Actualitate

MINUNE: După tentativa cu hidrobicicleta lebădă, la Cluj s-a "descoperit" utilajul de curățare eficientă a Someșului – GALERIE FOTO

După promisiuni peste promisiuni și tentative de curățare a Someșului cu o hidrobicicletă sub formă de lebădă, joi dimineața, în zona Sălii Sporturilor, a început cu adevărat acțiunea.

Problema gunoaielor și jegului de pe Someș este veche de ani de zile. Autoritățile nu au făcut nimic serios până acum. Au ridicat din umeri, au dat vina unii pe alții, pe cei din amonte că aruncă mizerii în râu, au promis că vor remedia situația, dar Someșul a rămas la fel de murdar, poate chiar mai împuțit de la o zi la alta.

În vară, primarul Emil Boc anunța o amplă acțiune de curățare a râului cu ajutorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa (ABAST), în administrarea căreia se află albia. Inițial era vorba de luna septembrie. Mega curățarea Someșului s-a transformat într-o scenă de cascadorii râsului când câțiva muncitori au venit, timp de câteva zile, cu o hidrobicicletă în formă de lebădă. Au încercat să curețe râul pescuind gunoaie cu cangea din hidrobicicleta lebădă. Au reușit să adune câteva deşeuri, dar munca lor a fost în zadar, nu se vedea niciun efect. Someșul a rămas la fel de plin de vegetație acvatică şi mizerii, iar hidrobicicleta a fost abandonată în zona Sălii Sporturilor.


Cei de la ABAST s-au și lăudat cu captura de gunoaie făcută cu ajutorul lebedei. “Menţionăm că, pe parcusul acestei luni Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj a realizat acţiuni de igienizare în albia Someşului-Mic, zona Pod Garibaldi-Pod Elisabeta, unde s-au colectat aproximativ 35 metri cubi deşeuri”, scriau reprezentanții ABAST în urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, la sfârşitul lunii septembrie.

Între timp au cumpărat un utilaj amfibiu pentru recoltarea vegetaţiei acvatice. Acţiunea "pe bune" de curăţare a Someşului a fost planificată pentru 3 octombrie, dar a fost amânată câteva zile. Joi dimineaţa, în 6 octombrie, a început înlăturarea vegetaţiei acvatice care e atât de multă încât la jumătatea zilei încă se muncea. Muncitorii au scos din apă vegetaţie şi gunoaie în cantităţi impresionante. Aşteptăm bilanţul celor de la ABAST să aflăm cât de mult gunoi a putut să încapă în Someş.


“În cadrul acestei acţiuni urmărim să asigurăm secţiunea de scurgere  pentru evitarea blocării zonelor critice. Utilajul poate să intervină în locuri care nu sunt accesibile utilajelor convenţionale, are sistem de propulsie atât pe apă cât şi pe uscat, şi dispune de echipamente menite să simplifice procedurile de colectare a vegetaţie şi a plutitorilor”, au scris reprezentanţii ABAST într-un comunicat de presă. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter