Actualitate

Fenomen nou la Cluj: apartamente interbelice din clădiri istorice, închiriate turiştilor

La Cluj a apărut de aproximativ patru ani un nou trend, care există şi-n ţările dezvoltate din vestul Europei. Apartamentele cochete din centrul istoric sunt închiriate turiştilor care vor să „simtă” oraşul şi să locuiască în clădiri vechi de sute de ani.

Apartamente în clădiri istorice din secolul XIX, cum ar fi şi cel în care pictorul clujean Incze Ferenc avea atelierul, mobilier de epocă din lemn recondiţionat, tavane bolţite-cum erau pe vremuri sau locuinţe amenajate în stilul retro al anilor `50, asta pot găsi turiştii în centrul Clujului, dacă nu vor să se cazeze la unul dintre hotelurile din oraş.

Atmosfera unui conac boieresc...

Locuinţele au piese de mobilier ce combină epoca Art Nouveau (n.red.: stil artistic manifestat în artele vizuale, designul și architectura de la începutul secolului 20) şi Art Déco (n.red.: abreviere pentru expresia din franceză denumind Expoziția internațională de Arte Decorative și industriale moderne, care a avut loc la Paris în 1925, respectiv desemnând o mișcare artistică a începutului secolului 20 în arte).


Apartamentele din secolul XIX, având curţi interioare, pline de verdeaţă şi înconjurate de o suită de coloane unite prin arcade ce creează o atmosferă de conac boieresc din vremurile de altădată, dau o notă aparte locului şi atrag tot mai mulţi turiştii care care vor un spaţiu mai intim.

„Acesta nu este un domeniu foarte vechi, dar nu-i nici nou. Erau pe piaţă acum patru ani când am început noi şi alţii care închiriau apartamente în sistem hotelier, însă apartamente istorice nu erau. Ne-am găsit nişa aceasta şi ne-am concentrat pe ea, iar în momentul de faţă mai sunt şi alţii, chiar colaborăm cu ei. Acum 4 – 5 ani nu găseam aparatmente din centrul istoric de închiriat. Acum sunt mai multe. S-au orientat şi alţii. Nu o văd ca pe o concurenţă, ci mă bucură faptul că se dezvoltă domeniul şi că asta nu face altceva decât să aducă mai mulţi turişti şi să atragă atenţia asupra acestui mod de a te caza ca alternativă la hotelurile clasice şi până la urmă face bine economiei locale”, a declarat Dacian Morar, cel care are mai multe apartamente din centrul oraşului date în chirie în regim hotelier.


De unde i-a venit ideea?

Fenomenul este mai vechi în alte oraşe ale României, cum ar fi în Sibiu sau Braşov, şi mai prezent în oraşele europene, cum ar fi Budapesta, spune Dacian Morar.

„În ţările europene se practică foarte mult. De acolo mi-a şi venit ideea. Eu am călătorit destul de mult şi la un moment dat am descoperit posibilitatea de a închiria un apartament mai degrabă decât o cameră de hotel. Mi-a plăcut ideea şi am preluat-o şi eu şi am început s-o aplic şi la Cluj. Mi se pare o soluţie foarte bună. Este ceva foarte popular în oraşele din Europa acest fenomen, dar şi în toată lumea. Există astfel de apartamente de închiriat în Budapesta – chiar o doamnă din Franţa pe care o cunosc are mai multe apartamente în centrul istoric în Budapesta pe care le închiriează, la Paris, la Barcelona, Berlin, Madrid sau în Anglia”, a precizat Morar.


Dacian Morar a cumpărat apartamente din clădiri istorice în Cluj şi le-a decorat după specificul lor.

„În primul rând încerc să păstrez spiritul şi atmosfera pe care o văd în fiecare apartament. Clădirile pot fi din epoci diferite în stiluri diferite. Apartamentul când îl vizitez el deja are mobilier, observ ce stil are şi încerc să văd ce aş putea să păstrez din ce este acolo. Mie îmi place foarte mult să păstrez cât mai mult din ceea ce este în apartament”, a explicat Morar.


Închiriează apartamentul unui pictor clujean

A cumpărat şi fostul apartament unde muncea pictorului clujean Incze Ferenc. Astazi, el arata puţin altfel, dar păstrează atmosfera particulă a unui spaţiu de creaţie.

„Apartamentul pictorului se află în Piaţa Unirii, practic era fostul său atelier. L-am cumpărat de la fiica dânsului şi am găsit în el artefacte care m-au inspirat în amenajarea apartamentului: fotografii, un fotoliu, o parte din mobilier, paleta cu care picta Incze Ferenc am găsit-o şi am expus-o în apartament. Am mai cumpărat trei picturi de la fiica pictorului pe care le-am expus în apartament, tocmai pentru a păstra spiritul apartamentului. Faptul că a fost atelierul unui pictor clujean am vrut să rămână şi să facă parte din apartament”, a conchis Dacian Morar.


Clujul are de câştigat

Profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici spune că demersurile lui Dacian Morar vor aduce numai beneficii peste câţiva ani, la care noi acum nu ne gândim.  

„Dacă sunt oameni de calitatea aceasta şi investesc să păstreaze aceste locuri, care au o valoare de care noi nu ne dăm seama acum, dar peste ani vor avea şi mai mare valoare, este foarte bine. Mie mi se pare o treabă benefică. Persoanele din oraşele din vestul Europei de la care s-a inspirat sunt mai avansate ca mentalitate decât noi. Este o inovaţie care aduce valoare şi pentru persoană, dar şi pentru istoria oraşului sau a clădirii despre care se vorbeşte. Probabil va fi un fel de turism cultural cu iz de afacere. Dar aduce avantaje Clujului pentru că se păstrează obiecte din acele locuri. Dacă ar fi mai mulţi astfel de investitori Clujul ar avea numai de câştigat”, a declarat profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici.

Etichete: apartamente
Ultimele Stiri
abonare newsletter