Actualitate

“În arestul IPJ Cluj, celulele erau ca nişte hrube”

Condiţiile din centrele de reţinere şi arest s-au îmbunătăţit în ultimii ani, dar mai sunt necesare investiţii importante, susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au declarat, joi, că în ultimii ani condiţiile din centrele de reţinere şi arest s-au îmbunătăţit, dar mai sunt necesare investiţii importante.

Maria Nicoleta Andreescu, directorul executiv al APADOR-CH, a făcut o comparaţie în timp între două aresturi vizitate de reprezentanţii asociaţiei, Arestul Central al Poliţiei Capitalei - văzut în 2011 şi în 2016 - şi arestul din Cluj vizitat anul acesta şi în 2013.


"În subsolul din Arestul Central al Poliţiei Capitalei am găsit în 2011 ceva inuman din punctul de vedere al iluminării şi al igienei. Era extrem de supraaglomerat. În 2016 este supraaglomerare, nu se mai doarme câte doi în pat, s-au făcut unele investiţii în ceea ce priveşte igienizarea şi repararea unor grupuri sanitare. Hrana este furnizată de Penitenciarul Rahova şi nu prea este mâncabilă. Arestaţii au posibilitatea să facă cumpărături săptămânal, dar nu toţi au bani sau familii care să le aducă pachete” a arătat Andreescu.

Ea a mai atras atenţia că în aresturile Poliţiei nu se acordă tratament de substituţie în cazul consumatorilor de droguri, deşi există un ordin expres din 2006 în acest sens.


"S-a înregistrat chiar şi un deces a unui deţinut care nu a avut voie să-şi ia metadonă în timp ce a stat încarcerat trei luni”, a spus Maria Nicoleta Andreescu.

Ea a mai arătat că nu există un spaţiu amenajat în Arestul Central pentru vizită intimă şi că nu există spaţiu pentru vizite fără separator.


"La Cluj, în 2013, am fost în arestul de acolo şi m-am îngrozit. Celulele erau ca nişte hrube săpate dintr-un hol, fără lumină naturală şi fără ventilaţie. Am fost convinsă că acel loc nu poate fi renovat. M-am înşelat, s-au făcut minuni. Camerele au fost lărgite, s-a compensat lipsa ventilaţiei naturale cu aer condiţionat, camerele au grup sanitar propriu”, a mai arătat directorul APADOR-CH.

Subcomisarul Marius Claudiu Iaru din cadrul IGPR a spus că în acest moment toate centrele de reţinere din ţară au fost dotate cu aparate de aer condiţionat şi că se investeşte în continuare pentru a asigura fiecărui deţinut un spaţiu de patru metri pătraţi.


"În acest moment, în custodia Poliţiei Române se află circa 1.000 de persoane private de libertate”, a declarat Iaru.

Cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei, reprezentanţi ai APADOR-CH au făcut în 2016 mai multe vizite în penitenciare şi centre de arrest. Concluziile asociaţiei indică progrese indiscutabile în îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, dar şi situaţii care necesită investiţii importante.


Clujul a devenit faimos în toată ţara după ce în ultimii doi ani nu mai puţin de şase deţinuţi periculoşi au evadat din arestul IPJ Cluj. Detalii despre acest subiect puteţi citi aici şi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter