Actualitate

Clujul pierde bătălia în faţa altor oraşe din ţară în top 10 destinaţii europene ce merită vizitate în 2017

Două oraşe din România i-au „luat faţa” Clujului în „Top 10 – cele mai convenabile destinaţii europene ce merită vizitate” în 2017.

Astfel, Sibiul și Oradea se clasează în premieră în top 10 cele mai convenabile destinații europene ce merită vizitate în 2017, conform clasamentului Best Value Index.

Sibiu, ocupanta locului șase în clasamentul de anul trecut, se situează în acest an pe locul 10 cu un indice de 96,88% și cu un preț mediu de cazare de 220 lei pe noapte pentru o cameră dublă. Oradea, ce ocupă poziția a șaptea, este surpriza acestui clasament, realizat de un site dedicat turismului. Cu un indice de 97,07%, Oradea se află în premieră în acest clasament, prețul mediu de cazare fiind de 193 lei pentru o noapte.


Un alt oraş care se clasează mai bine decât Clujul este Braşovul. Oraşul de la poalele Tâmpei se clasează pe locul 15 cu un indice de 96,40. Cluj-Napoca este abia pe locul 23 cu un punctaj de 96,02.

Cine s-a clasat pe locul întâi?

Pentru a doua oară în ultimii trei ani, ocupantul locului întâi este orașul Mostar din Bosnia și Herțegovina care a obținut în acest an un indice de 97,58%. La o diferență foarte mică, cu un indice de 97,53%, se situează pe al doilea loc orașul Novi Sad din Serbia. Obținând același indice, Veliko Tarnovo din Bulgaria s-a situat pe al locul al treilea. Prețurile medii pentru o noapte de cazare în aceste orașe variază între 193 lei pentru prima clasată și 184 lei respectiv 162 lei pentru ocupantele locurilor doi și trei. Următoarele locuri sunt ocupate de Suzdal (Rusia), Levov (Ucraina), Eger (Ungaria).


Cu ce este diferit Clujul de Oradea?

Ca în fiecare an, indicele celor mai convenabile 100 de destinații la nivel european combină prețul mediu de cazare pe noapte pentru o cameră dublă cu opiniile utilizatorilor unui site de turism, rezultând o listă de destinații în care hotelurile sunt accesibile și serviciile oferite sunt de calitate. De la Patrimonii Mondiale UNESCO la Capitale Europene ale Culturii, lista cuprinde multe destinații cu un patrimoniu arhitectural deosebit dar și cu numeroase posibilități de petrecere a timpului liber în natură.

Specialişti în fonduri europene contactaţi de Monitorul de Cluj susţin că topul realizat este puţin probabil să fie unul corect având în vedere că grila de jurizare include şi părerile subiective ale utilizatorilor. Potrivit acestora Clujul se diferenţiează de Oradea prin numărul mare de evenimente pe care le realizează pentru tineri. 


Doi americani, dezgustaţi de Cluj-Napoca

Recent, doi turişti americani veniţi în vizită la Cluj şi-au bătut joc de oraş şi s-au declarat dezamăgiţi de vizita cu trenul. Cei doi americani, Harry Lester și Audrey, au postat pe internet un jurnal intitulat „Lung, cald și împuțit. Ghid de călătorie în Cluj-Napoca, România, Transilvania".

„Suntem într-o misiune să aflăm unde este trenul nostru. Pentru că, în România, semnele sunt întotdeauna greșite, oamenii se înșală întotdeauna, totul este întotdeauna greșit așa că trebuie să mergi pe aici și să întrebi: «Acesta e trenul? Ăsta e trenul? Ăsta e trenul?», pentru că bănuiesc că nu există nicio modalitate formală să organizeze totul, nu este niciun sistem, nu sunt nici măcar numere pe peroane”, susține bărbatul. Cei doi turişti s-au plâns şi de mirosul din tren şi din apartamentul în care au locuit. „Scoateţi-mă naibii din România", spune americanca în final.


Degeaba este frumos dacă nu există promovare

Jurnaliştii din străinătate apreciază foarte mult Transilvania. O singură problemă avem: degeaba e apreciată Transilvania dacă nu e şi promovată.

Taleb Rifai, secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (OMT) și înalt demnitar al Organizației Națiunilor Unite a spus în luna iunie a acestui an că România trebuie să-şi promoveze mai mult specificul.


„Aveți peisaje minunate, dar și ceilalți la fel spun, așa că trebuie să ne diferențiem. Doar România are Transilvania și numai România poate pretinde această proprietate. Cei din țările nordice aduc turiștii să dea mâna cu Moș Crăciun. Ar trebui să spuneți și voi: «Veniți și întâlniți-vă cu Dracula, veniți și dați mâna cu Vlad Țepeș, veniți să îi ascultați miturile!». Asta e ceea ce vindem noi. Vindem vise și viziuni, pentru că, la sfârșitul zilei suntem cu toții copii”, a spus Taleb Rifai.

Etichete: 2017 top
abonare newsletter