Actualitate

FOTO Gábor Tompa, cel mai bun spectacol la Fest(in) pe Bulevard, în capitală

Spectacolul "Livada de vișini", în regia lui Gábor Tompa, director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj (TMSC) a câștigat sâmbătă premiul pentru cel mai bun spectacol la Fest(in) pe Bulevard, festival care s-a desfăşurat la Bucureşti, între 10-22 octombrie.

 

"Livada de vișini" de A.P. Cehov, regizat Gábor Tompa, producție a Teatrului Național Sloven, Maribor (Slovenia), a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol din cadrul secțiunii "Crize de familie" a festivalului Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din capitală între 10 - 22 octombrie 2016. Premiul a fost acordat "pentru anvergura și coerența viziunii regizorale, precum și pentru conceperea inedită a spațiului scenic", conform motivației juriului secţiunii, alcătuit din profesoara universitară Doina Modola, criticul și istoricul de teatru Doina Papp, actorul și regizorul Emil Boroghină, poetul, traducătorul, criticul de teatru Doru Mareș şi criticul de teatru Ion Parhon. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte, alături de Gábor Tompa, care semnează regia şi ilustraţia muzicală, Carmencita Brojboiu – scenografia, Cleopatra Purice – coregrafia, Davor Herga – coregrafia,. Din distribuţia spectacolului cu premiear la 18 septembrie 2015 fac parte actori ai Teatrului Național Sloven


Despre "frumusețea inutilității"

Celebra piesă “Livada de vişini”, a lui A.P. Cehov, ultima scrisă de marele scriitor și dramaturg rus, este abordată de Gábor Tompa din perspectiva valorii simbolice pe care o are “tăierea de vișini” din piesă, în lumea de azi: “Piesa vorbeṣte despre sacrificarea frumuseții aparent inutile a viṣinilor care făcuseră faima proprietăṭii, în favoarea unui profit financiar ṣi a distracṭiei pe care noul proprietar dorește să o ofere clienṭilor săi. Metafora schimbării! Întrebările ‘Care ar fi tăierea livezii de viṣini a lumii de azi?’ și Ce livadă de viṣini a fost sacrificată?’” se află în centrul spectacolului”, se menționează în textul de prezentare a spectacolului, ce extrage idei enunțate de regizor și de criticul George Banu pe tema spectacolului. „Regizorul ar dori ca spectacolul să fie expresia ataṣamentului nostru ṣi să susṭină frumuseṭea inutilităṭii. Cum sunt: cultura, tradiṭia, credinṭa, poezia, civilizaṭia. Una în care tăcerea și lipsa de acṭiune ale lui Liubov Andreevna și Gaiev să nu fie considerate ca un semn al neputinṭei sau neajutorării, ci al alegerii unui mod pasiv de rezistenṭă. Ca o mare bibliotecă albă, plină de cărṭi niciodată citite, care se deschide spre o mare înghețată”.

Director al Teatrului Maghiar

Născut în 1957 la Târgu-Mureş şi absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucureşti, în Regie de teatru, film si televiziune, Gábor Tompa este astăzi unul din cei mai apreciaţi regizori de teatru din România. S-a angajat în 1981 la Teatrul Maghiar, iar din 1990, după ce a fost numit de Andrei Pleşu şi până în prezent, este director al instituţiei. considerată unanim una din cele mai performante din ţară. În 1991 a fost unul din fondatorii Secţiei de Artă Teatrală din Cluj-Napoca, în cadrul Universitătii Babeş-Bolyai, Facultatea de Litere. În 2006 a devenit membru individual al Uniunii Teatrelor din Europa, peste doi ani Teatrul Maghiar intrând ca instituţie în rândul teatrelor membre. Tompa este director de program al Facultăţii de Regie la Universitatea din California, San Diego, începând cu 2007. A regizat multiple spectacole în ţară şi străinătate, având mai multe premii UNITER pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol, cele mai recente în 2008 pentru “Trei surori”, de acelaşi A.P. Cehov.


Interferenţe 2016

Sub conducerea lui Tompa, TMSC a inaugurat în 2008 Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, care aduce la fiecare doi ani la Cluj spectacole şi trupe renumite, din ţară şi din străinătate. Ediţia din acest an se desfăşoară între 24 noiembrie – 4 decembrie.

Alte premii Fest(In)

Între ceilalţi laureaţi la Fest(In) de la Bucureşti se numără Liviu Cheloiu pentru rolul Othello, din spectacolul cu același nume după William Shakespeare, producție a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, pentru cel mai bun actor şi Oana Pellea, "pentru complexitatea trăirilor și strălucirea redată acestora în interpretarea personajului Betty" din spectacolul ''Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice'' de Paul Zindel, producție a Teatrului Metropolis din București. În cadrul secțiunii NETA (New European Theatre Action), premiul pentru Cel mai bun spectacol a atribuit producţiei "Osemintele se întorc târziu" (The Bones That Come Late") de Teki Dervishi, de la Teatrul Național Kosovo, Pristina (Republica Kosovo), "pentru forța, directețea, simplitatea și ingeniozitatea artistică a interpretării, regiei și scenografiei", conform motivației juriului. Gala de premiere a festivalului Fest(in) pe Bulevard a avut loc sâmbătă, la Palatul Cotroceni. Festivalul Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard a fost lansat în 2013, de Teatrul Nottara, fiind susținut financiar de Primăria Generală și de Consiliul General al capitalei.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter