Actualitate

Şase anchete la Ambulanţă după moartea lui Ioan Gyuri Pascu

Sunt şase anchete în desfăşurare la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Pe lângă cea internă, mai fac anchete Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii şi Colegiul Medicilor. S-au autosesizat în acest caz Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică.

Alis Grasu, directoarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov spune că medicul care i-a pus lui Ioan Gyuri Pascu diagnosticul de "atac de panică" va da o notă explicativă scrisă, informează Digi24.ro. De asemenea, Alis Grasu a precizat că, până acum, nu s-a întâlnit cu medicul, doar a discutat cu acesta telefonic. 

Managerul SABI a declarat, la postul de televiziune Digi24, că raportul scris al medicului care l-a consultat pe Ioan Gyuri Pascu urmează să fie depus în cursul serii de miercuri. Asta deşi ancheta ar fi fost deschisă încă din dimineaţa zilei de 26 septembrie, la câteva ore după moartea artistului. De asemenea, comisia de disciplină nu s-a întrunit nici ea până acum. O va face joi, conform programului.


Alis Grasu: „În data de 26 (septembrie – n.r.) dimineaţă, când cazul a fost discutat la raportul de gardă s-a demarat o cercetare administrativă la nivelul Serviciului de Ambulanţă respectând paşii din Codul Muncii. În seara aceasta vom intra şi în posesia declaraţiei medicului care a fost la consultaţie şi mâine se va întruni comisia de disciplină – care se întâlneşte în fiecare zi de joi a săptămânii – şi va analiza acest caz.

Discuţii (cu medicul – n.r.) s-au purtat telefonic, dar nu s-a putu obţine o declaraţie scrisă, aşa cum prevede Codul Muncii. Este adevărat că i-a administrat doar un calmant, asta reiese şi din fişa de solicitare. A făcut anamneză şi i-a măsurat constantele vitale, tensiunea arterială, alura ventriculară sau pulsul şi saturaţia în oxigen. Toate erau normale. O tensiune de 110 cu 70, alura ventriculară de 74 bătăi pe minut şi o saturaţie de 98%. Pacientul nu acuza niciun fel de durere toracică, nu a prezentat sincope, nu a prezentat stări de lipotimie, nu a prezentat nimic care să o ducă cu gândul către o afecţiune cardiacă. Din fişa de solicitare nu reies antecedente cardiace sau acrdiovasculare ci doar faptul că avea şi diabet.


Având în vedere că nu avea niciun fel de durere toracică, niciun fel de modificare, nu avea tahicardie, nu avea brahicardie, nu avea hipotensiune sau hipertensiune, nu era neapărat necesară şi efectuarea unei electrocardiograme (EKG). Totuşi, noi i-am cerut şi acest document, o electrocardiogramă care însă nu ne-a fost prezentată.

Ambulanţa noastră a ajuns în timp de 10 minute (după al doilea apel - n.r.). Dar la momentul la care a ajuns acolo deja se aflau două echipaje (SMURD - n.r.) care începuseră resuscitarea şi urma protocolul standard de resuscitare, nu avea rost să blocăm şi o a treia ambulanţă, de aceea echipajul cu medic de la SMURD a eliberat celălalt echipaj, să se ocupe de o altă solicitare. Din păcate, la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov, nu echipajul aşteaptă cazul ci, cel mai adesea, cazul aşteaptă echipajul. Adică numărul solicitărilor este mult mai mare decât resursele pe care le avem.


De la 5 dimineaţa, când medicul coordonator m-a sunat şi mi-a relatat că a fost o consultaţie la domiciliu şi după aceea, la o oră, pacientul a făcut stop cardio-respirator, am considerat că trebuie investigat acest caz. Dacă se va identifica un caz de malpraxis vor fi sesizate Colegiul Medicilor, cel abilitat să judece astfel de situaţii, Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Dacă doamna Alina Gorghiu consideră că problemele sistemului de urgenţă, problemele Ambulanţei Bucureşti-Ilfov se pot rezolva prin demisia mea, facem un târg corect. Eu îmi dau demisia şi dânsa ne aprobă 200 de posturi şi cel puţin 50 de ambulanţe, astfel încât să ne putem face traba în condiţii optime şi aşa cum ne dorim.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter