Actualitate

Spectacolul „Richard al III-lea se interzice”, la Teatrul Cluj – Napoca

Spectacolul „Richard al III-lea se interzice”, de Matei Vișniec, va avea loc la Teatrul Cluj joi, 22 septembrie, în regia lui Răzvan Mureşan şi scenografia lui Răzvan Mureşan şi Radu Lărgeanu.

Din distribuţie mai fac parte Matei Rotaru, Cristian Grosu, Alexandra Tarce, Miron Maxim, Radu Lărgeanu, Patricia Brad, Diana Buluga, Cristian Rigman şi Silvius Iorga.

„Mari nume: Shakespeare, Meyerhold; o mare piesă: Richard al III-lea; o temă mare: Răul, care își întinde tentaculele încă vii de sub dărâmăturile istoriei pentru a ne aduce aminte că nimeni nu este nici astăzi la adăpost de morbul ascuns. Iată de ce tânărul regizor Răzvan Mureșan scutură din nou spectatorul, confruntându-l direct, într-o proximitate voit incomodă, cu personajele culese de Matei Vișniec dintr-o lume pe care ne dorim cu toții să o fi lăsat în urmă.


Căci de ce ne-am întoarce azi, din nou, în bezna cenzurii staliniste, în atmosfera aceea de frică, de animalitate, de cruzime, de minuțios programată tortură fizică și psihică? Poate tocmai pentru că nici astăzi nu jucăm cu cărțile pe masă, iar «răul direct, sincer şi pur», așa cum îi spune Meyerhold lui Richard, e «ceva ce umanitatea a pierdut de mult»”, se arată în prezentarea spectacolului.

Organizatorii spectacolului sublinează faptul că răul din zilele noastre vrea să fie adulat de mulţimi.


„Astăzi răul este învăluit în mii de discursuri despre o lume mai bună. Astăzi răul nu vrea numai să îndobitocească mulţimile, dar vrea şi să fie adulat de ele. Răul de astăzi [...] vrea să locuiască chiar în minţile oamenilor şi să-i domine din interior", mai spun organizatorii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter