Actualitate

Artiştii din Cluj participă la un festival unic în ţară

Anual peste 150 de tineri termină Conservatorul, iar operele de stat scot foarte rar la concurs un post pentru aceştia. Aşa a luat naştere şi festivalul "Opera Fringe Festival" la care vor participa şi clujeni.

FOTO: ARHIVA FOTO: ARHIVA

Prima ediţie a festivalului, de tip unic în Romania, îşi propune să încurajeze atât tinerii artişti, cât şi publicul, să aleagă o nouă alternativă de artă.

Aşadar, urmărind cum se dezvoltă conceptul de teatru independent, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, organizatorii doresc să lanseze pe scena culturală ideea că opera este un domeniu în care segmentul independent nu s-a manifestat încă din lipsa de iniţiativă şi de fonduri.


În acest fel tinerii artişti vor avea expunere şi vor fi promovaţi, având ocazia să îşi valorifice potenţialul şi spiritul creator într-un context mai liber.

Pe durata celor şapte zile de festival vor fi prezentate publicului spectacolele înscrise în competiţie - spectacole din Bucureşti, Iaşi şi Cluj - urmând ca la finalul festivalului, în cadrul unei Galei să fie premiate cele mai bune spectacole.


Totodată, la finalul festivalului, va avea loc o dezbatere a conceptului de Operă Independentă. Această conferinţă de final are rolul de a crea o punte deschisă pentru noi colaborări, dar şi de a iniţia o comunicare directă între antreprenori culturali, regizori sau specialisţi în sectorul cultural şi interpreţi, discuţie menită să genereze întrebări şi concluzii de ambele tabere.

Spectacolele înscrise în competiţie sunt următoarele: 20 septembrie, de la ora 20:00, va avea loc spectacolul „La serva Padrona”, Bucureşti, 60 min; 21 septembrie, 14:30, spectacolul „Inimă de copil”, Iaşi, 60 min, iar de la ora 20:00 spectacolul „Motanul încălţat”, Bucureşti, 70 min. Pe 22 septembrie de la ora 20:00 se va juca spectacolul „Hansel şi Gretel”, Iaşi, 60 min; pe 23 septembrie de la 14:30, spectacolul „Povestea Micului Pan”, Bucureşti, 75 min, iar în aceeaşi zi de la ora 20:00 spectacolul „Căsătoria secretă”, Iaşi, 120 min.


Pe 24 septembrie de la ora 14:30 este programat spectacolul „Dido şi Aeneas”, Bucureşti, 60 min, iar de la ora 20:00 spectacolul „2%”, Cluj, 80 min.

Festivalul are loc între 19-24 septembrie, la Centrul Cultural Casa Artelor din Bucureşti, prezentând spectacole de operă independente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter