Actualitate

Ziua cea mai tristă, în care tot Raiul se scutură de râs. Cum şi-l amintesc clujenii pe Ioan Gyuri Pascu

Luni dimineaţa, Ioan Gyuri Pascu a plecat într-o călătorie din care nu se va mai întoarce niciodată. Ne-a încântat ani la rând cu muzica şi umorul său de calitate. Publicul şi prietenii nu îl vor uita, va fi mereu viu în sufletele tuturor. Colegii, prietenii şi jurnaliştii din Cluj au doar cuvinte frumoase despre artist.

Ioan Gyuri Pascu la inaugurarea Cluj Arena Ioan Gyuri Pascu la inaugurarea Cluj Arena

Ioan Gyuri Pascu s-a născut în 31 august 1961, în Agnita, judeţul Sibiu. Cu toate că mare parte din viaţă şi-a petrecut-o în Bucureşti, actorul şi muzicianul este legat şi de Cluj-Napoca. În oraşul de pe Someş, Gyuri Pascu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie, secţia română-spaniolă, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Şi-a făcut mulţi prieteni în Cluj şi toţi îşi amintesc cu mare drag de el.

A fost respectat şi iubit deopotrivă, a încălzit sufletele celor din jur cu umorul său, i-a ajutat pe cei talentaţi să se lanseze în lumea artistică. Prietenii din Cluj spun despre Ioan Gyuri Pascu că a fost un om cu o personalitate complexă şi un spirit universal. Dan Leonard, profesor de limba engleză la Şcoala Elf din Cluj-Napoca este unul dintre prietenii clujeni ai lui Gyuri Pascu. S-au cunoscut în 1983 când au intrat la facultate, iar de-a lungul anilor i-a legat o prietenie profundă şi sinceră. Au jucat teatru şi au mers în ţară să pună în scenă spectacole„L-am cunoscut în anul 1983 când a intrat la facultate la Cluj. Am început să muncim la Ars Amatoria (n.red.: trupa de teatru a universității), sub regia profesorului Ion Vartic. Am pus în scenă Cântăreaţa cheală, Caragiale – Momente şi multe altele. Am avut multe spectacole împreună şi am umblat prin toată ţara”, îşi aminteşte Dan Leonard.


„El simţea prostia. Simţea şi râdea de prostie”

Prietenul lui Gyuri Pascu spune că l-a ajutat să înregistreze o melodie la televiziune pentru că l-a simţit talentat. Aşa făcea cu mulţi alţii pe care îi considera talentaţi. De asemenea, era foarte acid când râdea de prostie. “Pentru mine Gyuri este o personalitate extrem de complexă. L-am cunoscut foarte bine. Am petrecut ani frumoşi împreună şi de-a lungul anilor ne-a legat o prietenie profundă. Ne-am înţeles unul pe celălalt. Ne-am apreciat foarte mult. Eu l-am înţeles pe el. Cred că a fost, fără să exagerez, un spirit universal. Avea o motivaţie extraordinară spre limbi străine, spre muzică şi teatru. El simţea prostia. Simţea şi râdea de prostie. Era extrem de acid în asemenea situaţii, dar şi extrem de bun la suflet şi un foarte bun camarad. Spun asta pentru că la câţiva ani după ce ne-am despărţit, şi el ajunsese să fie foarte cunoscut în Bucureşti, era prin anul 1991, a făcut tot ce a putut şi m-a chemat şi pe mine la Bucureşti ca să-mi înregistrez la televiziune o melodie şi să mă lansez. Am apreciat foarte mult gestul său. Asta a făcut-o cu foarte mulţi prieteni pe care el îi credea cât de cât talentaţi”, povesteşte Dan Leonard.

Avea o precizie nemţească

Despre Ioan Gyuri Pascu, prietenul său afirmă că era o combinaţie ciudată de fire artistică cu o precizie nemţească. “Era extrem de corect şi de onest. Ioan Gyuri Pascu în relaţia cu prietenii era extrem de corect şi îşi ţinea cuvântul dat. Chiar dacă unii artişti sunt mai boemi şi mai uită, la el era o combinaţie foarte interesantă între spirit renascentist, deschis, dar şi precizie nemţească”, declară profesorul Dan Leonard.


Un maestru al improvizaţiei

Jurnalistul Paul Niculescu şi-l va aminti mereu pe Ioan Gyuri Pascu cum prezintă ştiri serioase în cel mai glumeţ stil posibil. “Era un maestru al improvizaţiei. În ianuarie 1998, când CD Radio aniversa 2 ani, la Galele CD Radio urma să cânte şi Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers. Urma să îl prezint la ştiri şi a intrat cu mine în studio. După buletinul de ştiri, care dura 2 minute, urma interviul. Linişte, mi se face semn din regie că urmează să intrăm on-air. După jingle, pune brusc mâna pe foaia cu ştirile şi, cu vocea lui inconfundabilă, se prezintă: «Sunt Paul Niculescu şi vă prezint ştirile CD Radio». La prima vedere, fără nicio greşeală. Impecabil. Mai puţin tonul, pentru că le-a interpretat în stil Divertis. Nu-mi mai amintesc dacă a mai fost sau nu interviul aşa cum îl plănuisem, dar, la ieşirea din studio, nu ştiam dacă vor fi aplauze sau o penalizare. Nu glumeşti cu ştirile, dar nici cu Ioan Gyuri Pascu nu poţi discuta cu desfăşurător... Aşa o să mi-l amintesc întotdeauna, prezentând în glumă cele mai serioase ştiri”, povesteşte Paul Niculescu.

 Prieteni încă din liceu

Jurnalistul clujean Ovidiu Blag şi Ioan Gyuri Pascu s-au cunoscut când erau liceeni şi cântau în fanfara cu care mergeau în tabere la mare. „Ne-am cunoscut când el era în clasa a XI-a, iar eu în clasa a X-a, într-o tabără care avea loc la Câmpulung Muscel. Noi, cei de la Liceul de Muzică, aveam un coleg care s-a îmbolnăvit, în formația cu care eram, așa că l-am cooptat pe Gyuri în mini-orchestra noastră, o fanfară, și-așa a venit cu noi încă două săptămâni la mare, la Năvodari, unde noi urma să mai avem activități. În cele două tabere succesive ne-am împrietenit, apoi am păstrat relația prin scrisori, unele dintre ele foarte haioase. Cât timp a fost student la Cluj ieșeam foarte mult împreună, venea la noi acasă, am cimentat și mai mult această prietenie”, spune Ovidiu Blag.


Şi-a gestionat succesul cu modestie şi respect pentru oameni

Despre Gyuri Pascu, prietenul său din Cluj are multe cuvinte frumoase care arată că mai presus de toate, actorul şi muzicianul a fost om. “M-a impresionat întotdeauna inteligența lui sclipitoare, faptul că nu avea nevoie de foarte mult timp ca să «se prindă» de felul în care erau oamenii din jurul lui. Mi-a plăcut și felul în care a știut să își gestioneze succesul enorm, în sensul în care a făcut-o cu decență, cu modestie și cu respect pentru fiecare om care i-a ieșit în cale. Gyuri Pascu a fost, probabil, cel mai popular român timp îndelungat. Mă doare foarte mult dispariția lui. Am primit de la puțini oameni sfaturi (în sensul în care am considerat că alegerile îmi aparțin), dar cele de la Gyuri le-am primit și mi-au folosit”, declară Ovidiu Blag.

O viaţă întreagă pentru U. Gyuri Pascu era fan “Şepcile Roşii”

Ioan Gyuri Pascu a fost un mare iubitor al fotbalului şi suporter pe viaţă al Universităţii Cluj. Ieri, pe pagina de Facebook a U Cluj au fost postate câteva cuvinte emoţionante : “A plecat dintre noi unul dintre cei mai mari suporteri ai Universităţii Cluj. Ioan Gyuri Pascu s-a stins din viaţă în această dimineaţă (ieri – n.red.), la Bucureşti. Îndrăgitul artist s-a îndrăgostit de U în anii '80, pe când era student la Facultatea de Litere din Cluj. A rămas cu sufletul alături de Şepcile Roşii, fiind mereu aproape de "studenţi" în momentele importante. Ioan Gyuri Pascu lasă în urmă o viaţă plină de dragoste, de sensibilitate, dar şi de umor. Alături de grupul Divertis, a readus zâmbetul pe faţa românilor în anii '90, în primii ani de libertate, într-un moment în care viaţa era mai cenuşie ca niciodată. Odihneşte-te în pace!”.


În perioada facultăţii, Gyuri Pascu a practicat fotbalul. În 2011 a fost prezent la inaugurarea Cluj Arena. El a fost cel care a prezentat evenimentele din cadrul ceremoniei de inaugurare.

Gabriela DRAGOTĂ


Mihai CISTELICAN

abonare newsletter