Actualitate

De ce a renunţat un clujean la studii pentru realitatea virtuală? „Este o lume nouă neexplorată”

Un clujean se află în mijlocul unei noi revoluţii în materie de tehnologie: realitatea virtuală. La numai 23 de ani Horaţiu Roman susţine workshop-uri despre realitatea virtuală, călătoreşte în întreaga lume şi a avut curajul să renunţe la studii pentru a-şi duce pasiunea pentru tehnologie la un alt nivel.

Absolvent al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Horaţiu Roman a ales să studieze la facultate tehnologia la sute de kilometri de România, tocmai în Copenhaga. A învăţat media technology la Universitatea Aalborg din Copenhaga, Danemarca. În prezent s-a stabilit în capitala Danemarcei şi lucrează în domeniul realităţii virtuale.

Reporter: Ce înseamnă realitatea virtuală?


Horaţiu Roman: Realitatea virtuală înseamnă în termenii cei mai simpli când îţi pui o cască cu ecran în faţa ochilor și te simţi ca şi cum ai fi în lumea virtuală. Îţi întorci capul controlând ce se vede pe acel ecran doar cu privirea, iar mișcările tale reale corespund cu mișcările din lumea virtuală. Mai departe există deviceuri pe care le poți controla și cu mâinile, deviceuri care îți permit să te plimbi în realitate şi să interacţionezi cu lumea virtuală, dar există şi variante în care nu ai interacţiune. E aproape imposibil să explici cum se simte realitatea virtuală cuiva care nu a încercat niciodată.

R.: Cu ce te-a ajutat pe tine până acum realitatea virtuală?


H.R.: Pentru mine personal a fost ca orice altă tehnologie. Cred că aceeași senzație a fost când au apărut smartphone-urile. Fiind un domeniu nou şi fiind acum la naşterea lui cred că acesta a fost cel mai important factor pentru mine. Este o lume nouă. O lume neexplorată. Din această cauză am şi abandonat studiile la master. Am început să studiez la master despre jocuri, dar după un an de zile am renunţat tocmai pentru că n-am vrut să pierd startul. Am vrut să mă orientez să creez jocuri şi să lansez câteva titluri acum la începuturi. Asta mi se pare extraordinar. Pe unde mă plimb prin lume, toată lumea este entuziasmată când încearcă aceste tehnologii. Probabil în câţiva ani vor ajunge foarte răspândite.

R.: De ce le recomanzi oamenilor să încerce această tehnologie nouă?


H.R.: Să încerci VR (Virtual Reality) și să te joci este o experienţă unică. Este foarte greu de descris în cuvinte senzaţia. Simţi că eşti în lumea virtuală. Dacă vezi pe ecran un cub sau nişte forme simple în 3D spui «da, sunt nişte forme», dar când ai intrat în VR totul capătă o altă dimensiune, o perspectivă şi modul de interacţiune este diferit, mai impresionant. Este un sentiment unic. În cazul în care îți dorești să creezi ceva și să îți explorezi creațiile în această lume, este foarte simplu să creezi şi este un proces plăcut. Poate să-ţi vină şi să-ţi dezvolţi pasiunea pentru realitatea virtuală pe măsură ce creezi. Creativitatea nu-i ca şi un sac din care iei şi se termină, ci este chiar invers. Cu cât iei mai mult cu atât ai mai mult de unde să iei.

R.: Cât de important ar fi să se studieze realitatea virtuală la şcoală?


H.R.: În momentul acesta cred că s-ar potrivi să se studieze cel mai mult realitatea virtuală în cadrul universitar mai ales pentru că deviceurile nu sunt foarte accesibile şi este un domeniu aflat la început. Însă prin faptul că este aşa de uşor să creezi nişte obiecte, lucruri și lumi virtuale sau să faci jocuri în realitatea virtuală eu cred că ar fi bine până la urmă să se studieze inclusiv la clasele mici. Eu am ţinut foarte multe cursuri accelerate sau ateliere şi inclusiv începătorii şi neiniţiaţii au reuşit să creeze câte ceva. Şi au reuşit să înveţe puţină programare, puţin design, puţin din ceea ce înseamnă modelare 3D şi altele. Cred că realitatea virtuală reprezintă o modalitate foarte bună şi eficientă să înveţi din domeniul tehnologiei pentru că este atât de plăcut rezultatul muncii de învățare. Eu cred că ar fi excelent să se investească în aşa ceva. Dar la noi sistemul de învăţământ are multe alte lucruri care ar trebui îmbunătăţite şi asta s-ar putea să nu fie o prioritate.

R.: Când ţi-ai dat seama ce vrei să faci în viaţă?


H.R.: N-am ştiut de la începutul liceului că voi vrea să lucrez cu VR, dar pe atunci am început să fiu interesat de creat jocuri. Apoi când am ajuns în Danemarca am început să lucrez cu programe speciale pentru creat jocuri, iar de aproximativ doi sau trei ani am început să lucrez în acest domeniu numit realitate virtuală. Anul trecut am format o companie numită VRUnicorns și lucrez aproape exclusiv cu cele mai avansate echipamente de VR. Jocuri fac cam de aproximativ cinci ani.

R.: Recent ai susţinut la festivalul de arte digitale Clujotronic un workshop despre realitatea virtuală. Ce i-ai învăţat pe participanţi?

H.R.: Scopul prezentării a fost să-i introduc pe participanţi împreună cu Tim Schuster, student la Multimedia şi VR-Design în Germania, în realitatea virtuală, în ceea ce înseamnă să lucrezi cu aşa ceva şi le-am făcut şi o demonstraţie. I-am pus pe participanţi să creeze câte ceva în Unity, un program pentru creat prototipuri rapide și jocuri. Pe urmă ei şi-au încercat creaţiile în VR. La finalul workshopului am creat un joc care presupunea învârtirea unui scaun. Oamenii au fost foarte încântaţi.

Horaţiu Roman vrea ca în viitor să realizeze jocuri în realitatea virtuală şi să călătorească prin lume, „iar în funcţie de cum se dezvoltă tehnologia voi vedea ce voi face. Sunt programator aşa că nu mă stresez că nu îmi găsesc un loc de muncă în viitor”, a concluzionat tânărul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter