Actualitate

Evenimente speciale și invitați de onoare, la FICT. Un autobuz în care cititorii vor primi cărţi va circula timp de două săptămâni, în Cluj-Napoca.

Începe cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT) care anul acesta va cuprinde câteva evenimente inedite, prin care organizatorii vor să încurajeze lectura. Un autobuz în care cititorii vor primi, zilnic, câte 100 de pachete cu cărţi va circula timp de două săptămâni în oraș.

Autobuzul FICT promovează cartea și lectura Autobuzul FICT promovează cartea și lectura

Festivalul Internațional de Carte este deshis de Marşul Lecturii. Clujenii sunt invitaţi marţi, 4 octombrie, în prima zi a festivalului, să vină cu o carte în mână în faţa Universităţii Babeş-Bolyai și să pornească spre Piaţa Unirii, unde va fi instalat cortul  în care se desfășoară târgul de carte.

De asemenea, o altă inițiativă care promovează festivalul și lectura este autobuzul FICT care circulă pe unul dintre cele mai lungi trasee de transport public din oraş.


“De astăzi (n.red- joi) circulă în Cluj-Napoca autobuzul FICT care va merge pe linia 24B şi în care o să dăruim călătorilor în fiecare zi, 100 de pachete de cadouri cu cărţi. Instigăm călătorii la citit, instigăm la carte, instigăm să descopere autori importanţi. Proiectul este realizat în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP), căreia îi mulţumim”, a declarat directorul artistic al festivalului, Gabriel Bota.

Printre invitaţii speciali ai FICT din acest an se numără scriitorii italieni Alessandro Baricco şi Franco Moretti care vor primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. Profesorul Franco Moretti va ține prelegerea „Abstraction, Patterns and Interpretation. New and Old in the Future of Humanities”. Titlul îi este acordat în urma propunerii formulate de reprezentanții Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Laudatio va fi prezentat de Prof. dr. Mihaela Mudure.

De asemenea, la Cluj va veni şi Mircea Cărtărescu, care are programată, miercuri 5 octombrie, şi o întâlnire cu publicul. Scriitorul Andrei Codrescu este un alt invitat de onoare al celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Miercuri, 5 octombrie va avea loc lansarea de carte „The Art of Forgetting/Arta uitării”, cu o traducere de Alexandru Oprescu (Editurile Caiete Silvane și Școala Ardeleană, Zalău - Cluj-Napoca, 2016).

Un alt eveniment deosebit din festival va fi o sesiune de poezie, “Poetry Night”, la care sunt invitaţi să participe toţi cei care iubesc poezia.

Din festival nu vor lipsi nici concertele. Trupa “Times of Need” va susţine un concert rock dedicat victimelor de la Colectiv și va fi lansată cartea “Scrum”, a lui Silviu Ciocanelli, un supravieţuitor al acestui tragic eveniment.

Ultima zi a Festivalului de Literatură, organizat de Uniunea Scriitorilor, coincide cu prima zi a Festivalului de Carte Transilvania. “Cele două evenimente, în cursul unei săptămâni pline, o săptămână mare, transformă Clujul într-o capitală a cărţii. Diferenţa care le face să fie complementare este aceea că Festivalul Naţional de Literatură este un festival de salon. Vin la Cluj scriitori din cele 20 de filiale ale Uniunii, pentru a vorbi despre problemele lor, dar şi pentru a se întâlni cu cititorii”, a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj Irina Petraş.

Anul acesta, bugetul festivalului este de aproximativ 300.000 de lei, din care municipalitatea a oferit 30.000, iar restul provin din sponsorizări și de la Ministerul Culturii.


A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania se va desfăşura în perioada 4-9 octombrie 2016 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter