă

Zucchero a relatat că ascultă atât trupe „contemporane”, precum Coldplay, ca şi artişti legendari, precum Johnny Cash, Areta Franklyn, Robert Johnson, respectiv trupe ca U2 şi Pink Floyd, a căror muzică i-au influenţat parcursul. „Ascult şi artişti din această perioadă, mai veche, pentru că anii ’60-’70 au fost foarte fecunzi muzical, cu perioada aceea psihedelică”, a declarat el. Întrebat despre cum a văzut acordarea preimului Nobel pentru Literatură cant-autorului american Bob Dylan, Zucchero a răspuns: „El a înnoit limbajul muzical, iar cuvintele sale au mişcat generaţii. Poate că unii intelectuali nu au văzut cu ochi foarte buni acest lucru, dar nu numai ce cred ei este important. Există şi o poezie mai apropiată de oamenii de rând, o poezie transmisă prin muzică şi prin concertele sale”, a menţionat Zucchero.


România, ţară exotică

Cunosutul artist italian a declarat că îi place să concerteze în locuri în care nu a mai fost niciodată, înşirând o listă de numeroase ţări exotice, gen Noua Caledonie, Tahiti şi Mauritius în care a cântat live. Întrebat dacă şi România i se pare o destinaţie exotică, artistul care a vândut peste 50 de milioane de albume, a răspuns: „Într-un anumit sens, da”. 

„Sunt un nomad al muzicii. Îmi place să merg în locuri unde nu am mai fost. Cum de exemplu sunt aici (la Cluj, n.red.) pentru prima dată. Când am fost invitat de organizatori de a susţine aceste concerte aici (la Cluj-Napoca şi Bucureşti, n.red.), am fost foarte bucuros să vin. Fac asta de atâţia ani, călătoresc mult, am cântat în locuri imprevizibile, de la Canada, America la America de Sud, Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Armenia, Tahiti, Noua Caledonie, Mauritius, Reunion Island, Liban, Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, Moscova, Sankt Petersburg, Vilnius, Riga, locuri unde marile turnee nu ajung în mod obişnuit”, a susţinut el.


Italianul a relatat că i-ar fi plăcut să poată petrece mai mult timp în oraş şi în România, pentru a cunoaşte mai bine oamenii şi a mărturisit că în orice loc din lume ajunge ia cu el multe din obiectele persoanale, care îi recreează în camera de hotel atmosfera din locuinţa sa din Toscana, Italia.

 


Colaborări cu artişti de top

Zucchero a oferit câteva detalii şi despre albumul pe care îl promovează la Cluj, în turneu internaţional, Black Cat şi despre concertul din această seară: "Este un spectacol de circa 3 ore, poate cu mai multe piese blues decât de obicei. Scopul meu este să bucur oamenii şi să le ofer emoţii şi asta îmi pronun şi la acest concert”, a explicat artistul. „Am început să concertez acum peste 30 de ani, am îmbătrânit şi eu, a îmbătrânit şi publicul, dar acum îşi aduc copiii cu ei”, a adăugat el. Interpretul este mândru că multe din melodiile sale sunt interpretate în italiană, spre deosebire de perioada de început, când cânta mai mult în engleză. 

Pe noul său album, înregistrat în SUA, Zucchero a compus o melodie alături de Bono, „The streets of surrender”, inspirată de evenimente tragice din Paris, a colaborat cu chitaristul Mark Knopfler, de la Dire Straits şi cu Elvis Costello, în calitate de textier. „Albumul are ingrediente blues şi rock, combinate cu meldoii iatlieneşti şi mediteraneene. (...) A fost lansat în mai şi este în topurile europene, a fost numărul 1 în Italia circa o lună şi e încă în vogă, facem un turneu mondial pentru a-l promova”, a declarat Zucchero.


Cunoscutul artist italian Zucchero Fornaciari, pe scurt Zucchero, cântă astăzi, sâmbătă, de la ora 20, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în cadrul turneului său internaţional "Black Cat World Tour 2016", început în august 2016 la Verona.

Bilete pentru concertele din România pot fi cumpărate de pe Eventim

Ultimele Stiri
abonare newsletter