Actualitate

La Cluj, s-a dat drumul la “Câini”, în prezența lui Vlad Ivanov (Samir). De ce trebuie să vezi thriller-ul românesc al anului

Sâmbătă seara, la cinema Florin Piersic a avut loc proiecția de gală a filmului “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică.

Pe bună dreptate “Câini” este considerat thriller-ul românesc al anului. Și mai poate fi considerat unul din acele filme care nu trebuie ratate. E genul de film care îți rămâne în suflet mult timp după ce l-ai văzut, nu poți să îl uiți prea curând și îți stârnește întrebări nenumărate: “Oare chiar așa să fie satul românesc?”, “E un film despre bărbați sau despre răutatea din oameni?”, “Se putea să fie și mai dement și mai odios Samir?”, “E prea multă moarte în film?”.

Nu ai cum să uiți replici precum cea a lui Samir când este întrebat dacă îi este frică de ceva pe lumea asta: “Mi-e frică de Dumnezeu. Dar și lui îi este frică de mine”. Tot Samir vorbește despre lumea lui, înconjurată de pustietate, în care nu ai cum să te plictisești: “Așa e la noi la țară, mai o trântă, mai un omor…”


Samir, personajul mai rău decât diavolul

Bogdan Mirică ne-a pregătit nouă, spectatorilor, de toate: suspans, umor, brutalitate, un pic de tandrețe, un strop de frumusețe. Nu ne-a pus însă totul pe tavă ca în filmele de la Hollywood și tocmai asta face diferența. Te determină să vrei să mai vezi o dată filmul. Și încă o dată. Pentru că de fiecare dată îl vei vedea cu alți ochi, îți va zbuciuma altfel sufletul și îți va stârni alte furtuni în minte.

Unul dintre cele mai interesante personaje este, de departe, Samir. El e ilustrarea perfectă a demonilor care zac în oameni și se dezlănțuie la un moment dat. Samir este cel mai rău dintre răi. Îl consideri odios, dar în momentul în care îi vezi latura umană, în scena idilică de familie, Samir devine mai rău decât diavolul. Vlad Ivanov, actorul care îl interpretează pe Samir, glumește și spune că este întrebat de prieteni după ce îl văd în acest rol: “Mă, ție nu ți-e frică să stai cu tine în casă?”


Cum s-a născut filmul “Câini”

Prezent sâmbătă seara la Cluj, la proiecția de gală a filmului, Vlad Ivanov a explicat publicului cum a luat naștere “Câini”: “Filmul s-a născut încă din adolescență în mintea lui Bogdan, ca urmare a unor întâmplări foarte puternice trăite de el în satul bunicilor lui, întâmplări care l-au marcat și care l-au făcut să se gândească foarte serios la această latură a omului. Vorbeam cu el și spuneam că acest film nu este despre oameni, ci despre acest loc care conține și care adună răul. Au fost filmări în locații extrem de speciale. Am filmat la un moment dat lângă Galați, într-un poligon militar de 8.000 de kilometric pătrați, ceva absolut fenomenal, într-o arșiță cumplită la 45 de grade”.

Premiat la mai multe festivaluri

“Câini” a fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor — Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. Câini marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre.


În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andrei Ciopec.

Filmul a intrat în cinematografele din România din 23 septembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter