Actualitate

E.Coli găsit în carne. Care este situaţia la Cluj

Controalele făcute de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) la mai mulţi agenţi economici din ţară au dus la descoperirea bacteriei Escherichia Coli (E.Coli) în patru probe din carne de mici, caş, carne tocată şi carne de oaie, găsite într-un restaurant, într-o carmangerie şi într-un abator din judeţele Giurgiu, Vaslui, Iaşi şi Timiş.

ANSVSA anunţă, marţi, că în perioada 5-16 septembrie inspectorii sanitari-veterinari au făcut controale în abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte, în Bucureşti, Cluj, Călăraşi, Botoşani, Iaşi, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Brăila, Galaţi, Satu Mare, Covasna, Braşov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureş, Neamţ, Vrancea, Dolj, Calaraşi, Buzău, Salaj, Bistriţa Năsăud, Bacău, Alba şi Vâlcea.

Potrivit sursei citate, inspectorii au recoltat 115 probe din carne (sanitaţie carcasă bovine, carne tocată ovină, carne tocată vită, pastă de mici amestec, hamburger de mânzat, pulpă mânzat, pastramă din pulpă de vită, cârnaţi de casă amestec, antricot bovină) şi lapte şi produse din lapte (telemea oaie, telemea vacă, lapte crud vacă, cascaval, lapte crud capră, smântână, caş proaspăt,  brânză proaspătă de vaci, iaurt de vacă, branză telemea de capră).


ANSVSA anunţă că a fost depistată bacteria Escherichia Coli (E.Coli) verotoxigenă în patru probe prelevate din mici (ameste  vită/oaie),dintr-un restaurant din judeţul Giurgiu, caş proaspăt, dintr-un centru de prelucrare a laptelui din judeţul Vaslui, din carne tocată de vită, dintr-o carmangerie din judeţul Iaşi şi din carcasă de ovine (test de sanitaţie), dintr-un abator din Timiş.

"Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control", mai spun reprezentanţii ANSVSA.


“Este vorba despre un program de monitorizare, program stabilit de către ANSVSA şi se concretizează prin recoltarea şi afluirea de probe urmate de examinarea lor în laboratoarele Direcţiilor Sanitar Veterinare şi la IGSA. În cazul în care se găsesc probe pozitive se aplică măsurile legale, corectări de proceduri, retrageri de pe piaţă, acolo unde este cazul. Nu au fost înregistrate toxiinfecţii alimentare ca urmare a consumului de alimente datorită monitorizării şi luării măsurilor la timp pentru ECOLI. La Cluj a fost o depăşire, dar am aplicat măsurile şi n-au fost probleme legate de toxiinfecţie alimentară. A fost o probă acum aproximativ trei luni, dar s-au aplicat măsurile şi nu s-au înregistrat probleme”, a declarat Ioan Oleleu, directorul DSV Cluj.

Citeşte şi: Controale la fermele din Cluj şi restul Transilvaniei: E-coli găsit în lapte

Etichete: ansvsa carne ecoli
Ultimele Stiri
abonare newsletter