Actualitate

Fondul de rezervă al Clujului este gol. Cum s-au “evaporat” banii din puşculiţa judeţului

Rocadele bugetare făcute de funcţionarii publici din Consiliul Judeţean au lăsat Clujul fără niciun ban.

Anul acesta, Consiliul Judeţean Cluj a făcut rectificări bugetare peste rectificări. A luat din banii destinaţi dezvoltării aeroportului (prelungirii pistei) şi i-a băgat în modernizarea drumurilor judeţene, a luat bani din fondul de rezervă (şi acesta întregit cu bani luaţi tot de la aeroport) pe care i-a alocat stingerii incendiilor de la Pata Rât. Şi lista poate continua.

Aşa cum ne-a obişnuit de câteva luni încoace, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean care a avut loc astăzi s-a aflat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general propriu al judeţului Cluj pe anul 2016. De unde aflăm că, în realitate, fondul de rezervă al judeţului Cluj este gol. O recunoaşte inclusiv secretarul judeţului Simona Gaci.


“Fondul de rezervă a fost consumat şi nu a fost identificată o sumă care poate să fie cuprinsă în fondul de rezervă până la sfârşitul acestui an”, a spus Gaci în şedinţa de Consiliu Judeţean.

Potrivit lui Gaci, banii au mers şi către primăriile din judeţ pentru a acoperi dezastrele cauzate de inundaţiile din primăvară/vară.


“Prin Hotărârea Guvernului nr.752/12 octombrie privind alocarea unei sume din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamități naturale produse de inundații, a fost aprobată suma de 578.000 lei pentru județul Cluj, în vederea efectuării unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităților naturale produse de inundații. Propunem rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016, atât la partea de venituri «Subvenții primite din Fondul de intervenție», cât şi la partea de cheltuieli la capitolul «Transporturi» cu suma de 578.000 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

În luna ianuarie, când s-a aprobat bugetul general al judeţului Cluj pe anul 2016, în fondul de rezervă existau 2 milioane de lei. Bani care la ora actuală nu mai există.


În luna aprilie, Consiliul Judeţean aloca 3,5 milioane de lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru acoperirea dezastrului provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât. Oficial, banii proveneau din fondul de rezervă. În realitate, instituţia a “furat” aceşti bani. Consiliul Judeţean a luat din banii care au fost alocaţi aeroportului pentru extinderea pistei şi i-a virat în contul Pata Rât. Detalii despre acest subiect puteţi citi aici.

După instalarea lui Tişe în fruntea Consiliului Judeţean Cluj, au mai avut loc rectificări bugetare.


De exemplu, în luna iulie, au fost luaţi 11,6 milioane de lei reprezentând contribuţia judeţului Cluj la majorarea capitalului social la Cluj Arena și 4,8 milioane lei pentru Aeroportul Avram Iancu Cluj-Napoca şi decontate lucrările de întreținere curentă și periodică, precum și a lucrărilor de modernizare și reabilitare a drumurilor județene.

"Există drumuri impracticabile, încercăm toate resursele pe care bugetul le are astăzi din toate capitolele bugetare unde presupunem că nu vor fi cheltuiţi banii, iar prin această rectificare să îi aducem la drumuri", spunea la acea dată Tişe.


Oricum, aceste rectificări bugetare nu au fost suficiente,deoarece judeţul Cluj a accesat un credit bancar, tot pentru modernizarea drumurilor, de 50 de milioane de euro.

Detalii despre acest subiect aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter