Actualitate

Laura Codruţa Kovesi A PLAGIAT. Concluziile unui grup de profesori universitari clujeni

La o zi după ce deputatul Sebastian Ghiță a făcut un autodenunț la Parchetul General, în care a explicat procurorilor cum a ajutat-o pe şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în privința măsluirii plagiatului tezei sale de doctorat, un grup de profesori universitari a reacţionat.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), din Cluj-Napoca, confirmă plagiatul Laurei Codruţa Kovesi, actualul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), ONG din Cluj-Napoca, transmite că lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este considerată de ei un plagiat, concluzia venind în urma unor verificări făcute de ei, se anunţă printr-un comunicat postat pe site-ul plagiate.ro.


Într-un comunicat de presă, asociaţia solicită "retragerea imediată a titlului de doctor în drept acordat prin fals procuroarei şi sancţionarea drastică şi exemplară a tuturor persoanelor care au contribuit la măsluirea şi la ascunderea unor probe evidente cu scopul favorizării făptaşei".

Potrivit sursei citate, Kovesi s-ar fi inspirat fără a menţiona autorii originali din următoarele lucrări: Dragoman, Ion şi Ciorobea, Aurel-Mihail. "Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate". Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". nr. 2/2007, p. 7-25, Mateuţ, G., Rudică, T., Petrescu, V.E., Onu, N.S., Dublea, A., Luca, S., Iovu, D., Tărniceriu, R.D., Gafta, G.L., Luca, C., Prună, R.A., "Traficul de fiinţe umane – infractor, victimă, infracţiune". Iaşi: Asociaţia Alternative Sociale. 2005, Albu, Petru. "Crima organizată în perioada de tranziţie – o ameninţare majoră la adresa securităţii internaţionale". Bucureşti: Editura Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. 2007.


Asociația Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitară este un ONG clujean, fondat de mai mulți profesori universitari.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.


Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, referitor la acuzaţiile deputatului Sebastian Ghiţă, că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat, potrivit unui comunicat de presă.

"Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor", a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.


Procurorul-şef DNA aminteşte că instituţia pe care o conduce a sesizat, în acest an, atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cât şi Consiliul Superior al Magistraturii referitor la luările de poziţie anterioare ale lui Sebastian Ghiţă, în care acesta a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat că Laura Codruţa Kovesi a ameninţat un demnitar al statului român că va fi arestat dacă se vor relua verificările privind teza sa de doctorat.


Cine sunt membrii Comisiei de etică care au luat decizia că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat

Potrivit Gândul, Comisia de Etică era formată din următorii profesori: Teodor Petrescu (Universitatea Politehnică din Bucureşti), Romiţă Iucu (Universitatea Politehnică din Bucureşti), Doru Vladimir Puşcaşu (S.C. CEPROCIM S.A.), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj), Mihai Vladimirescu (Universitatea din Craiova), Petru Andea (Universitatea Politehnică din Timişoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti), Horia Iovu (Universitatea Politehnică Bucureşti), Florin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), Virgil Muraru (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare).

Ultimele Stiri
abonare newsletter